Cickánymúmia és egyéb kincsek - Wes Anderson kiállítása Bécsben
2018. július 23. írta: Járfás Eszter

Cickánymúmia és egyéb kincsek - Wes Anderson kiállítása Bécsben

Egy ideje már tudni lehet, hogy a bécsi Kunsthistorisches Museum felkérte a híres amerikai filmrendezőt, Wes Anderson-t egy tárlat megrendezésére. Az intézmény ezzel folytatja a 2012-ben megkezdett sorozatot, amelyben híres művészek kurátorként vesznek részt egy-egy kiállítás létrehozásában.

csm_wesa-960_c61828d8f3.jpg

Wes Anderson és Juman Malouf

Wes Andersonnak partnere, az író és jelmeztervező Juman Malouf lesz a segítségére. A múzeum megfogalmazása szerint a felkérés egyszerű, de egyben ijesztő is, ugyanis a párosnak át kell tekintenie több millió műtárgyat, a kiállítottakat és a raktárban lévőket egyaránt, hogy megtalálják köztük a kedvenceiket.

famous-movie-color-palettes-cinemapalettes-29-573dcebe17453_880.jpg

Színpaletta a Holdfény királyság c. film egyik jelenetéhez

A Kunsthistorisches Museum bejelentése óta élénk találgatások folynak a kiállítás koncepcióját illetően, és ez nem is csoda, hiszen Wes Anderson személye, munkássága kevés, a filmjeit ismerő nézőt hagy hidegen. Olyan ikonikus alkotások fűződnek a nevéhez, mint A Grand Budapest Hotel, az Édes vízi élet, a Holdfény királyság vagy a nemrégiben bemutatott Kutyák szigete. Filmjeinek jellegzetes képi világa sokakat megihletett, elemzik a  visszatérő motívumokat, színeket, vágásokat, beállításokat, amelyek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendező stílusa összetéveszthetetlenül egyedi legyen. Enteriőrök, Instagram-fiókok, színpaletták épülnek egy-egy alkotására.

fondazione-prada-bar-luce-1-s-1170x450.jpg

Bar Luce, Milánó - tervezője: Wes Anderson

A kiállítás novemberben nyílik majd, egyelőre azt tudni róla, hogy a múzeum mind a 14 gyűjteményéből szerepelnek majd benne tárgyak, valamint, hogy egy gazdagon illusztrált katalógus is készül hozzá. A kiállítás címe nemrég derült ki: Spitzmaus Mummy in a Coffin and Other Treasures (Cickánymúmia koporsóban és egyéb kincsek). A cím ígéretes, bízunk benne, hogy a kiállítás is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

 

Forrás: Kunsthistorisches Museum

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr7714129777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása