Mexikói muralisták Genovában, felvételek Diego Rivera és Frida Kahlo életéből
2018. július 16. írta: Járfás Eszter

Mexikói muralisták Genovában, felvételek Diego Rivera és Frida Kahlo életéből

Genova, az észak-olaszországi kikötőváros nem a kultúrára szomjazó turisták elsődleges célpontja, nehéz is lenne - ilyen tekintetben – versenyre kelnie Rómával vagy Firenzével. Ennek ellenére a kanyargós sikátorairól és impozáns kikötőjéről híres város számos művészeti csemegét is rejt. Kihagyhatatlan például az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő Via Giuseppe Garibaldi palota-sora, valamint a városban mindenütt felbukkanó palazzók, amelyek érdekes építészeti megoldásaikon, pompázatos berendezésükön és díszítésükön túl gyakran nagyszerű rálátást is biztosítanak Genova házaira, tetőkertjeire és kikötőjére. Továbbá olyan gyűjteményekkel rendelkeznek, amelyeket múzeumok is megirigyelhetnének, például a Palazzo Rosso-ként ismert palotában többek között Veronese-, Dürer-, Antoon van Dyck-festményekkel is találkozhatnak a látogatók. A leghíresebb palota minden bizonnyal a Palazzo Ducale, azaz a Dózsepalota, amely egész évben kiállításoknak, konferenciáknak és fesztiváloknak ad otthont.

20180707_141612.jpg

A Palazzo Ducale minden évben egy-egy nagyszabású tárlattal várja a látogatókat, idén május 23-ától szeptember 9-éig a México: la pittura di grandi muralisti e gli scatti di vita di Diego Rivera e Frida Kahlo (Mexikó, a Nagy Muralisták festményei és felvételek Diego Rivera és Frida Kahlo életéből) című kiállítás tarthat számot nagy érdeklődésre. A kiállítás története is kalandos, ugyanis az eredeti, "Orozco Rivera Siqueiros. Mexikói festészet" tárlatnak 1973. szeptember 13-án kellett volna megnyílnia Chilében, a Mexikó és Chile közötti, megújított barátság szimbólumaként. A megnyitót azonban a Pinochet-puccs miatt el kellett halasztani. A mexikói avantgárd festőket felvonultató gyűjteményt több mint negyven évvel később, 2015-ben láthatta a nagyközönség Chilében.

15831_zapata-estudio-para-el-mural-del-castillo-de-chapultepec_1966_alfaro-siqueiros-jose-david_piroxilina-sobre-madera-comprim-458x614.jpg

David Alfaro Siqueiros, vázlat

Az itthon még kevéssé ismert triász, a mexikói muralista mozgalom tagjai, José Clemente Orozco, David Alfaro Siqueiros és Diego Rivera műveit bemutató kiállításon olajfestmények, rajzok és falfestményekhez készült vázlatok is láthatók. Külön termet szenteltek a kiállítás nem mindennapi történetének, valamint az egyes művészeknek is. A műalkotások politikával átitatottak, a festők a Mexikói Kommunista Párt tagjai voltak. A triász leghíresebb tagja Diego Rivera, Frida Kahlo férje, akit leginkább a Kahlóhoz fűződő viharos kapcsolata és a történelmi, politikai freskói miatt ismerünk. A kiállításon a művész kubista vászonképeivel is találkozhatunk, témájuk az anyaság, modelljük pedig Angelina Beloff, a festő első (szintén művész) felesége, valamint közös gyermekük, aki 14 hónapos korában elhunyt.

diego_rivera_c_1916_maternidad_angelina_y_el_ni_o_diego_oil_on_canvas_134_5_x_88_5_cm_museo_de_arte_carrillo_gil.jpg

Diego Rivera, Anyaság, Angelina és a kis DIego, 1916

A tárlat egyik terme fotográfiákat mutat be, 50 olyan reprodukciót, amelyek főként Frida Kahlo és Diego Rivera életének fontosabb mozzanatait ábrázolják. A felvételeket híres művészek, barátok, Frida édesapja, Guillermo Kahlo készítették.

sid59556s_jpg_1400x1400_q85.jpg

Frida, DIego és Fulang Chang, 1937 (A fotográfus személye ismeretlen)

A Genovába utazóknak jó szívvel ajánljuk a kiállítást, ami a budapesti Frida Kahlo-tárlat érdekes kiegészítése is lehet, valamint bepillantást enged a mexikói művészet izgalmas, kevéssé ismert világába.

 

Szerző: műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr114115767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása