Nagyszerű női művészek munkái aukción
2018. december 06. írta: kristofkristofkristof

Nagyszerű női művészek munkái aukción

A női alkotók műalkotásai sokszor jóval férfitársaik munkáinál alacsonyabb áron kerülnek kalapács alá, azonban ez inkább a társadalmi berögződéseket és nem az alkotásaik minőségét jelzi. Hogy ez ne maradjon örökre így, a műtárgy.com friss ajánlójában olyan kiváló hazai női művészek munkái közül válogat, akiknek a képein érdemes elidőzni. 

A női alkotók korábban sokszor inkább csak az alacsonyabb rendűnek tekintett iparművészetek terén kaptak kibontakozási lehetőséget, vagy pedig egy nagynevű művészcsaládba kellett születniük, hogy alkothassanak, mint azt a 17. századi Artemisia Gentileschi esete példázza. Emellett a női művészeket, ha megszólalási lehetőséghez is jutnak, sokszor úgy kategorizálják, hogy csak a sajátos női sorsról, élethelyzetekről szólhat a művészetük, és ritkán tekintenek úgy rájuk, mint akik ugyanolyan joggal szólalhatnának meg a művészet és az élet egyetemes kérdéseiről, mint férfi kollégáik. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lennének nagyszerű női alkotók a művészettörténetben és a műtárgypiacon, ezért az alábbiakban olyan 20. századi magyar művésznők munkái közül válogatunk, amikre licitálni is lehet a következő hetek hazai aukcióin. 

Az idén 85 éves Keserü Ilona pályája az 1960-as évek neoavantgárd művészetével indult és lett a hazai absztrakt művészet egyik kiemelkedő alakja. Ezen a képén egyszerre vannak jelen a kalligrafikus vonalak és a strukturált színpaletták.

Nagyszerű női művészek munkái aukción


Krizsánné Csíkos Antónia a Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd férjével együtt a Nagybányai művésztelepen dolgozott, ami nagyban alakította művészetét, azonban annyi más művésszel ellentétben ő és férje egész életüket Nagybányán élték le. A most kalapács alá kerülő képen is a nagybányai Szent István-torony látható.

Nagyszerű női művészek munkái aukción



A saját női létét és testét is gyakran tematizáló kortárs alkotó, Fajgerné Dudás Andrea festményének bal oldalán tulipánokat, lehullott szirmokat és tulipánmintákat láthatunk, míg a kép jobb oldalán az alkotó saját neve van szinte sorminta szerűen végigfestve.

Nagyszerű női művészek munkái aukción



Az Omara néven is ismert Oláh Mara korunk talán legjelentősebb cigány festőnője, akinek művei a 2007-es Velencei biennále Roma pavilonjában is ki voltak állítva. Ez a szövegekben gazdag kép egyszerre teszi témájává a női sorsokat, a cigányságot és a prostitúciót is.

Nagyszerű női művészek munkái aukción



Verebics Ágnes idei, egy fekete párducot ábrázoló képe gazdag asszociációkat kelt. Egyszerre juthat eszünkbe az 1960-1970-es évek amerikai Black Panther nevű fekete, militáns polgárjogi mozgalma és az azonos című film, ami idei év egyik legsikeresebb és legvitatottabb mozija volt.

Nagyszerű női művészek munkái aukción



Járitz Józsa az 1910-es években Iványi Grünwald Bélától tanult festeni, majd az 1920-as évek jelentős részét külföldön, Párizsban töltötte, ahol olyan alkotókkal ismerkedett meg, mint Mondrian és Picasso.

Nagyszerű női művészek munkái aukción

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr8514444648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása