Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és Hollóházáról
2018. június 11. írta: Járfás Eszter

Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és Hollóházáról

„Plasztikus, de nem szobrászat. Színes, de nem festészet. Rajzos, de nem grafika” - mi az? Így szólna a mondat, ha egy találós kérdésről lenne szó. A megoldást eláruljuk: az a műfaj, amire az idézet utal, a kerámia. Gorka Lívia emlékezett vissza így édesapja, Gorka Géza gondolataira. Gorka Géza munkássága önmagában is elég bizonyíték arra, hogy a kerámiában rejlő lehetőségek igen sokrétűek, azonban a hazai porcelán- és kerámiaművészet szerencsére számos további tehetséges alkotót vonultat fel. Sokan közülük a hazai gyárakban, saját kollekciót tervezve tudtak kibontakozni. A rendkívül népszerű és híres Zsolnay gyár például számos tehetséges művészt foglalkoztatott, keramikusokat, tervezőket és festőket is. Az ott dolgozó művészek számára lehetőség nyílt a különböző technikákkal, eljárásokkal való kísérletezésére,  az alkotók pedig színesítették a gyár kínálatát. A sorozatgyártásra szánt tárgyakon is átütött a tervezőjük egyénisége. Az alábbiakban a műtárgy.com olyan tárgyakat mutat be, amelyekre egy közelgő aukción licitálni lehet. 

Nádor Judit keramikus 1963 és 1974 között volt a Pécsi Porcelángyár tervezője. Ajándék- és dísztárgyakat tervezett, főként máz felett festett porcelán és eozinmázas keménycserép  került ki a kezei közül. Ez a Csőkutya kisplasztika is színes eozinmázzal festett és a művészre jellemző stilisztikai elemeket hordozza. Nádor Judit gyakran redukált, geometrikus formákat használt, ihletet merített többek között a prekolumbián művészetből is. Különösen kedvelte az állatfigurákat, munkásságában számos madarat, halat, macska- és béka motívumot is találunk. A Csőkutya azért különösen érdekes darab, mert ötvözi a gyárra jellemző technikát és színvilágot a művészre jellemző formaalakítással.

5001626106_136.jpg

Zsolnay kisplasztika - Csőkutya, Pécs, 1960 k.

Kapás Nagy Mihály munkáival köztereken is találkozhatunk, a művész a budapesti Iparművészeti Iskolában díszítőszobrászként végzett. A pécsi Zsolnay gyár tervezőjeként természeti motívumokkal és nőalakokkal díszített vázákat, tálakat és kisplasztikákat készített. A bőgő szarvasbikát ábrázoló tál aprólékos, rajzos munka.

 5001626105_135.jpg

Zsolnay dísztál, Kapás Nagy Mihály művészjelzéssel, 1930 k.

A 2003-ban elhunyt Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Szász Endre nagyon sokoldalú művész volt. Könyvillusztrátori feladatokat is végzett, valamint kacérkodott a filmművészettel is, ő volt az Egri csillagok látványtervezője. A 70-es években egy ideig az Egyesült Államokban élt, onnan hazatérve kezdett el a Hollóházi Porcelángyárban dolgozni.

5001626111_141.jpg

Díszváza, színesen festett és aranyozott porcelán, Hollóháza, Szász-Studió

A művész festményei nagyon jellegzetesek, rokoníthatók a szimbolizmussal és a szürrealizmussal is. Az életműben gyakoriak a fekete-fehér, vonalas illusztrációk, valamint a festmények és a hidegtűs rajzok. Az általa tervezett porcelánok egy részén illusztrációszerű, aprólékos, fekete-fehér és aranydíszítéssel ellátott minták jelennek meg. Merőben más hangulatúak az absztrakt kollekció darabjai, amelyeken a nagy, dekoratív felületek és a harsány színek dominálnak.

5001626112_142.jpg

Faltál, Ébredj Amerika, színesen festett és aranyozott porcelán, Hollóháza Szász-Stúdió 1979

Ezekre a tárgyakra a bátor színtársítás és a geometrikus díszítés a jellemző. Az élénk színek mellett megjelenik az arany, ami még különlegesebbé teszi a porcelánokat. A végeredmény modern és elegáns.

5001626107_137.jpg

 

A válogatás tárgyai is jól mutatják, hogy milyen sokféle lehet a kerámia és a porcelán. A különböző árnyalatoknak és formáknak csak a képzelet szabhat határt. Egy-egy ilyen tárgy vidámságot és színeket csempészhet a mindennapjainkba.

műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr2514039668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása