Az érem két oldala - Hamisítványok a numizmatikában
2018. május 31. írta: hoffer.zoltan

Az érem két oldala - Hamisítványok a numizmatikában

A fémpénz, mint fizetési eszköz már évezredek óta jelen van és együtt mozog az emberiség történetével, hat a kultúrák alakulására, a civilizáció egyik meghatározó mozgatórugója. Alapvető formavilága és megjelenése szinte az első fennmaradt, i.e. 7. századból származó görög fémpénzek óta alig változott. Az idő nemhogy csorbítana rajta, hanem annál nagyobb értéket, presztízst és megbecsülést harcol ki neki. Ez persze mondhatni, köztudott, így a műtárgyak világának egyéb tárgyai mellett, a numizmatika szakértői és gyűjtői is nap mint nap megküzdhetnek a hamisítás legkülönfélébb fajtáival, a valódi értékek kiszűrésével. A Műtárgyak Éjszakáján, a Darabanth Aukciósház külön ezen témával foglalkozó workshopján bárki elsajátíthatja azokat az alapvető fortélyokat, melyek segíthetnek megkülönböztetni a hamis és a valódi érmék közötti különbséget!

Azok, akik régóta rutinos gyűjtői a fémpénzeknek, tudhatják, hogy nem csupán az érme származása, korszakának meghatározása lényeges az első szemrevételezés alkalmával, hanem annak valódisága is. A hamisítás ugyanis a numizmatika témakörét sem kerüli el, így igen óvatosan és körültekintően kell eljárnunk minden egyes éremmel. A tematikus workshop, melyet a Műtárgyak Éjszakája alkalmával, június 9-én 16:30-18:00-ig látogathatunk, azoknak is segítséget kíván nyújtani, akik csupán érdeklődők, de szeretnének a felszín alá ásni és némi szakértői szemlélettel felvértezve, belevágni ezen régiségek gyűjtésébe.

 

darabanth_numizmatika-hamisitvany.jpg

 

Az nem kérdéses, hogy a numizmatika területe milyen különleges lehetőségekkel kecsegtet, mind eszmei szempontokból, mind pedig pénzügyi befektetés tekintetében: az értékállóság, illetve a kiemelkedő hozam gondos döntés esetén garantálható. Válogathatunk korok, származási hely szerint; anyagát tekintve: ón, réz, ezüst és arany érmék között. A skála igen széles és sokrétű, megtalálhatóak köztük a néhány ezer forintos és az akár néhány millió dolláros darabak egyaránt. Így a műgyűjtő eldöntheti, milyen kvalitású, összetételű gyűjteményt kíván összeállítani magának és esetlegesen továbbörökíteni azt az utókor számára.

Mint más egyéb műtárgyakat, úgy az érméit is értékesíthetik szakkereskedésekben, börzéken, galériákban, illetve aukciókon. Magyarországon is több kvalitásos aukciósház is foglalkozik numizmatikai árverésekkel.

Olykor a tudás, a szakerételem és a körültekintő szemlélet mellett, a szerencsére is szükségünk lehet, ha egy-egy kiemelkedő darabra szeretnénk bukkanni. Léteznek ugyanis különlegességek, mint például: mintaveretek, melyekből egy, vagy csak kevés darabszám készült; hibás veretek; egyedi sorszámúak; emlékérmék; vagy első darabok. Utóbbi kategóriába sorolható a jelenlegi rekordtartó, mely egy 1794-es ezüst dollár. Ez a dollár nem egy átlagos sorozat elsője, hanem a szakértők úgy tartják, hogy ez az első amerikai ezüst dollár, amit valaha vertek. A szép, de korántsem makulátlan állapotban fennmaradt pénzérme egy 2013-as, New Jersey-i aukciósház kelt el, 10 millió amerikai dollárért.

kepernyofoto_2018-05-31_7_57_31.png

Flowing Hair ezüst dollar, első nyomás, United States Mint, 1794

Leütési ára: 10 millió USD

Amennyiben felkeltette érdeklődésünket a numizmatika, esetleg már régóta kacérkodunk a fémpénzek gyűjtésével, feltétlen érdemes ellátogatni június 9-én, 16:30-kor a Hamisítványok a numizmatikában - A hamisításról és az ellenlépésekről, tippek és trükkök hogyan kerüljük el, hogy átverjenek minket? című workshopra a Műtárgyak Éjszakája programsorozaton belül. További információk a programról itt találhatóak!

Szerző: Hoffer Zoltán, műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr9414014382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása