Elképesztőt menetelt idén a műtárgypiac
2018. július 25. írta: kristofkristofkristof

Elképesztőt menetelt idén a műtárgypiac

2018. júliusára megjelentek az első adatok a nemzetközi műtárgypiac idei teljesítményéről, így most a műtárgy.comezekből az adatokból válogat. 
A világ három vezető aukciósháza, a Sotheby's, a Christie's és a Phillips együttesen 6,95 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le az idei év első felében, ami 21,6 %-kal több mint a 2017 első félévi forgalmuk. Ez a növekedés azonban nem egyenlően oszlott el az elmúlt fél évben. Az első negyedév csak 6,5 %-os növekedést hozott ezeknek az aukciósházaknak, míg a második negyedév igazi szárnyalást jelentett: 27 %-kal: 5,32 milliárd dollárra ugrott meg a negyedéves fogalmuk, ami 2017 második negyedévében csak 4,19 milliárd dollár volt. 

A három nagy aukciósház közül a feltörekvő legkisebb, a Phillips könyvelhette el a legnagyobb növekedést, forgalma 59 %-kal bővült. A teljes 21 %-os növekedésből a Christie's is profitálni tudott, míg vesztese leginkább a Sotheby's lett, mivel a

Elképesztőt menetelt idén a műtárgypiac

A három vezető aukciósház forgalma 2018 és 2017 első félévében. Forrás: ArtTactic


Akkor is érdekes adatokra bukkanhatunk, ha az árverések helyszínei szerint figyeljük a tendenciákat. Míg az elmúlt évek az ázsiai aukciók felfutásáról szóltak, az idei év első félévében a New York-i aukciók könyvelhettek el egy 37,3 %-os növekedést. Ebben jelentős szerepet játszhatott az is, hogy májusban a Christie's New Yorkban vitte árverésre Peggy és David Rockefeller gyűjteményét. Ennek a nagyszabású aukciónak köszönhető az is, hogy - a gyűjtemény jellegéből adódóan - a modern és impresszionista művészet piaci szegmense visszavette a vezetést a háború utáni és kortárs művészet szegmensétől. 

Elképesztőt menetelt idén a műtárgypiac

A műtárgypiaci szegmensek forgalma 2018 első felében a három vezető aukciósháznál. Forrás: ArtTactic


A Christie's ennek az aukciónak (ami önmagában mintegy 800 millió dolláros forgalmat jelentett) köszönhetően történetének legerősebb féléves forgalmát könyvelhette el idén, ami 26 %-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Az aukciósház platformjai közül az online eladások növekedtek a legdinamikusabban (40 %-kal), ezt követték a privát eladások (32%-kal), de még a tradicionális aukciók is 20 %-os növekedést értek el. Persze ehhez kellett az is, hogy a tavalyi 81 %-hoz képest idén a licitre bocsátott tételek 84 %-a keljen el. 

A Christie's-nél ezt a sikert az elmúlt évek céges átalakításának tudják be, mely során bezárták az egyik londoni árverési termüket, hogy az olcsóbb tételekre is a King Street-i főhadiszálláson lehessen licitálni, és igyekeznek kerülni a túlárazott kikiáltási árakat is. A cégnél külön sikernek élik meg, hogy a forgalom negyede ázsiai vevőkhöz kötődik. A nagy vetélytárs, a most rosszabbul járó Sotheby's első féléves adatai augusztus 6-ra várhatóak. 

Annak, akit pedig specifikusan az online műtárgypiac 2018-as trendjei érdekelnek, érdemes egy pillantást vetnie az Invaluable számaira. A négyezer eladót képviselő online műtárgyhirdetési platform tavaly december után idén tavasszal újabb forgalmi rekordot ért el, mivel körülbelül 50.000 műtárgy adásvételt bonyolítottak le rajta keresztül. 

Elképesztőt menetelt idén a műtárgypiacAz Invaluable forgalma időben. Forrás: Invaluable


Emellett adataikban az is szépen kirajzolódik a nem képzőművészeti alkotások (bútorok, szőnyegek stb.) is nagy számban cserélnek gazdát a platformon keresztül. 

Elképesztőt menetelt idén a műtárgypiacAz Invaluable forgalma szegmensek szerint. Forrás: Invaluable

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr8914141463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása