Műtárgy az űrből – milliós meteoritok
2018. február 02. írta: Járfás Eszter

Műtárgy az űrből – milliós meteoritok

Megszoktuk már, hogy az aukciókon a legkülönfélébb tárgyakra licitálhatunk. Megvan a vevőköre a klasszikus képző- és iparművészeti alkotásoknak, a dizájn tárgyaknak, az értékes papírrégiségeknek és a különlegesebb pénzérméknek, akadnak, akik szívesen vásárolnak italritkaságokat is – hogy néhány kategóriát említsünk az általánosabbak közül. Az azonban, hogy a licitre bocsájtott áru érkezhet az űrből is, egészen izgalmasnak és misztikusnak tűnik. Pontosan ebben rejlik a meteoritok vonzereje. Nem kell kutatónak lennünk, sőt, még csak a természettudományok iránt sem kell kifejezetten érdeklődnünk ahhoz, hogy megdobogtassa a szívünket egy olyan objektum, ami a számunkra többé-kevésbé közvetlen tapasztalatként adott, belátható világon kívül eső helyről, természeti törvényeknek engedelmeskedve érkezett hozzánk. Továbbá kijelenthetjük, hogy a legtöbbünk sosem kerül közelebb a világűrhöz, az idegen égitestekhez, mint amikor egy meteoritot szemlélhet közvetlen közelről. Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy az űrből érkező kövekre igen nagy a kereslet az aukciókon.

Seymchan gömb, 434 g, 53 mm (átmérő)

A földre érkező meteoritoknak is - akárcsak egy képzőművészeti alkotásnak – megvan a maguk története, ami még izgalmasabbá teheti őket. Vegyük például a Valera elnevezésű meteoritot, ami 1972-ben ért földet Venezuelában. Becsapódása közben eltalált és megölt egy legelésző tehenet. Ez az egyetlen dokumentált eset, amikor egy meteorit közvetlenül „gyilkolt”. A meteorit 2007-ben a Bonhams aukciósháznál 1553 dollárért kelt el, majd 2016-ban a Christie’s-nél 5250 fontért. Ezzel az árral egyébként jócskán alulmaradt a Christie’s 2016-os aukciójának sztárjától, a 92.500 fontért eladott 5,3 cm átmérőjű gömbtől, amely a Seymchan meteoritból származik. A Seymchan meteorit lenyűgöző darabja valóban impozáns látványt nyújt: borostyánszínű krizolit (más néven olivin) ásványok tarkítják a vas-nikkel mátrixot, bolygó-szerű kinézetet kölcsönözve a kőnek. Érdemes talán megjegyeznünk, hogy a meteorit becsült ára 7-10 ezer font között mozgott.

Az érdekes történeten, a nem evilági varázson, a méreten és az esztétikus megjelenésen túl a meteoritok értékét növeli, hogy évente ugyan körülbelül 500 éri el a felszínt, azonban csak a töredéküket találják meg. Habár nagyjából 60 ezer meteorit található a világ legkülönbözőbb gyűjteményeiben, kétharmaduk az Antarktiszról származik, és a nagyközönség számára sosem lesz elérhető. A meteoritok anyagukat tekintve lehetnek kő-, vas, illetve kő-vas meteoritok. A kő meteoritok a leggyakoribbak, a kő-vas meteoritok a legritkábbak, amelyekkel találkozhatunk. A fentebb említett Seymchan pallazit meteorit a legritkább kategóriába sorolható, nyilván ez is nagyban hozzájárult a magas leütési árhoz. A Marsról, illetve a Holdról származó meteoritok is viszonylag ritkának számítanak, előbbiből kb. 200, utóbbiból kb. 300 darabról tudunk, de mindkét kategóriára igaz, hogy a különálló darabok általában egyazon kő szétesett részei.

Canyon Diablo, 31.9 kg, 344 x 203 x 184mm

Február 7-étől 14-éig a Christie’s a negyedik, meteoritoknak szentelt online aukcióját tartja. Ismét eladásra kínálják a Seymchan gömböt, a becsült ár 10.000-15.000 dollár között mozog. Szerény ár ez az árverés egyik sztártélének becsült értékéhez képest: a 41-es tétel a Canyon Diablo, amelynek becsült ára 150.000-250.000 dollár. Ez azonban, tekintve a meteorit történetét, egyáltalán nem tűnik túlzásnak. Az aukciósház által értékesíteni kívánt darab annak a vasmeteoritnak a része, amely kb. 50 ezer évvel ezelőtt csapódott a talajba Arizonában, egy 1200 méter átmérőjű, 170 méter mély krátert hagyva maga után. A Barringer-kráter, amely a sivatagi környezet miatt jól látható, növényzettel nem fedett, a világ egyik legismertebb becsapódási krátere. „Számomra ez a legizgalmasabb meteorit, amivel valaha foglalkoztunk.” – nyilatkozta róla James Hyslop, a Christie’s London Science & Natural History részlegének a vezetője, aki hozzátette, hogy őt a kő Barbara Hepworth szobraira emlékezteti.

Mounionalusta meterot kocka, 12.23 kg, 116 x 116 x 116mm

Letisztult, elegáns és szoborszerű az aukció 21-es tétele is, a kocka formára vágott vasmeteorit évmilliókig alakult az űrben, kristályszerkezetre emlékeztető felszínén a vasmeteoritokra jellemző Widmänstatten-mintázat figyelhető meg. Becsült ára 20.000-30.000 dollár.

Holdról származó meteorit, 359.9g, 140 x 66 x 39mm

120 ezer dollárról indul egy, a Hold felszínéről származó kő, amely számos ásványt tartalmaz, többek között anortitot és pigeonitot.

Leszögezhetjük, hogy az aukcióra kerülő meteoritok, habár nem a klasszikus értelemben vett műtárgyak, rendkívül izgalmas objektumok, amelyek kifejezetten esztétikus látványt nyújtanak.

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr3313627034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása