Egy mestermű születése - Delacroix olajvázlata a kalapács alatt
2017. december 11. írta: Járfás Eszter

Egy mestermű születése - Delacroix olajvázlata a kalapács alatt

December 14-én újabb kiemelkedő tételt árvereznek el a Christie’s-nél. A francia romantika mestere, Eugéne Delacroix olajvázlatát, amelyet a világszerte ismert és csodált, A Szabadság vezeti a népet c. festményéhez készített.

Eugéne Delacroix, A Szabadság vezeti a népet, 1830, Louvre

A Louvre-ban lógó monumentális festmény az 1830-as francia forradalom alkalmából született. Egyetlen olajvázlatról tudunk, amely a festményhez készült – ez lesz az aukciósház árverésének vezető tétele. A vázlat különlegessége továbbá, hogy pontosan körvonalazza a végleges festmény kompozícióját, így alapvető dokumentum a festmény létrejöttének szempontjából, valamint segítségével bepillantást nyerhetünk a művész munkafolyamatába is. A vázlat mérete 64,5 x 81,3 cm.

Delacroix A Szabadság vezeti a népet munkálatairól levélben számolt be bátyjának:

„Modern témába fogtam, egy barikádba, és habár nem harcoltam a hazámért, legalább festhettem neki.”

Delacroix, Olajvázlat A Szabadság vezeti a népet c. festményhez, 1830

A vázlatok, előkészítő munkák gyakran nincsenek szignálva, nincs ez másként Delacroix olajvázlatával sem. A munkát számtalanszor megvizsgálták és egy ideig úgy gondolták, hogy a festő Pierre Andrieu (1821-1892) alkotása. Alapos kutatásoknak, vizsgálódásoknak köszönhetően bizonyosodott be, hogy az eredeti alkotó a jóval híresebb Delacroix. Az olajvázlat becsült ára 700.000-1.000.000 font.

 

Forrás: Christie’s

Szerző: műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr4713471485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása