Rekorder gyémánt az aukción
2017. október 03. írta: Járfás Eszter

Rekorder gyémánt az aukción

November 14-én igazi fényűző ritkaság kerül elárverezésre a Christie’s-nél. A különleges tétel egy ékszer, pontosabban egy aszimmetrikus nyaklánc, amelyet kifejezetten egy kiemelkedő minőségű gyémánt köré tervezett a de GRISOGNO cég.

Az aukcióra kerülő ékszer

A gyémánt 163,41 karátos, zárványmentes, D-színű (azaz a legfehérebb), smaragdcsiszolású, és ebben a kategóriában a legnagyobb, amelyet valaha árverésre bocsájtottak.

Az eredetileg 404,20 karátos nyers gyémántot 2016 februárjában bányászták Angola keleti részén. Mint később kiderült, a kő a 27. legnagyobb, amit ezidáig találtak, és a legnagyobb, amelyet ott bányásztak.

A nyers gyémánt

A vizsgálatokat követően, amelyek során meghatározták a gyémánt típusát és minőségét a kő Amerikába került, ahol több hónapig analizálták, mielőtt a 80 éves Ben Green hozzálátott a nyers gyémánt megmunkálásához. Green 1964 óta dolgozik a szakmában, és világszerte a legnagyobb szaktekintélynek számít. Hat hónapnyi gondos munka után elkészült az ékszer legfőbb ékéül szolgáló kő.

2016 decemberében az elkészült gyémántot Genfbe szállították a de GRISOGNO céghez, ahol megálmodták, majd kialakították az aszimmetrikus nyaklánc-költeményt, amelyet további 18 smaragdcsiszolású gyémánt díszít. Az ékszer a novemberi aukció előtt turnéra indul, a tervek szerint Hongkongba, Londonba, Dubajba és New Yorkba szállítják. A becsült értékről egyelőre nem tudni pontos adatokat.

 

Forrás: Christie’s

Szerző: műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr9412923983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása