Perplexing reflections - kortárs kiállítás nyílik a Kubikban
2017. szeptember 04. írta: Járfás Eszter

Perplexing reflections - kortárs kiállítás nyílik a Kubikban

 Mi a kortárs képzőművészet valósághoz, a tárgyi világhoz fűződő viszonya? Feladata-e hűen visszaadni a minket körülvevő tárgyi világot? Képes-e egy festmény megingatni a saját érzékelésünkbe vetett hitünket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül a Kubik coworking-ben megrendezésre kerülő kiállítás, a Perplexing reflections. A kiállítás címe árulkodó: felkavaró, zavarba ejtő alkotásokkal találkozhatnak a látogatók, amelyek vizuális játékra invitálják nézőiket. A hiperrealista művek érzékeinket összezavarva jelennek meg előttünk. A kiállításon szereplő festmények három művésztől származnak, közös nevezőjük a figurális, mégis szürreálisba hajló ábrázolás.

A magyar származású Kusovszky Bea művészete szoros kapcsolatot mutat a fényképészettel. Festményei híres műalkotásokat felhasználva egy megfejtésre váró saját rendszert alkotnak. Az absztrakt expresszionizmus és a pop art ikonikus darabjai  hátterül szolgálnak a festőnő fényképszerű nőalakjaihoz, önarcképeihez. A gyakran meztelenül ábrázolt női alak és a háttérben megjelenő, ismert festőktől származó motívumok érdekes kettősségre hívják fel a figyelmünket. A női test tárgyiasítására, szexualizációjára, valamint arra, hogy a művészettörténet általában a férfi művészek érvényesülésének terepe.

5008245c40843-1-ef7c3.jpg

Kusovszky Bea festmény

A lengyel származású Tomasz Piars a budapesti Képzőművészeti Egyetemen végzett, festőként és kurátorként hazánkban dolgozik. Korai művei expresszívek és harsányak voltak, későbbi alkotásai viszont figuratívak, narratívak, párbeszédet folytatnak a nézővel, megszólítják őt. A változást egy törökországi út idézte elő, ahol nehéz sorsú emberek között mozgott. Alkotásai kirakós játékhoz hasonlatosak, arra várnak, hogy a néző egészítse ki történetüket

500e004e51fctomasz-piars-perplexing-reflections-sorozat-100x70cm-2017-12-ee493.jpg

Tomasz Piars: Perplexing reflections No. 10

A szintén lengyel származású Michał Janowski művei festőiek, nem céljuk a valóság pontos visszaadása. A figurális, felismerhető elemek egy szürreális, titokzatos világban mutatkoznak meg. Nicholas Jonston műgyűjtő így vélekedett a festő munkásságáról: „Janowski legfőbb szándéka a felfedezés, amely arra vezeti őt, hogy munkáival megmutassa, hogyan is vész el emberi mivoltunk jelenkori életvitelünkben felmerülő megannyi ellentmondásos feszültség között, és – napjainkban, mikor az egyén, a személyiség szemmel láthatóan felsőbbrendű –, hogyan személytelendik el mégis egyre inkább korunk társadalma, hogyan válik materiálissá és zárkózik el mind inkább a spiritualitástól.

500f3767195017a-790eb.jpg

Michał Janowski: Edge

 

A rendhagyó színhely, a Kubik közösségi iroda immár negyedik alkalommal ad otthont  műtárgy.com által szervezett kiállításnak. A tárlat megnyitója szeptember 6-án, 19.00-kor kerül megrendezésre, a kiállítás szeptember 29-ig látogatható, megtekintése ingyenes.

Kurátor: Patrycja Rup

A kiállítást megnyitja: Mészáros Flóra művészettörténész

Helyszin: KUBIK coworking, Jászai Mari tér 5-6. Budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr512795350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása