Régi képeslapok gyűjtésébe fogna? Segítünk!
2016. november 13. írta: Járfás Eszter

Régi képeslapok gyűjtésébe fogna? Segítünk!

A gyűjtési vágy legtöbbünkben gyermekkorunk óta töretlen. A szalvéta- és kinder figura gyűjteményt azonban idővel felváltja egy fajsúlyosabb tárgycsoport. Gyűjteni számtalan dolgot lehet, és a papírrégiségek gyűjtése is egy közkedvelt terület.

Hogy miért érdemes régi képeslapokat gyűjtenünk? Többek között azért, mert a régi képeslapok érdekesek, izgalmasak, esztétikusak. Ezenkívül könnyen hozzáférhetőek, sokfélék és általában pénztárcabarátak.

 

10234991_2.jpg

A régi képeslapok esztétikusak és sokfélék

 

A képeslapküldés ma már nem olyan népszerű tevékenység, régen azonban az információcsere egyik lehetséges módja volt, így a régi képeslapok a történelem fontos dokumentumai, emberi sorsoknak, történeteknek állítanak emléket. A gyűjtés ezen ágának is vannak általános szabályai, sőt még tudományos elnevezése is, ami nem más, mint a deltiológia. A hozzáértő gyűjtők különbséget tudnak tenni értékes és értéktelen képeslapok között, képesek koherens és nívós gyűjtemény létrehozására.

A képeslapgyűjtés kivételesen jó lehetőség kezdő gyűjtők számára is, mivel jóval kisebb anyagi ráfordítással jár, mint például a műtárgy gyűjtés, azonban szintén örömöt okoz. Gyűjthetünk történelmi vagy tisztán esztétikai szempontok alapján, de előnyben részesíthetjük az érdekes, személyes történetekkel teleírt lapokat is. Utóbbiak megfejtése kifejezetten izgalmas és üdítő elfoglaltság.

Amennyiben kedvet kapott a gyűjtéshez, a műtárgy.com segít az elindulásban. A továbbiakban hasznos tippeket olvashat, amelyekkel magabiztosan kezdhet hozzá a képeslap gyűjtemény megalapozásához.

 

Tekintsük át a régi képeslapok korszakait!

 

Valódi képeslapokról az 1870-es évektől beszélhetünk. A képeslapok megjelenését követő első korszakot klasszikus korszaknak szokás nevezni. Ez az első periódus körülbelül a 19. század végéig tartott. Az ebből az időszakból származó lapok kifejezetten nagy értéket képviselnek. A klasszikus korszakot követte a képeslapok aranykorszaka, ami az I. világháború kitörésével ért véget. Jellemzője az egyre magasabb szintű kivitelezés és a témák változatossága. Szintén ekkor történik a képeslap küldés egyre gyakoribbá válása is. Az aranykorszakot követő időszakot alapvetően a háborúk tagolták és határozták meg. Az I. világháború idején a karikatúrák, míg a II. világháború alatt a modern hadviselés és a propaganda ábrázolások voltak népszerűek. A két világháború közötti időszakban jelennek meg a filmjeleneteket és vallási témákat felvonutató képeslapok.

 

4467657252_cbc11fed61.jpg

Képeslap az I. világháború idejéből

 

Ismerjük meg azokat a tényezőket, amik meghatározzák a képeslapok értékét!

 

Itt nem kell különösebben bonyolult dolgokra gondolnunk: a lap épsége, kora, ritkasága (hány példányban nyomtatták), a postai pecsét olvashatósága mind-mind befolyásoló tényezők.

 

 

Határozzuk meg a gyűjtemény tematikáját!

 

Gyűjthetünk egy adott korszakból származó lapokat, de jó döntés lehet az is, ha stílus vagy téma alapján szelektálunk. Eldönthetjük, hogy a fotókat vagy a rajzokat részesítjük előnyben. Viszonylag könnyű a feladatunk akkor, ha ünnepekhez kötődő lapok gyűjtésére adjuk a fejünket. Nagy az esély arra is, hogy humoros képeslapokra bukkanjunk, valamint  népszerű személyiségekkel is találkozhatunk.

 

sddfhsk.jpg

Fedák Sári (1879-1955) színésznő/ "Leányka", Krisztina Aukciósház, kikiáltási ár: 1200 Ft.

 

Gyűjthetünk régi városképeket ábrázoló képeslapokat is.

 

1391952149-image.jpgBalatonfüred, Krisztina Aukciósház, kikiáltási ár: 800 Ft.

 

Tájékozódjunk a lelőhelyekről!

 

Régi képeslapok után kutatva érdemes a papírrégiségekkel foglalkozó aukciósházak kínálatát böngésznünk, antikváriumokban és régiségboltokban nézelődnünk. Szerencsével járthatunk a piacokon is, valamint a saját rokonságunk háza táján.

antikvarium_7128_2_inbox1200x630.png

Antikváriumokban is érdemes nézelődnünk

 

 

Rendszerezzük a gyűjteményünket!

 

Ez nemcsak az átláthatóság miatt fontos, hanem azért is, mert a régi képeslapok kifejezetten sérülékenyek lehetnek, így elengedhetetlen egy külön a gyűjteménynek rendelt tároló beszerzése. Jól megfelelhet a célnak egy fényképalbum is.

Érdemes úgy tárolnunk a lapokat, hogy mindkét oldaluk látható legyen, hiszen a lap hátuljára írt szöveg legalább annyira érdekes lehet, mint maga a kép.

 

calendarjournal-04.jpgRendszerezzük a gyűjteményt!

 

Keressünk hasonló érdeklődésű társakat!

 

Csere által sok értékes elemmel bővülhet a gyűjteményünk, ráadásul mi is elpasszolhatjuk a számunkra már érdektelenné vált darabokat. Ráadásul a többi gyűjtő tapasztalataiból, elbeszéléseiből sokat tanulhatunk.

 

+1 tipp

Gyakran találkozhatunk eladásra szánt képeslap csomagokkal, amikhez jó áron juthatunk hozzá. A gyűjtés kezdetén ez több szempontból is hasznos lehet: megtalálhatjuk a kedvünkre való témát, stílust vagy korszakot, és cserére bocsáthatjuk a számunkra értéktelen lapokat.

 

1423642338-image.jpg

 

40 db vegyes képeslap, Krisztina Aukciósház, kikiáltási ár: 1500 Ft.

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

Save

Save

Save

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr311957971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása