A festmény pedigréje, azaz a proveniencia
2016. október 06. írta: Járfás Eszter

A festmény pedigréje, azaz a proveniencia

A festmények által bejárt út gyakran rendkívül kalandos. Kifejezetten ritka ugyanis, hogy az eredeti megrendelő családjában öröklődik tovább az alkotás. A mű által bejárt utat, eredetét és származását, a tulajdonosok cseréjét provenienciának nevezzük.

A proveniencia egy nagyon lényeges tényező, és mindig szóbakerül a festmény valódiságának megítélésekor. Azonban nem csak az eredetiség megállapításakor fontos: segítségével közelebb kerülhetünk az alkotás eredeti rendeltetéséhez, hiszen a megrendelő vagy a tulajdonos személye nagyon beszédes lehet.

Kondor Béla Kaffka Margit emlékére című, 1963-as festménye, amely a Kieselbach Galéria őszi aukcióján szerepel, egykor Bodnár György irodalomtörténész tulajdonában volt, aki a festő barátjaként is ismert.

 

kaffka.jpg

Kondor Béla: Kaffka Margit emlékére, 1963. Kieselbach Galéria, 53. Őszi Aukció,  kikiáltási ár: 6 500 000 Ft

 

 

A jó proveniencia megnöveli a vételi hajlandóságot, mivel megerősíti a vevőt abban, hogy autentikus festményt vásárol. Természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy kinek a gyűjteményében volt a mű az elárverezés előtt. Egy jó nevű gyűjtő értékes és hiteles gyűjteménye remek ajánlólevél az alkotásnak.

 

J.S. Forbes gyűjteményét képezte körülbelül 1906-ig Paál László Naplemente az erdőben (Tavaszi este Aaperwaldban) című 1871-es alkotása. James Staats Forbes Paál mecénása volt, kisebb-nagyobb anyagi juttatásokkal segítette a festőt. Gyűjteményében több festmény is volt Paál-tól, így a festő esetében Forbes a legjobb proveniencia.

 

paal.jpg

Paál László: Naplemente az erdőben (Tavaszi este Aaperwaldban), 1871. Kieselbach Galéria, 53. Őszi Aukció, kikiáltási ár: 24 000 000 Ft

 

 

Mindezek után nem csoda tehát, hogy a műtárgypiacon előfordul, hogy hamis eredetet kreálnak egy-egy festménynek. Általában azonban kisebb-nagyobb utánajárással ellenőrizhetjük az adatokat. Ideális esetben fennmarad olyan dokumentum, amelyben rátalálhatunk a műre. A bizonyíték sokféle alakot ölthet. A legkézenfekvőbb, ha olyan iratra bukkanunk, amiben a művész említést tesz a munkájáról. Megtalálhatjuk a festményt kiállítási katalógusokban, illetve magán az alkotáson is találhatunk kiállítási jelzéseket, cédulákat.

 

Így van ez Orbán Dezső Kis akt című művének esetében, ami többek között a Szépművészeti Múzeum 2011-es, A Nyolcak kiállításán is szerepelt. A hamarosan kalapács alá kerülő Kis akt hátoldalán kiállítási cédulákat láthatunk.

 

orban.jpg

 

Orbán Dezső: Kis akt, 1910. Kieselbach Galéria, 53. Őszi Aukció, kikiáltási ár: 10 000 000 Ft

 

 

Amennyiben szerencsénk van, a mű feltűnhet fényképen is. Vaszary Dinnyés csendélete, amely a Virág Judit Galéria 53. aukciójának egyik kiemelkedő tétele, abban a kivételes helyzetben van, hogy dokumentálva lett egy, a festő műtermét megörökítő felvételen.

 

vaszary_janos_muterme_a_festo_halala_utan_1939_11.jpg

Vaszary János műterme a festő halála után, 1939. A Dinnyés csendélet a kép bal oldalán látható.

 

A ragyogó színekkel megfestett, bravúros csendélet a festő hagyatékában maradt, így szerepel az 1939-es felvételen, amely a Pesti Napló képes mellékletében jelent meg. A fénykép értékes adalék a festmény mellé, nem csak azért, mert remek bizonyíték az alkotás eredeti mivoltát illetően, de azért is, mert feltételezhetjük, hogy a festő nem megrendelésre készítette a csendéletet, hanem saját örömére, alkotói szabadsága teljében. Talán ez a szabadság, az alkotás öröme sugárzik a képről.

 

500777193_81.jpg

Vaszary János: Dinnyés csendélet, 1938. Virág Judit Galéria, 53. Őszi Aukció, kikiáltási ár: 32 000 000 Ft

 

Természetesen a proveniencia általában nem teljes, a régebbi festmények esetében azért, mert a történelem viharosabb korszakaiban eltűnhettek a közönség szeme elől, a kortárs festmények esetében pedig azért, mert a gyűjtő kilétét gyakran homály fedi.

 

Járfás Eszter

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr9511776029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása