KORTÁRS MŰKEDVELŐK, BÉCSBE MENJETEK!
2016. szeptember 23. írta: sárabárdi

KORTÁRS MŰKEDVELŐK, BÉCSBE MENJETEK!

Ausztria legnagyobb nemzetközi művészeti vására a viennacontemporary (2016. szeptember 22.-25.) a héten nyílt meg Bécsben, idén 112 kortárs művészeti galéria részvételével. 28 ország képviselteti magát, így ha igazán nemzetközi kortárs ízre vágyunk mindenképpen megéri a hétvégét erre szánni - a műtárgy.com ajánlásával.


A vásár során kiemelt szerepet kapnak az önálló kiállítók, a fiatal osztrák művészek, Észak Európa és fókuszba pedig a volt Jugoszlávia és Albánia kerül.

Kortárs műkedvelők, Bécsbe menjetek!

Viennacontemporary épülete, Marx Halle; Forrás


A Bécsi Kereskedelmi Kamara támogatásával a korábbi évek hagyományát folytatva két díj került kiosztásra, mégpedig a legjobb nemzetközi és a legjobb "hazai" stand dizájnjáért.

FOLD Gallery, London

A 2012-ben alapított kereskedelmi galéria művészeinek közös vonása, hogy anyag használatuk eltér a megszokottól és a művészi konvenciókat feszegetik. Négy általuk képviselt művész került kiállításra; Michaela Zimmer aki az absztrakt festészet újra gondolt ideájával szembesít bennünket, Ellen Hyllemose aki művészetének központi gondolatát a természetes, organikus kialakítások és a mesterséges anyagok együtt használata és így kontraszt képzése alkotja, Simon Callery akinek "Flat Paintings" sorozata a North Walesi tájra érkezik direkt válaszként a festészet határait firtatva és különböző nézőpontokat kínálva, illetve Finbar Ward munkái amik azt a kérdést vetik fel, hogy a festmény önmagában tárgy-e és ezzel egy időben potenciált keres bennük, mint szobrászati alapanyagban.

Kortárs műkedvelők, Bécsbe menjetek!

Balról: Simon Callery: Flat Painting Bofari 15 Caput Mortuum. 2015, vászon, tempera, cérna, ceruza, 237 x 178 x 26 cm; Forrás, Michaela Zimmer: 140802. 2014, akrill, lakk, szöveg kiemelő, PE film, vászon, 240 x 175 cm; Forrás, Ellen Hyllemose: Glue Between Landscapes. 2015, olaj, akrill, fa, 125.5 x 83 cm; Forrás, Finbar Ward: False Start (Other Half). 2014, olaj, lakk vászon, fa, beton, 40 x 28 x 4 cm, 40 x 28 x 6 cm; Forrás



Galerie Lise Kandlhofer, Bécs

Ahol Frauke Dannert jellegzetes technikájú munkái mutatkoznak be a közönség számára. Központi médiuma a kollázs. Meglévő képekből határok nélkül alkot újat új módon. Foglalkoztatja az érzékelés, az orientáció és az újragyűjtés, de alap témájaként az építészet tekinthető.

Kortárs műkedvelők, Bécsbe menjetek!Galerie Lise Kandlhofer stand; Forrás



A vásáron 5 Budapesti galéria is helyet kap:

Molnár Ani Galéria

A galéria 2010 óta képviseli művészkörét internacionális vásárokon is, hiszen fontosnak tartja a kortárs magyar művészet nemzetközi interpretációjának elősegítését és a kezdetektől fogva igyekszik szoros kapcsolatot kiépíteni a külföldi művészeti szcénával. A viennacontemporary-ra Vincze Ottó, Benczúr Emese és Ekaterina Shapiro-Obermair alkotásaival érkeztek. Vincze Ottó különböző médiumokkal dolgozik, installációi hely specifikusak, a tartalom és forma egysége művészetében rendkívül erős. Benczúr Emese a kilencvenese évek művész generációjának tagja, alkotásaiban a hagyományos női szerepek átértelmezése a jellegzetesen női munkafolyamatok ironikus parafrazeálásával valósul meg. Ekaterina Shapiro-Obermair következetesen foglalkozik az orosz avantgard hagyományaival, építészeti, urbanisztikai, formai és társadalmi problémáival. Fókuszában egyszerű geometria struktúrák állnak, melyeknek meglepően sok kontextusa tárul fel. Játékos, de egyben társadalomkritika és kulturális narratíva is.

Kortárs műkedvelők, Bécsbe menjetek!

Molnár Ani Galéria stand



Chimera - Project Gallery

A 2013-ban alapított projekt galéria Közép és Kelet Európai művészeket képvisel a neo-avantgardtól napjaink konceptuális művészetéig és ezzel egyidejűleg nemzetközi csereprogramot is működtet. A monokróm standon Perneczky Géza, Fridvalszki Márk és Anu Vahtra jelennek meg. Perneczky Géza a magyar konceptuális művészet egyik meghatározó alakja, a nemzetközi szcénában a post-fluxus mail art mozgalom egyik alapítójaként vált ismerté. Fridvalszki Márk a legújabb munkáiban absztrakt geometriai kompozíciókat és anyagtalan tereket hoz létre így vizsgálva a létrejövő feszültséget romboló atmoszféra és az érzékeny materializmus között. Anu Vahtra művei a múzeumi térre, a kiállítási gyakorlatra való önreflexív alkotások, ugyanakkor az adott épület történeti szálait felgöngyölítő, kutatáson alapuló munkák.

Kortárs műkedvelők, Bécsbe menjetek!

Chimera-Project Gallery stand



INDA Galéria

A 10. évfordulóját ünneplő Galéria arra törekszik, hogy az internacionális és a magyar szintéren is egyaránt megmutathassa művészeinek új irányú munkáit mind a nagy közönségnek, mind a gyűjtőknek. Ennek megfelelően 8 művészük alkotásival érkeztek: Kicsiny Balázs, El-Hassan Róza, Kamen Stoyanov, Eperjesi Ágnes, Czene Márta, Matthias van Arkel, Agnieszka Gordzinska, Szász Lilla. Ha Czene Márta munkái reprezentálják az egyik pólust fogalmi realizmusukkal és El- Hassan ősi festészeti és szobrászati formákra desztillált aktivista kinyilatkoztatásai szolgálnak egy másik, valóság-alapú (ugyanakkor allegorikus-metaforikus) kiindulási pontnak, akkor a képzeletbeli vonal, amely összeköti a viennacontemporaryn kiállított műveket, tisztán Stoyanov aktuális problémákra reflektáló képei, tárgyai és light boxai felé vezet, majd tovább visz Kicsiny groteszk technikai és témaértelmezésein át Grodziñska reflektív festészeti médiumhasználatán, Eperjesi színbeli absztrakcióján, egészen Van Arkel térbeli reflexión alapuló 'festményeihez', amelyek már valójában tárgyak.

Kortárs műkedvelők, Bécsbe menjetek!

Balról: Agnieszka Gordzinska :Karbatett kezek (Röplabda játékosok). 2015, nyomtatás, papír, vászon, 60 × 81 cm; Forrás, Eperjesi Árgnes: Spotted secondary density. 2006, színes fotó, 30 × 40 cm; Forrás



Trapéz

A Trapéz standján találkozhatunk Lakner László Kossuth díjas neo-avantgard festő és grafikus munkáival, Puklus Péter fotóival és három rendkívül izgalmas művésznő vízióival. Schmied Andi érdeklődésének középpontjában a városi látkép és annak sajátosságai, sajátos kialakulásának tényezői állnak, ezt hely specifikus dokumentációval, illetve installációkkal dolgozza fel. Klenyánszki Csilla a forma és funkció közötti rejtett kapcsolatokat vizsgálja a logika és a fantázia szintézisében. Szörényi Beatrix objektjeinek jellegzetességét pedig az a tény adja, hogy van egy "furcsa abszurditás és irónia, amivel szereti kicsit másképp látni és láttatni a dolgokat, mint amilyennek tűnnek", de ezzel egy időben minden emberléptékű marad.

Kortárs műkedvelők, Bécsbe menjetek!

Trapéz stand



acb Galéria

Az acb a többi magyar galériától eltérően tulajdonképpen egy életmű standot hozott létre, méghozzá Ficzek Ferencét (1947). A Pécsi Műhely alapító tagja, pályája során arra törekedett, hogy megmutassa a különböző dimenziók érintkezéseit és metszeteit, azt hogy az absztrakt és a konkrét kölcsönös következményei egymásnak és egyszerűen csak a nézőponton múlik az, hogy mit hogyan látunk. Az acb Galéria keretei között nem rég létre jött acb ResearchLab tevékenységének fókuszában, a magyarországi neoavantgárd és posztavantgárd életművek kutatása, bemutatása és publikálása áll, hiánypótló jelleggel és a kurrens nemzetközi diskurzusok kontextusában. A ResearchLab célja a kisebb monografikus jellegű, valamint a több éves kutatási eredményeket összegző tudományos publikációk megjelentetése, így a vásár alkalmával összeállításra került egy Ficzek katalógus is.

Kortárs műkedvelők, Bécsbe menjetek!

Balról: Ficzek Ferenc: Cím nélkül (olló-zipzár). 1977, Dokubrom, 41,7 x 25,5 cm; Forrás, Ficzek Ferenc: Cím nélkül (Narancs). 1972, olaj, feszített vászon, olaj, 85,5 x 60,5 x 8,5 cm; Forrás, Ficzek Ferenc: Önlapozás. 1976, Dokubrom, 29,4 x 20,8 cm; Forrás



Szerző: Bárdi Sára, műtárgy.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr1011738131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása