Műtárgyak harmóniája az otthonunkban
2018. május 07. írta: Járfás Eszter

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

Lakberendezési magazinokat lapozgatva sokan azt érezzük, hogy a bemutatott lakások szinte már túl tökéletesek és a végletekig precízen megkomponáltak. Mindennek megvan a helye, az otthonok nem túl zsúfoltak, de nem is tűnnek túl üresnek, a színek szépen harmonizálnak egymással, még a nappaliban a fotó kedvéért látszólagos hanyagsággal ottfelejtett gyerekjáték is illik az enteriőrbe. Persze tudjuk azt is, hogy a mindennapok rohanásában valószínűleg nem így néz ki a lap hasábjain látott lakás, mégis vágyunk arra a gondosan megtervezett és kialakított, hangulatos belső térre. Ha jól megfigyeljük ezeket az enteriőröket, feltűnhet nekünk, hogy az összkép kiegyensúlyozottsága leginkább annak köszönhető, hogy a lakberendezési- és a dekorációs tárgyak a szobák különböző pontjain, sőt, olykor az egész házban rímelnek egymásra. A falon lógó kép okkersárgája visszaköszön a kanapén lévő párna huzatán, az étkezőasztalon lévő üvegpohár kékje felbukkan a szőnyeg szövetében, a gyerekjáték pirosa remekül illik a kávézóasztalon látható gyertyához. A sort a végtelenségig folytathatnánk, azonban helyesebb, ha levonjuk a következtetéseket: az egymást megszólaltató tárgyak összefogják, harmonikussá teszik a teret. Ez jó hír a lakberendezés szerelmeseinek, hiszen elég néhány apró változtatást eszközölnünk, és máris élénkíthetjük, kiegyensúlyozottabbá tehetjük a kiszemelt helyiséget. Az egyes tárgyak kapcsolódhatnak egymáshoz a színeik, anyagaik, témájuk mentén, de különbözőségük is izgalmas lehet: két egymástól eltérő, de élénk színű tárgy az egyébként visszafogott szoba két pontján szintén párbeszédbe kezd. A műtárgy.com az alábbiakban olyan egymáshoz illő festményeket és iparművészeti alkotásokat ajánl, amelyeket egy közelgő aukción meg is vásárolhatunk.

Az alábbi enteriőr visszafogott, de derűs. A barna, az okker, a fekete és a fehér dominálnak benne. A színeken túl a minták is visszaköszönnek több helyen: a csíkok, háromszögek, négyzetek megjelennek a képeken, a párnákon és a szőnyegen is.

434607402ec2fdadb87cca7894e92430.jpg

Kép forrása: pinterest.com

Hasonló hangulatú, világos szobába ajánljuk Kontuly Béla Modell (Hölgy gitárral) című festményét, amely színeiben tökéletesen illik az enteriőrbe. Mérete miatt bátran társítható más képekkel, grafikákkal, fotókkal is a kanapé fölött. Kifejezetten izgalmas hatást érhetnénk el akkor, ha olyan geometrikus, absztrakt munkák mellé tennénk, mint amilyeneket a fenti fotón láthatunk.

5001584991_357_festmeny_800x600_72dpi.jpgKontuly Béla: Modell (Hölgy gitárral), Olaj, vászon 79 x 69 cm 

A festmény mellé kisplasztikákat, illetve díszvázát választanánk. Az üveg, magyar szecessziós díszváza a színeivel, míg az Éva című art deco kisplasztika és az Anya gyermekével jugendstil kerámia a női alakot (alakokat) felidézve egészítené ki a festményt. Egy dekoratív üvegváza mindig jó választás, a kisplasztikák, nippek pedig valódi reneszánszukat élik most a lakberendezésben.

5001585083_449_mutargy.jpgArt deco kisplasztika - Éva, 1930-as évek;  Magyar szecessziós díszváza, Sovánka István, 1910 k.; Díszpohár, XIX. sz. vége; Bécsi jugendstil kerámia - Anya gyermekével, 1910-15 k.

A narancs és a kék párosítása elsőre merész vállalkozásnak tűnhet, viszont - amint azt az alábbi enteriőr-részletben is láthatjuk - a megfelelő árnyalatokat kiválasztva a végeredmény cseppet sem harsány. A teret a kanapéra helyezett csíkos párna teszi még vidámabbá.

7d68844b87c188d53f151d0e39f54a56.jpg

Kép forrása: pinterest.com

A fenti térbe mindenféleképpen egy játékos, könnyed, levegős, derűs színekkel megfestett képet tudnánk elképzelni, olyat, mint Medveczky Jenő Első lépés című munkája. A kép témája, árnyalatai vidámak, a színei visszaköszönnek a bútorokon és a dekorációs tárgyakon is.

5001584970_336_festmeny_800x600_72dpi.jpgMedveczky Jenő:Első lépés Olaj fa 94,5 x 50,5 cm

Tökéletesen mutatnának az asztalon ezek a feltűnő Muranói design pezsgőspoharak, amelyek fúvottak és kézzel készítettek. A még inkább bevállalós lakberendezők kiegészíthetik a látványt a szintén üvegből készült asztali lámpával, amely a kék és a narancssárga társításából született, a poharakhoz hasonlóan Muranóban. Az biztos, hogy ezek az üvegek nem maradnak észrevétlenek a térben és meghálálják, ha a lakás világos pontjára kerülnek, ahol a fény játéka még izgalmasabbá teszi őket.

5001585057_423_mutargy.jpg

Asztali lámpa, Carlo Moretti, Murano, XX. sz. vége; Muranoi Design Pezsgőspoharak, Carlo Moretti, XX. sz. vége

Mintás tapéta előtt festmény? Nem akadály! Nézzük meg jól az alábbi enteriőrt. A festmények kereteik révén jól elkülönülnek a háttértől, színükben pedig rímelnek a zöldessárga kanapéra.

123.jpg

Kép forrása: pinterest.com

Thorma János Hölgy virágokkal című festményét is el tudnánk képzelni hasonlóan romantikus környezetben, azzal a kiegészítéssel, hogy mivel nagyméretű képről van szó, a falra lógatnánk, nem pedig a polcra állítanánk.

5001584960_326_festmeny_800x600_72dpi.jpg

Thorma János: Hölgy virágokkal Olaj, vászon 111 x 90 cm

A festmény közvetlen közelébe ajánljuk ezt a Zsolnay virágtartó díszedényt. A színes mázakkal és eozinmázzal festett tárgy szecessziós díszítésében visszaköszön a virágmotívum, valamint a meleg sárga szín. Az 1906-ban készült vázát a sétáló gerlepár teszi még bájosabbá.

5001585167_533_mutargy.jpg

Zsolnay szecessziós virágtartó díszedény, Pécs, 1906

Fa íróasztal, masszív fa ajtó, lilás fal: karakteres belső tér. Nem lőhetünk nagyon mellé, ha a fa dominanciájú enteriőrbe természetközeli festményt, tájképet választunk.

0ae29f699de2b86b273fb2d78b55a0f3.jpg

Kép forrása: pinterest.com

Kádár Géza olajfestményén megelevenednek a tavasszal virágba boruló gyümölcsfák, a kép hátterében sűrű erdő kezdődik. A festmény remekül illik a fa bútorokhoz és a lilás falhoz is.

5001584957_323_festmeny_800x600_72dpi.jpgKádár Géza: Bányászház tavasszal (1915)  69 x 69 cm 

A festmény mellé pipacsokkal díszített Zsolnay vázát választottunk. A váza különlegessége a labradorkék eozinmáz alap és a magas tüzű, transzparens eozinmázakkal festett pipacsok kontrasztjában rejlik. A feltűnő szépségű tárgyban forma és díszítmény tökéletes összhangban találkozik.

b.jpg

Zsolnay váza, pipacsokkal, Pécs, 1900

 

Otthonunk esztétikus kialakításában 1-2 dísztárgy és festmény elhelyezése, gondos megválasztása döntő jelentőségű lehet. Ráadásul ha nekünk tetsző dolgokkal vesszük körbe magunkat, az jótékonyan hathat a hangulatunkra is. Kísérletezzünk bátran a színekkel és a formákkal, a lényeg, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel.

Szerző: műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr713896044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása