Top5 műkereskedés és galéria - London
2018. május 02. írta: hoffer.zoltan

Top5 műkereskedés és galéria - London

A műtárgy.com hiánypótló cikksorozattal kíván segítséget nyújtani azon művészetek iránt érdeklődök, műgyűjtők számára, akik utazásaik alkalmával nemcsak élményekkel, hanem tárgyakkal is szeretnének gazdagodni. A címben említett top5-ös objektív lista olyan európai nagyvárosok műkereskedéseit, illetve galériáit mutatja be a következő hetekben, hónapokban, amelyeket vétek lenne kihagyniuk az odalátogatóknak. A soron következő helyszín az Egyesült Királyság fővárosa, London!

1. Thomas Goode & Co.

Az 1827-ben a névadó Thomas Goode által alapított, antikvitással és prémium minőségű, felső kategóriás lakberendezési tárgyakkal foglalkozó műkereskedés 1875 óta rendületlenül várja látogatóit a London Mayfair városrészében található üzletében. A névadó fia, William Goode a XIX. század folyamán nem csupán azzal foglalkozott, hogy a világot kutatva a legfinomabb porcelánárut juttassa el üzletébe, hanem azzal is, hogy a kor viszonyaihoz képest egyedi módon, személyes tanácsadással lássa el az akkori Európa műtárgyak után érdeklődő családjait. A szokás később tradícióvá fejlődött, mely bizonyos családokkal, személyekkel a mai napig tart: a klientúra aktív tagjai között található például a brit királyi család is, a jelenleg is uralkodó II. Erzsébet brit királynő állandó megrendelésekkel látja el a mai napig töretlen sikert arató és minőségi tárgyakat szolgáltató üzletet.

elephant-685x800.jpg

Thomas Goode jelképpé vált elefántjai

Cím: 19 South Audley Street
London, W1K 2BN

További elérhetőségek itt.

2. The Fine Art Society

A londoni The Fine Art Society, azaz a “Képzőművészeti társaság” elnevezés nem a véletlenből fakad: a XIX. század ’60-as, ’70-es éveire számos londoni lakos tartott igényt a képzőművészetek közelebbi megismerésére, nyitott az új irányzatok felé és gyűjtötte is az új stílusokat képviselő műtárgyakat. Ezen embereket fogta össze az a William Longman, aki az 1876-ban alakult The Fine Art Society elnöke lett. Az eleinte csupán művészeti szaklapok publikálásával, kiállítások szervezésével foglalkozó társaság egy szempillantás alatt vált a helyi, majd nemzetközi műkereskedelem fontos részévé. Támogatott feltörekvő művészeket, így például az ő segítségével ismerhette meg a világ James McNeill Whistler nevét is.

A galéria profilja igen egyedi és változatos, a sokszínűség azonban nem csorbít a felhozatal minőségén: kedvünkre válogathatunk a XIX. és XX. századi, illetve a kortárs művészeti tárgyak és designtermékek közül.

tcad.jpg

Barbera Hepworth: Two Forms with White (Greek), 1969

 

Cím: 148 New Bond Street London W1S 2JT

További elérhetőségek itt.

3. Gagosian Gallery

A Larry Gagosian tulajdonában lévő tizenhat kiállítóteréből három Londonban található. A névadó első galériáját 1980-ban Los Angelesben alapította, amelyet számos új követett a későbbi években, évtizedekben. Az első londoni Gagosian a Piccadilly városrészben található Heddon Street-en 2000-ben nyitotta meg kapuit a kortárs művészetek iránt érdeklőd számára. Akkoriban a város legnagyobb kereskedelmi jellegű képzőművészeti galériája volt. Ezt követte egy újabb, a Britannia Street-en, majd még egy, az első kiállítótérhez közeli Davies Street-en. Néhány költözést követően találták meg a galériák mai, állandó helyét. Az elmúlt majd húsz év során olyan kortárs művészek állítottak ki a londoni Gagosian galériák falai között, mint Damien Hirst, Vanessa Beecroft, Cy Twombly vagy Martin Kippenberger.

fa3b4f82dda173f371f11c79359e5ec6.jpg

John Chamberlain: MURMUR, 2002

A Londonban található Gagosian galériák címeit és elérhetőségeit itt találhatják.

4. Stern Pissaro Gallery

London St. James városrészében található a David Stern és Camille Pissarro dédunokája, Léila Pissarro által 1964-ben alapított galéria. Az intézmény specialitásai olyan remekművekből állnak, amelyek kimondottan az impresszionizmus, a modern irányzatok, illetve a kortárs művészetek kedvelőit célozzák. Az egyik legfontosabb, 2016-ban szervezett kiállításuk Marc Chagall előtt tisztelgett, Chagall: A Master of Colour címmel. Mindemellett a galéria tulajdonában áll a világ legnagyobb Camille Pissarro anyaga is, amelyet időről időre kölcsönöz rangos múzeumok és kiállítások számára. Az intézmény továbbá foglalkozik Camille Pissaro eltűnt, ismeretlen műveinek felkutatásával, a gyűjtemény gyarapításának, illetve a művész hagyatékának megismertetése céljából.

sternpissarrogallery452017t165043_768.jpg

Marc Chagall: David à la Harpe

Cím: 66 St. James’s Street 
London SW1A 1NE 

További elérhetőségek itt.

5. Andrew Nebbett Antiques

Akit a XX. század klasszikus bútorai, illetve indusztrális lakberendezési tárgyai érdekelnek, feltétlen látogasson el az Andrew Nebbett Antiques üzletébe. A kereskedés magát a “dekoratív és váratlan tárgyak beszállítójának” titulálja, és ezt tárgyaik aktuális felhozatala is alátámasztja: a bolt készletében megtalálhatók egyedi ülőalkalmatosságok, tükrök, komódok, dekorációs elemek az elmúlt évszázad legkülönbözőbb területeiről, évtizedeiből és stílusirányzataiból. A klientúra szintén nagyon sokszínű, így állandó vásárlói között fellelhetőek lakberendezők és belsőépítészek, rocksztárok, és állítólag még a brit királyi család egyes tagjai is. Sokak elmondása szerint Andrew Nebbett, a galéria névadója és tulajdonosa egy igazi angol úriember, aki bárkit szívesen lát anélkül, hogy feltétlen vásárolna valamit a kereskedés kínálatából.

ke_pernyo_foto_2018-04-26_16_11_26.png

Borge Mogensen valódi bőr fotel, 1960 körül

Cím: The Lorfords Hangars

Babdown Airfield, Tetbury

Gloucestershire

GL8 8YL

További elérhetőségek itt.

 

Szerző: Hoffer Zoltán, műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr8513872174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása