Művészet és üzlet - hogyan hozz jó döntést a kortárs művészeti piacon?
2018. február 26. írta: kristofkristofkristof

Művészet és üzlet - hogyan hozz jó döntést a kortárs művészeti piacon?

A művészet nem csak esztétikai értéket, hanem jó befektetési lehetőségeket is jelent azoknak, akik értik a műtárgypiac működését és műalkotásokat vásárolnak. Éppen azért, hogy minél többen értsék ennek a piacnak a mechanizmusait és hozzanak jó döntéseket, a műtárgy.com idén márciusban folytatja a Műtárgybefektetési Előadássorozat II. részét, amely ezúttal a kortárs művészeti piacra koncentrál. 

Az előadássorozat második része a kortárs műtárgypiac legaktuálisabb kérdéseire keresi a választ. A kortárs művészet nem csak a kiállítás-látogatók, hanem a befektetők számára is a műtárgypiac egyik legizgalmasabb része, ahol gyorsabban változnak a trendek, így ez az a terület, ahol a legfontosabb naprakésznek lennie annak, aki műtárgyvásárlásban gondolkodik. A kortárs művészet pár évtizede üzleti szempontból szinte elhanyagolható jelentőségű volt, de ez mára teljesen megváltozott: nem csak a galériák, hanem már az aukciósházak is a kortárs szegmensben bonyolítják le forgalmuk jelentős részét. A Műtárgybefektetési Előadássorozat II. részét elvégzők magabiztosan szemmel és kézzel fognak tudni jó alkotásokat választani a változatos és izgalmas kortárs művészeti kínálatban. 

A mostani sorozat három előadásból áll, melyeket egy gyűjtői kerekasztal beszélgetés és egy galéria séta egészít ki. 

Március 5-én, Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője a kortárs műtárgypiac egyik legtitokzatosabb kérdéséről, az árazásról fog beszélni. Előadásán szó lesz az árszámítási típusokról és stratégiákról, a galériás és az aukciós piac különbségeiről, illetve a különböző befektetési stratégiákról is. 

Művészet és üzlet - hogyan hozz jó döntést a kortárs művészeti piacon?

fotó: Hegyháti Réka, a Várfok Galéria jóvoltából


Március 12-én Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója avatja be a hallgatóságot a kortárs művészeti vásárok világába. Ez a téma azért is fontos, mert a kortárs magyar műalkotások egyre nagyobb része nemzetközi vásárokon kel el. 

Március 19-én Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője és a 2017-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kurátora a művek mögötti intézményrendszereket ismerteti. Előadásából kiderül, hogy a galériák, kiállító helyek, kurátorok tevékenysége hogyan alakítja a művészpályákat, melyek átlátása befektetési szempontból is kulcsfontosságú. 

Március 26-án, egy kortárs gyűjtői kerekasztal beszélgetés során a gyűjtői motivációk kerülnek előtérbe, melyen számtalan bennfentes információt tudhat meg a hallgatóság a kortárs művészet erősen informális piacáról. A panelbeszélgetést Spengler Katalin műgyűjtő moderálja. 


A Műtárgybefektetési Előadássorozat lezárásaként pedig Schneller János vezető kortárs galériákba vezeti majd a kurzust elvégzőket, ahol már akár élesben is lehet használni a korábbi alkalmakon felhalmozott tudást. 

  • Március 5. Kovács Krisztina: Művészet és üzlet - A műtárgy ára
  • Március 12. Molnár Annamária: Tájékozódás a nemzetközi művészeti vásárok világában
  • Március 19. Petrányi Zsolt: A kortárs művészet intézményrendszere
  • Március 26. A kortárs műgyűjtés motivációi - Kerekasztal beszélgetés
  • Március 28. Kortárs galéria séta



Az előadások, a kerekasztal beszélgetés és a vezetett kortárs galéria séta a Műtárgybefektetés projekt keretein belül valósul meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr7013698996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása