Kódfejtőgép, Nobel-díj, tudományos ereklyék aukción
2017. december 11. írta: andrea.szabo

Kódfejtőgép, Nobel-díj, tudományos ereklyék aukción

A Sotheby’s aukciósház New York-i irodája egyedi műtárgyszegmenssel tart árverést december 12-én, ahol a tételek mindegyike a tudomány és technológia témakörét írják körül: olyan tárgyakat vonultatnak fel, melyek hangsúlyosan meghatározták, esetleg gyökeresen megváltoztatták a tudomány fejlődését.

Gondolatok papírra vetve, találmányokban testet öltve, illetve az ezen eredményekért kapott neves kitüntetések lesznek jelen a nemzetközi aukciósház téli árverésén, ahol a matematika, a fizika, a kémia, a csillagászat és az orvostudomány egyaránt képviselteti majd magát.

René Descartes - Értekezés a módszerről című korszakalkotó művének első, 1637-es kiadású kötetének egyik fennmaradt darabja épp oly ritkaságként hat majd a tudományos könyvek és publikációk szerelmeseinek, mint az az eddig soha, sehol nem publikált Isaac Newton kézirat, amely a tudós, a kémia témakörével kapcsolatos feljegyzéseit tartalmazza. Előbbi becsértékét 80 és 120 ezer, míg utóbbiét 40 és 60 ezer amerikai dollár közé tették a szakértők.

ke3.png

René Descartes - Értekezés a módszerről, 1637, első kiadás; becsértéke: 80 000 - 120 000 USD

 

Azok, akik inkább világmegváltó találmányokkal ékesítenék gyűjteményüket, szintén megtalálhatják ízlésüknek legmegfelelőbbet a zenétől a kódfejtésig. Az aukción szereplő műtárgyak egyike például a történelem első, Hermann von Helmholtz által tervezett, 1905 körül készült elektronikus hangszintetizátora, melynek becsértéke 25 000 és 35 000 dollár közé tehető.

Aki inkább a matematika, hadászat, illetve kódfejtés témakörében érzi otthon magát, választhat magának egy, a második világháború alakulását erősen befolyásoló eszközt, az Enigma M4 kódfejtő készülék egyik fennmaradt darabját. A szintén Németországban készített tárgy különlegessége, hogy minden alkatrésze és tartozéka hozzá jár, a gépezet pedig teljes mértékben hibátlanul üzemel.

 

 

ke2.png

 

 

Enigma M4, 1944, becsértéke: 350 000 - 500 000 USD

 

Az árverés talán legkiemelkedőbb darabja igen magas, 350 000 - 500 000 amerikai dollár értéken került a kollekció soraiba. (Az említett Enigma M4-ről készült bemutató videó megtekinthető itt: http://www.sothebys.com/en/news-video/videos/2017/an-inside-look-at-enigma-machines-from-wwii.html)

Szintén egyedülálló alkalom ez az árverés, ha valaki a kitüntetések és érmegyűjteményét szeretné gazdagítani egy valódi Nobel-díjjal, például amelyet Frederick C. Robbins kapott a paralízist megfékező munkásságáért 1954-ben, Fiziológiai és orvostudományi témakörben. A kalapács alá kerülő díjat a decemberi aukción várhatóan 200 000 és 300 000 amerikai dollár közötti összegen értékesítik.

 

 

 kep1.png

“Paralízis” Nobel-díj, 1954, becsérték: 200 000 - 300 000 USD

 

Az aukció teljes kínálata megtalálható az alábbi hivatkozáson lapozható katalógus formájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr4513472057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása