Színterápia - 5 festmény a rövidülő nappalok ellen
2017. november 28. írta: Járfás Eszter

Színterápia - 5 festmény a rövidülő nappalok ellen

Az egyre rövidülő nappalok, a korai sötétség és a közelítő tél sokunk kedvére negatívan hat. Szerencsére számtalan módon védekezhetünk az egyre szürkülő környezet keltette kedvetlenség ellen, egy-egy színes kiegészítő a ruházatunkban, egy-egy színes tárgy az otthonunkban csodákra képes. Az alábbiakban olyan élénk színekkel megfestett alkotásokat ajánlunk, amelyek egy közelgő aukción szerepelnek majd.

Radák Eszter Birkák a domboldalon című festményével könnyen szembeszállhatunk a fagyos idővel, nemcsak a téma, hanem a festőre jellemző, vibráló színek miatt is. A képen az élénk színeken túl más, a művész munkáiban előforduló tulajdonságok is megfigyelhetőek, ilyenek például a határozott kontúrral megfestett figurák és az egyedi perspektíva.

5001315106_41.jpg

Radák Eszter ( 1971- ) Birkák a domboldalon

Bak Imre Remény című alkotása szigorúan geometrikus formákból áll, ahogyan ezt meg is szokhattuk korunk egyik legkiemelkedőbb festőjétől. A Remény derűs színeivel kellemes érezeteket vált ki a szemlélőjéből.

5001315126_61.jpg

Bak Imre ( 1939- ) Remény

Fehér László festményén a végtelennek tetsző tájban magányosan, fatörzsön üldögélő ember alakja jelenik meg. A harmonikus színekből felépített dekoratív felületek álombéli tájhoz hasonlatossá, víziószerűvé teszik a képet. A fatörzs és a rajta ülő alak szürkesége elüt a háttértől, szinte a képre ragasztott újságkivágásnak tűnik. A meleg színek összhangja, a finom festői megoldások és az egymástól elütő háttér és figura teszik izgalmassá a festményt.

5001315150_85.jpg

Fehér László ( 1953- ) Fatörzs, táj, ember

Gross Arnold rézkarcai összetéveszthetetlenek, elég egy pillantást vetnünk rájuk, hogy tudjuk, ki az alkotójuk. Számtalan apró és rendkívül bájos részlet vár felfedezésre a Brüsszeli vasárnap című művön is. A pasztellszínekre és a kedves alakokra, itt-ott megbúvó mosolygó növényekre tekintve megállapíthatjuk, hogy Gross Arnoldot teljes joggal szokás a derű és a szépség mesterének tartani.

5001315114_49.jpg

Gross Arnold ( 1929- 2005 ) Brüsszeli vasárnap

Aknay János 2003-as festményére szintén a geometrikus kialakítás jellemző, ami nem is csoda, hiszen a Kossuth-díjas festő a posztgeometrikus művészet egyik kiemelkedő alkotója. A határozott, erőteljes színek is jellemzőek Aknay munkásságára.

5001315091_26.jpg

 Aknay János ( 1949- ) Kálvária Angyal 2003

A fenti képek mindegyike az otthonuk éke lehet, élénk árnyalataival színesítve a mindennapjainkat.  

Az aukció további tételei megtekinthetők itt. 

 

Szerző: műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr9913347493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása