Hogy formálják az új generációs gyűjtők a kortárs műtárgypiacot?
2017. október 03. írta: kristofkristofkristof

Hogy formálják az új generációs gyűjtők a kortárs műtárgypiacot?

A 2017-es Art Market Budapest egyik különleges szakmai programja lesz az új generációs műgyűjtőkről szóló kerekasztal beszélgetés, melyen kiemelkedő nemzetközi és hazai fiatal gyűjtői mondják el gondolataikat. 

A fiatal műgyűjtőket általában olyan fiatal (általában 40 év alatti) műtárgypiaci szereplőkként határozzák meg, akik a művészeti piacon egy új, gyakran befektetés-orientált szemlélettel tevékenykednek és emellett nyitottak a műkereskedelem innovatív válfajai iránt is. A fiatal műgyűjtők nem kötődnek egy adott régióhoz, világszerte megtalálhatóak Kínától az Egyesült Államokig és Európáig. Így persze felmerül a kérdés, hogy Magyarországon mennyire beszélhetünk fiatal, újgenerációs műgyűjtőkről és kiket is takar valójában ez a fogalmi meghatározás? 

Hogy formálják az új generációs gyűjtők a kortárs műtárgypiacot?

Az Art Market Budapest idén október 12. és 15. között kerül megrendezésre


Természetesen a fiatal műgyűjtők között is óriási különbségek lehetnek. Könnyen lehet, hogy a műtárgypiac más-más részei iránt érdeklődnek, és persze a gyűjtésük motivációi is eltérhetnek. Sokan fiatalon kezdik a gyűjtést, néhányan a művészetek iránti belső szenvedélyből, míg mások szüleiknek a művészeti közegben való szerepvállalása nyomán lépnek erre a "pályára", egyre növekvő számban. És természetesen vannak olyanok is, akik számára a műgyűjtés többek közt, vagy akár elsősorban gazdasági döntést és befektetést jelent. Ám a fiatal gyűjtők körében az a legjellemzőbb, hogy egyszerre tartják szem előtt az esztétikai és a befektetési értékeket is. A művészeti vásárok, mint az idén október 12 - 15 között megrendezésre kerülő Art Market Budapest, és azok gazdag kísérőprogramjai is nagyszerű alkalmat jelenthetnek azoknak, akik fiatal fejjel, de megfontoltan vágnának bele a műgyűjtésbe. 

Hogy formálják az új generációs gyűjtők a kortárs műtárgypiacot?

Rony More, a New York-i Art Please alapítója



Azonban a műgyűjtők új generációjának megjelenése a piacon nem csak azt jelenti, hogy csökken az átlagéletkor, hanem azt is, hogy a fiatal gyűjtők új vásárlási és gyűjtési szokásokat és mintázatokat is hoznak. Szinte közhely, de nem lehet elégszer elmondani, hogy ma már az Y generáció is formálja a tradicionálisan konzervatívnak tartott műtárgypiacot. Megjelenésük másfajta gondolkodásmódot és megközelítést, továbbá a technológiai megoldások új hullámát hozzák a piacra. Ennek a generációnak már nem újdonság a virtuális tájékozódás az online műtárgyhirdetési oldalakon, az Instagramon, és egyre gyakoribb az is, hogy a fiatalok már nem feltétlenül személyesen, hanem az online elérhető információk alapján vásárolnak műtárgyakat. Ez nem csak a számítógépről, hanem a táblagépről és az okostelefonról történő műtárgypiaci tranzakciók piaci részesedését is nagyban emelte az elmúlt években. 

A műgyűjtők új generációja - kortárs motivációk és tendenciák a műtárgypiacon című, október 12-én 18 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetést az idén már hetedik évfordulóját ünneplő Art Market Budapest keretében rendezik meg. 
A kerekasztal beszélgetés, melyet Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapítója és ügyvezetője fog vezetni, azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy kik is az új generációs gyűjtők, milyen karakterrel rendelkeznek, és mi motiválja őket a kortárs műtárgypiacon. Hogyan gondolják újra és formálják át a “fiatal" műgyűjtők a műgyűjtés hagyományos módszereit, és következésképpen hogyan változtatják meg a művészeti világpiacot? Meddig tartható újnak vagy szokatlannak ez a jelenség? Általánossá és meghatározóvá válik vajon ez a ma még újszerű tendencia, vagy visszatér a piac a hagyománykövető elvekhez? Hogyan reagálnak a művészeti piac szereplői a műgyűjtők új, digitális generációjának felemelkedésére? 


A panel szakmai partnerei az ART PLEASE és a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesülete, előadói pedig Isabel Bernheimer, a berlini Bernheimer Contemporary Galéria tulajdonosa, Rony More, a New York-i Art Please alapítója és vezérigazgatója, Tóth Csaba, műgyűjtő, az AMC Networks Central Europe ügyvezető igazgatója, illetve Robert Rutnak, az olomouci Robert Runtak's International Collection alapítója. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr5712924907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása