Jelentős változtatásokat eszközöl a két legnagyobb aukciósház
2017. szeptember 04. írta: Járfás Eszter

Jelentős változtatásokat eszközöl a két legnagyobb aukciósház

Augusztus 29-én bejelentést tett az egyik legnagyobb aukciósház, a Christie’s: megemelik a vevői jutalékokat. Pontosabban: megváltoztatják a jutalékrendszert az értékhatárok módosításával. Az új rendszer szeptember 11-én lép életbe, az őszi árverési szezon kezdetével. A Christie’s módosításai hasonlítanak a nagy rivális, a Sotheby’s változtatásaihoz.

12145_mdp_evening_148.jpgMonet Szénakazal c. alkotása kb. 81 ezer dollárért kelt el

A Christie’s vevőinek ezentúl minden tételért, ami 250 ezer dollárnál alacsonyabb leütési áron kelt el a legmagasabb, 25 százalékos jutalékot kell fizetniük, eddig 150 ezer dollárnál volt ez a határ. A változtatás tehát azt eredményezheti, hogy több tétel lesz, amely után a legmagasabb jutalékot kell majd fizetniük a vevőknek. 250.001 dollártól 4 millió dollárig 20 százalék lesz a jutalékkulcs, korábban ennyit a 150.001 és 3 millió dollár közé eső műtárgyak esetében kellett a leütési ár felett költeni. Minden 4 millió dollár feletti tétel esetében 12,5 százalék lesz a jutalék az eddigi 12 százalék helyett.

A rivális aukciósháznál kísértetiesen hasonló változtatásokat jelentettek be, a Christie’s-nél egy kicsit korábban. A Sotheby’s jutalékrendszere a következőképpen alakul: 300.000 dollárig 25 százalékos, 300.000 és 3 millió dollár között 20 százalékos, 3 millió dollár felett pedig 12,9 százalékos lesz a jutalékkulcs.

A két ház módosításai között azonban van egy rendkívül figyelemreméltó különbség is: a Sotheby’s ugyanis bejelentette, hogy online aukciói során a vevőknek egyáltalán nem kell majd jutalékot fizetniük a megvásárolt műtárgyak után, ezt a lépést a Christie’s ezidáig még nem lépte meg. Habár az online aukciós rendszer még mindkét ház esetében egy fejlődésben lévő kis szegmens csupán, a megfigyelések azt mutatják, hogy az interneten keresztül történő licitálás különösen vonzó lehetőség az árverések világával még újonnan barátkozók számára, így a Sotheby’s számos új ügyfélre számíthat a változtatás nyomán.

Forrás: Artnews

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr6312801598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása