Megfizethető art deco műtárgyak várják a licitálókat
2017. augusztus 29. írta: kristofkristofkristof

Megfizethető art deco műtárgyak várják a licitálókat

Az idei aukciós szezont a megfizethető műalkotások nyitják, a műtárgy.com most ebből a kategóriából válogatott pár kiemelkedő art deco alkotást.


Bár a műtárgypiaci híreket jellemzően nagy nevek és rekordárak dominálják, a piaci forgalom döntő részét a megfizethető alkotások teszik ki számban és eladási értékben is. Különösen igaz ez a hazai műtárgypiacra, ahol a legdrágább alkotások értéke jóval alacsonyabb a nemzetközi sztártételekénél és így nagyobb szeletet hasít ki a megfizethető piaci szegmens. Ezek között az alkotások közt pedig különösen sok iparművészeti alkotást is találhatunk, melyek elérhető árfekvésben, ám mégis magas esztétikai minőséggel várják a leendő tulajdonosaikat. 

Az art deco az 1920-as, 1930-as évek meghatározó stílusirányzata volt, ami elsősorban az iparművészet területén alakult ki, de nagy hatást gyakorolt a korszak képzőművészetére, építészetére, divatjára és filmjeire is. Az art deco egyszerre vitte tovább a szecesszió díszítésekben gazdag formakincsét, ám meg is szelídítette azt. Az art deco egy letisztultabb formavilággal jelentkezett, amibe a korszakban feltörő avantgárd művészeti irányzatok, mint a konstruktivizmus, a futurizmus vagy a kubizmus egyes vizuális elemeit is beépítette. Ezzel megszelídítette az avantgárd radikális művészet- és társadalomátalakító programját, úgy hogy annak stílusjegyeit beágyazta a kor polgári művészetébe. 

Az alábbiakban hat olyan, az art deco hatását mutató műtárgyakat mutatunk be, melyek hamarosan elérhető árról indulva lesznek licitálhatóak a hazai aukciós piacon. 

A nagyhírű, a szecesszióban is kiemelkedő Zsolnay gyárat is elérte az art deco hatása, amit jól mutat ez az 1940 körüli madaras váza.

Megfizethető art deco műtárgyak várják a licitálókat

Zsolnay art deco díszváza, Színesen festett és aranyozott porcelán. Alján bélyegzett hárompajzsos márkajelzéssel. Zsolnay, Pécs, 1940 körül. M.: 25,5 cm 
Kikiáltási ár: 30.000 Ft



Kiemelkedő gazdagságú, gyöngysorral díszített ez a teáskanna, ami az art deco virágzásának kezdetén, az 1920-as évek elején készült Budapesten.

Megfizethető art deco műtárgyak várják a licitálókat

Art deco teáskanna Ezüst, 1110 g., gyöngysoros dísszel, valamint vésett nemesi címerrel. Jelzett: Pest, 1920 körül, K.M. mesterjeggyel. M.: 23 cm 
Kikiáltási ár: 180.000 Ft



Kádár Béla az egyike azoknak a magyar képzőművészeknek, akiknek művészetére nagy hatást gyakorolt az art deco. Ez a műve, mely játszik az absztrakció tanulságaival, de megőrzi a figuralitását is, jó példája ennek.

Megfizethető art deco műtárgyak várják a licitálókat

Kádár Béla: Figuratív kompozíció, Tus, papír 195 × 225mm Jelezve jobbra lent: Kádár Béla 
Kikiáltási ár: 120.000 Ft



Ez a szokatlan méretű bonbonier az egyik legnevesebb német porcelánmanufaktúrának, a 19. században alapított Fraureuthi Porcelángyárnak a terméke.

Megfizethető art deco műtárgyak várják a licitálókat

Nagyméretű art deco bonbonier, Színesen festett és aranyozott porcelán, leemelhető fedelén kőszáli kecske figurával. Aranyozása kopott, restaurált. Jelzett: zölddel bélyegzett márkajelzés, Fraureuth Kunstarbeitelung, valamint festett 23/374 és masszába nyomott E.W. monogrammal. Német, 1920 körül. M.: 24 × 41,2 × 24,5 cm 
Kikiáltási ár: 45.000 Ft



A bólé, melynek fogyasztására ez a készlet szolgál, alkoholos italok és gyümölcsök keveréke, ami különösen szilveszter táján volt népszerű.

Megfizethető art deco műtárgyak várják a licitálókat



Polgár Kálmánnak, akinek a műhelyéből ez az elegáns vázapár is kikerült, az 1920-as években a Kazinczy utcában volt ezüstárugyára. 


Pesti art deco váza-pár, Ezüst, 289 g. Tölcséres vázatest karéjos peremmel
. Jelzett: Pest, 1920 körül. Polgár Kálmán. M.: 27,7 cm 
Kikiáltási ár: 50.000 Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr10012788336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása