Louvre-festményeket pusztított el a vihar
2017. július 25. írta: Járfás Eszter

Louvre-festményeket pusztított el a vihar

Az utóbbi időben úgy tűnik, hogy a Louvre festményeinek nincs szerencséjük. A július első felében Párizsban zajló heves esőzések, viharok következtében a múzeumban több festmény is megsérült.  

Vízfoltok jelentek meg Nicolas Poussin Négy évszak sorozatának két darabján, és hasonló kár  érte Jean-François de Troy A Mordecai győzelme című alkotását is.

louvre-flood-de-troy-mordecai-720x317.jpg

Jean-François de Troy: A Mordecai győzelme, 1736 k.

Elővigyázatosságból levették a falról Georges de La Tour és Eustache Le Sueur, 17. századi alkotók munkáit is, amelyeket jelenleg alapos vizsgálatoknak vetnek alá.

A Louvre jelentése szerint a heves esőzéseknek köszönhetően az intézmény több szárnyába is betört a víz. 

Még ki sem heverhették az eső által okozott károkat, a Louvre-nak újabb veszteséggel kell szembenéznie: Július 18-án tűz ütött ki  Tahitou szigetén, és a valószínűleg villámlás következtében kialakult tűzben három, a Tengerészeti Múzeumban található festmény is elpusztult, amelyeket a Louvre helyezett letétbe a francia szigeten található intézményben.

Alain Talon igazgató nyilatkozata szerint a Tengerészeti Múzeumban „több ezer, a tengerészettel kapcsolatos néprajzi alkotást pusztított el vagy károsított nagymértékben a tűz”. A festményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: „Körülbelül 200 alkotás teljesen megsemmisült, a pénzügyi kár közel 200 millió euró”.

A Louvre festményei közül elpusztult Alexandre Casati La Vente du Poisson (A halárúsítás) c. munkája, valamint két, ismeretlen holland festőtől származó alkotás, értékük durván 46 ezer dollár.

article0_popup.jpg

Alexandre Casati: La Vente du Poisson ( A halárúsítás), 1836 k. 

 

Forrás: Artforum

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr8112689303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása