Sokszorosított művészet a téli aukciós szezonban
2016. november 29. írta: Járfás Eszter

Sokszorosított művészet a téli aukciós szezonban

 A műtárgypiacon gyakran találkozhatunk értékes és esztétikus, sokszorosító eljárással készült alkotásokkal. Ezek a művek érthető módon jóval olcsóbbak, mint az egyedi festmények, azonban szintén eredeti alkotásoknak tekinthetők. Nem kisebb művészek folyamodtak a különböző nyomtatási technikákhoz, mint Dürer, Rembrandt, Toulouse-Lautrec, Mucha és hogy egy magyar példát is említsünk: Vasarely. A műtárgy.com segítségével megismerhetjük a legalapvetőbb sokszorosítási eljárásokat.

 

141.jpg

Pablo Picasso, Kettős arc, limited edition after work of Pablo Picasso, dombornyomott papírpecsét, litográfia, Biksady Galéria, 39.Aukció, Kikiáltási ár: 160 000 Ft

 

A sokszorosított grafika esetén az első, ami felmerülhet nem más, mint az eredetiség kérdése. Ehhez pedig több kritériumnak is teljesülnie kell : az alkotó egyedi képet készít a sokszorosításhoz, a nyomóforma kialakításában is legalább segédkezik, résztvesz a nyomatok készítésében – ideális esetben hitelesíti a lenyomatokat, sorszámmal látja el őket.

A sokszorosítás nyomtatás által történik, egy, a művész által kiválasztott és kialakított nyomóforma, azaz a dúc segítségével. A dúc anyaga rendkívül változatos lehet, készülhet fából, linóleumból, de akár kőből is.

Az eljárási technika alapján négy kategóriát különböztethetünk meg, amelyeket a továbbiakban bemutatunk.

 

A magasnyomtatás

 

A magasnyomtatás során használt dúcnak eltávolítják azokat a részeit, amelyeknek nem szabad nyomot hagyniuk a nyomtatáskor. Az ily módon megmaradt, kiemelkedő részekre viszik fel a festéket, majd innen kerül át a nyomtatás során a papírra. Ide sorolhatjuk a kő- a fa- és a linómetszetet is. Kiemelkedő minőségű fametszeteket készített például Albrecht Dürer.

 

423px-durer_revelation_four_riders.jpg

Albrecht Dürer, Az apokalipszis négy lovasa, 1497-98, fametszet

 

A mélynyomtatás

 

A mélynomtatás az előző technika ellentettje, ilyenkor a nyomtatni kívánt formát mélyítik a dúc felületébe, és a festék ezekben a mélyedésekben marad meg, a dúc többi részéről letörlik a nyomtatást megelőzően. A nyomtatás során a papír belepréselődik a mélyedésekbe, így kerül rá át a festék. A két legnépszerűbb eljárás ebben a kategóriában a rézmetszet és a hidegtű.

 

500882652_2.jpg

Aba-Novák Vilmos, Napfény, rézkarc, Boda Gallery of Art, 19. Művészeti árverés, kikiáltási ár: 40 000 Ft.

 

A síknyomtatás

 

A kategória vitathatatlanul legfontosabb eljárása a litográfia, készítése során simára csiszolt kőlapra rajzolnak zsíros eszközzel -koromból és zsírból készített krétával-, majd megnedvesítik az egész kőlapot. Mindezek után felviszik az olajos nyomdafestéket, amit a vizes részek taszítanak, a zsírosak viszont nem, így a zsíros rajzon megtapad a festék, és innen átvihető a papírra. Toulouse-Lautrec kedvelt módszere volt, amellyel híressé vált plakátjait készítette. A technikán újítva többféle színt volt képes létrehozni.

 

80.JPG

Henri de Toulouse-Lautrec, Divane Japonais, litográfia, Enteriőr Antik 6.Online árverés, kikiáltási ár: 20 000 Ft.

 

A szitanyomás

 

A szitanyomás hagyományos eljárása során a géz vagy selyem bizonyos részeit viasszal vagy lakkal festik le, így ezeken a helyeken nem szűrődik át a festék. Mára a technológia rengeteget fejlődött. A szitanyomat technika tehetséges mestere Andy Warhol, aki többek között Marilyn Monroe portréját készítette el ezzel az eljárással.

 

w1siziisijcwnje5il0swyjwiiwiy29udmvydcisii1yzxnpemugmtm2nngxmzy2xhuwmdnlil1d.jpg

Andy Warhol, Marilyn Monroe, 1967, szitanyomat

 

Láthatjuk tehát, hogy a művészek milyen sokszínűen és egyénien tudták felhasználni a sokszorosító eljárásokat, és hogy mennyi lehetőség rejlik a dúcok megmunkálásában és magában a nyomtatásban is.

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr2612004504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása