Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt
2016. november 09. írta: kristofkristofkristof

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

A fotó az elmúlt években egyre népszerűbb és megbecsültebb része a műtárgypiacnak, és ez nem csak a kortárs fotóművészetre, hanem a vintage fotókra is igaz. Ezért a műtárgy.com a legfrissebb ajánlójában hét, a 19. században vagy a 20. század elején készült fekete-fehér fotókülönlegességet mutat be, melyek könnyen megérinthetik egy műgyűjtő, vagy egy művészetkedvelő szívét.


Fotókat a 19. század óta készít az emberiség, de igazából csak a 20. században kezdték el képzőművészetként is értékelni. Persze ez nem von le semmit a 19. századi fotók művészeti értékeiből, de mára a fotó külön is befutott, számos múzeum, galéria és vásár specializálódott a fotóművészetre. Természetesen a magyar és a nemzetközi fotók egy lapon említhetőek, így az ajánlónkban mindkét származásból válogattunk.

Az alábbiakban 7 olyan 19-20. századi fotókülönlegességet mutatunk be, melyek nem csak izgalmas korrajzok, hanem olyan műalkotások is, melyekre a következő hetek hazai aukcióin licitálni lehet majd.

Kinszki Imre a 20. század első felének egyik legizgalmasabb magyar fotográfusa volt, akit a külföldi szakirodalom sokszor Brassaival, André Kertésszel és Moholy-Nagy Lászlóval említ egy lapon.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

Kinszki Imre: Séta az esőben, pecséttel jelzett vintage fotóművészeti alkotás, 18x13 cm, 1934 körül
Kikiáltási ár: 180.000 Ft



Ez a Kinszki fotó a vízben úszó falevelekkel mintha tematikusan is kapcsolódna az előző Kinszki-kép esős utcájához.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

Kinszki Imre: Zivatar után, pecséttel és aláírással jelzett vintage fotóművészeti alkotás, 12x17 cm, 1935 

Kikiáltási ár: 180.000 Ft



Most Székely Aladár Ady fotójának egy példányára is licitálni lehet, amely vita nélkül a költőről készült leghíresebb kép.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

Székely Aladár: Ady Endre portréja, nagyméretű fotó, ceruzával jelzett, üvegezett fa keretben, 24,5×19,5 cm
Kikiáltási ár: 70.000 Ft



Roger Fenton volt a világ egyik első hadifotósa, akinek a Krími háborúban készült fotósorozatát a világ legfontosabb múzeumai is őrzik. Ez a kép, amely Lord Raglanról, a brit seregek főparancsnokáról készült, is ehhez a sorozathoz tartozik.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

Roger Fenton: Lord Raglan fotója, 12×18,5 cm, 1855
Kikiáltási ár: 140.000 Ft



A dagerrotípia az egyik legkorábbi, az 1840-'50-es évekre jellemző fotógráfiai eljárás volt, melyen a kép egy ezüstözött rézlemezre rögzül. Dagerrotípiát nem csak az itt látható ismeretlen férfiról készítettek, hanem a Petőfi Sándorról készült egyetlen fotó is ezzel az eljárással készült.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

Dagerrotípia dombornyomott bőr tokban, belül bársony béléssel, a bélésen hajós jelvénnyel, 1850 körül
Kikiáltási ár: 44.000 Ft



Ajánlók legfőbb különlegessége és legdrágább darabja ez az 1890 körüli ötrészes Budapest-panoráma, és hat különálló fotó, melyek a századvégi Budapest Duna-parti szeletét rögzítették. Maga a panorámakép eddig ismeretlen volt.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

Egyedi készítésű Budapest fotóalbum a Weinwurm fivérek műterméből. 6 db különálló nagyméretű fotó és egy ötrészes nagyméretű panorámakép, Egyenként 29x21 cm. A panorámakép mérete: 140x21 cm, 1890 körül
Kikiáltási ár: 1.250.000 Ft



Erdélyi Mór a századfordulónak az egyik legbefutottabb magyar fotósa volt, aki a sikerei mellett szorgalmasan dokumentálta Budapestnek a lebontásra ítélt részeit is.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

Erdélyi Mór: Budapesti fotók, 21 db, hátuljukon feliratozva, 24×29,5 cm, 1910 körül
Kikiáltási ár: 400.000 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr9711945191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása