Uralkodói pompa - magyar gyűjtő hagyatéka a kalapács alatt
2016. október 23. írta: Járfás Eszter

Uralkodói pompa - magyar gyűjtő hagyatéka a kalapács alatt

Magyar milliárdos páratlanul gazdag gyűjteményét mutatja be és árverezi el a két legismertebb nemzetközi aukciósház, a Sotheby's és a Christie's. A Sotheby's aukciósorozata már lezajlott. A gyűjtemény darabjait Robert de Balkany párizsi palotájában mutatták be. A Christie's aukciójára egy kicsit még várnunk kell, ugyanis az árverést jövő márciusban tartják Londonban. A márciusi aukció anyagát a gyűjtő római és azúrparti villáinak berendezési tárgyai alkotják, amelyeket az aukciósház novemberben Párizsban, majd december elején Londonban is bemutat majd.

Robert de Balkany gyűjteménye hihetetlenül impozáns. A kifinomult ízlésű vállalkozó olasz és angol festők alkotásai mellett bútorokat, órákat és egyéb iparművészeti alkotásokat is gyűjtött, az uralkodói pompa vonzotta leginkább. A birtokában lévő tárgyak az olasz, a francia és az angol történelem kiemelkedő korszakainak produktumai. A különböző darabok közös jellemzői a nemes anyagok és a míves kidolgozottság.

Ha megnézzük a gyűjtő otthonáról készült képeket, joggal gondolhatjuk, hogy egy nem mindennapi ember privát szférájába kaptunk betekintést. De Balkany barátainak, ismerőseinek szavaiból kiderül, hogy helyes a megérzésünk, és a gyűjtemény valóban hűen adja vissza a gyűjtő személyiségét.

 

1466522586-72f50.jpg

 

Robert de Balkany privát rezidenciája, Hôtel de Feuquières, Párizs

 

Mario Tavella, a Sotheby's igazgatója úgy nyilatkozott de Balkany-ról, hogy többéves ismeretségük alatt mindig lenyűgözte Robert féktelen energiája, ami az élet több területén megmutatkozott, üzletemberként, sportemberként és gyűjtöként is kivételes egyéniség volt. Gérard Pons Seguin, Robert barátja és sporttársa a férfi vonzódását az órákhoz azzal magyarázta, hogy az nem a neki megfelelő században élt.

A Sotheby's videójában gyönyörű felvételeket láthatunk a gyűjtő párizsi otthonáról.

 

Robert de Balkany 1931-ben született Magyarországon. Édesapja, a mérnök Aladar Zellinger de Balkany családjával együtt Franciaországba költözött 1938-ban. Robert a neves Yale Egyetemen tanult építészetet. Amerikából hozta magával a bevásárlóközpontok ötletét, amelyekkel jelentős vagyonra tett szert. Kétszer nősült, az első házassága rövid ideig tartott csupán. Másodjára az utolsó olasz király, II. Umberto lányát, Savoyai Mária-Gabriellát vette feleségül. Robert hét nyelven beszélt folyékonyan, és amibe belefogott, abban általában sikereket ért el. Szenvedélyes lovaspóló játékos volt és népszerű társasági személyiség. 2015-ben hunyt el Genfben.

 

1466532793-0c1c4.jpgRobert de Balkany

 

Lehetetlen vállalkozás lenne számbavenni az óriási gyűjtemény darabjait, azonban kiemelnénk a Sotheby's szeptember 20-ai aukcióján 2,5 millió euróért elkelt manierista kabinetszekrényt, amit a J. Paul Getty Múzeum vásárolt meg.

1466532334-d5412.jpg

V. Pál pápa kabinetszekrénye

 

A rendkívüli darabot Robert apja, Aladar vette meg 1959-ben, a fia tanácsára. A kabinetszekrény első tulajdonosa a Borghese egyházfő, V. Pál pápa (1552-1621) volt. A három szintre osztható szekrény elülső felszíne pietra durával borított. A pietra dura egy intarziatechnika, vékonyra csiszolt színes kövek segítségével festmény-hatású képeket hoznak vele létre. Az 1620 körül készült bútor pompáját a gazdag színekben játszó kövek fokozzák. A lápisz lazuli ragyogó kékje és a jáspisok különféle árnyalatai remekül mutatnak a sötét alapon. A szekrényt kis szobrok díszítik, a csúcson egy római császár látható.

 

1466522608-b5103.jpg

 

Robert de Balkany privát rezidenciája, Hôtel de Feuquières, Párizs - a kép bal oldalán a kabinetszekrény is látható

 

V. Pál pápa kabinetszekrénye kategóriájának rendkívüli jelentőséggel bíró darabja, és köszönhetően a múzeumi vásárlásnak, látható lesz a nagyközönség számára is.

A Christie's jövő márciusi árverésén is kiemelkedő műtárgyak szerepelnek majd, több mint 700 alkotás kerül elárverezésre.

 

Járfás Eszter, műtárgy.com

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr611830235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása