A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!
2016. szeptember 22. írta: kristofkristofkristof

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

A grafika, különösen a kortárs magyar művészek grafikái a műtárgypiacnak abba a szegletébe tartoznak, ahol érdemes elkezdeni a műgyűjtést - írja a műtárgy.com a legfrissebb ajánlójában.

A grafika a műtárgypiac egy méltatlanul alulértékelt szegletébe tartozik, mivel ez a piac jellemzően az olaj-vászon képeket helyezi a legmagasabb polcra. Ennek ellenére a grafika művészeti értéke semmivel sem kisebb, mint a festményeké. Sőt, a grafikák apróbb méretükből fakadóan sokszor ideálisabbak is egy otthon falára.

A grafikák közt léteznek sokszorosított és egyedi művek is. Az előbbiekből a művész egy, jellemzően kis példányszámú sorozatot készít, még az egyedi grafikákból (például a rajzokból), csak egy megismételhetetlen példány létezik. A sokszorosított grafikák, melyeket a művészek sokszor szignóznak is, az azonos minőség mellett jellemzően kedvezőbb áron érhetőek el a piacon, így ezt az ajánlót is döntően az ilyen jellegű művek dominálják.

Az alábbiakban bemutatott grafikák közt találhatunk befutott és fiatalabb alkotókat is, de műveik, talán köszönhetően a kortárs és magyar voltuknak, jellemzően baráti árakon érhetőek el. Így bárkinek, aki most kezd el ismerkedni a műgyűjtéssel, vagy limitált összegekért szeretne kiváló műtárgyakat vásárolni, jó döntést jelenthetnek ezek a grafikák.

Az alábbiakban bemutatott művek mind licitálhatóak lesznek a következő hetek hazai aukcióin.

A szentendrei művészet egyik fenegyerekének, az A. E. Bizottság zenekar alapítójának, az idén 66 éves ef Zámbó Istvánnak a képeit nem csak az aukciókon érdemes keresni. A most kalapács alá kerülő Álom című nyomatához stílusukban nagyon közel álló képeiből október 23-ig látható A gyönyör visszhangja című kiállítás Szentendrén.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

ef Zámbó István: Álom /Dream (1994), Szitanyomat, papír 45,5 × 57,5 cm 

Kikiáltási ár: 36.000 Ft



Fajó János a magyar grafika egyik kortárs nagy örege, aki 1971-ben részt vett a Budapesti Műhely nevű grafikai alkotóközösség megalapításában is. Fajó régóta várt életmű-katalógusa pedig éppen idén ősszel fog megjelenni Az út címmel.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

Fajó János: Kompozíció, 1971, szitanyomat, papír, Fajó 71., 21,6 × 20,6 cm
Kikiáltási ár: 50.000 Ft



Tomasz Piars bár Lengyelországban született, de a Képzőművészeti Egyetemet már Budapesten végezte el. Piars, nem csak művészként dolgozik, hanem ő felel a budapesti Lengyel Intézet kiállításaiért is.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

Piars, Tomasz: Kék szarvas, 2011, papír, színes ceruza, jho., 70 x 50 cm
Kikiáltási ár: 45.000 Ft



A pár éve elhunyt Gross Arnold a magyar rézkarcművészet egyik kiemelkedő alakja volt. Ez a képe a művészre jellemző varázslatos, mesebeli hangulatban mutatja be Amszterdamot.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

Gross Arnold: Amsterdam, színes rézkarc, papír 12,5 × 11,9 cm, Jelezve jobbra lent: Gross Arnold
Kikiáltási ár: 28.000 Ft



A Zuzu-Vető páros műve, amely Méhes Lóránt 2007-es, az Ernst Múzeumban rendezett retrospektív tárlatán is ki volt állítva, jó példája a páros 1980-as évekbeli művészetének, melyben groteszk, dadaista módszerekkel nevettették ki az államszocializmust.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

Zuzu-Vető (Méhes Lóránt és Vető János): Forog a szocialista kerék, 1985, vegyestechnika, papír, 48 × 48 cm
Kikiáltási ár: 260.000 Ft



Az 1997-ben elhunyt Vasarely talán még épp belefér a kortárs művészek kategóriájába, de annak, akit felcsigázott az idén nyári fociláz, nem szabad kihagynia ezt a szitanyomatot.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

Vasarely, Victor: Kapus, szita, 4/90, jjl., 59 x 36,5 cm
Kikiáltási ár: 45.000 Ft



Swierkiewicz Róbertnek ez a nagyméretű litográfiája ősi művészeteket idéző, sajátos szín- és forma kavalkáddal dicsőíti a teremtést.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

Swierkiewicz Róbert: A teremtés örömei II, 1993, litográfia, papír, 107 x 76 cm
Kikiáltási ár: 46.000 Ft



Szalay Lajos, a 20. századi magyar grafika egyik legfontosabb figurája élete jelentős részét külföldön,, Párizsban, Dél-Amerikában és az USA-ban töltötte, és így fordulhatott elő, hogy még Pablo Picasso is megismerte a munkáit, melyekért lelkendezett is.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

Szalay Lajos: Lovas, tus, papír 27,5x31,5 cm, Jelezve jobbra lent: Szalay
Kikiáltási ár: 140.000 Ft



A hat éve elhunyt Kass János ugyancsak központi figurája volt a 20. század magyar grafikájának. Ez a rézkarca azt a legendát idézi fel, hogy Assisi Szent Ferenc, akit az állatok védőszentjeként is tisztelnek, madaraknak és állatoknak és prédikált.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

Kass János: Assisi Szent Ferenc, rézkarc-papír, j,j,l,: Kass 19,5 × 9,5mm keret nélkül
Kikiáltási ár: 15.000 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr5711735537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása