Picasso festménye lehet a februári aukció sztárja Londonban
2018. január 17. írta: Járfás Eszter

Picasso festménye lehet a februári aukció sztárja Londonban

Egy Picasso festmény lehet a Sotheby’s London február 28-ai aukciójának a sztárja. Az 1937-es Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter) nem szerepelt még aukción, becsült ára 36,5 millió font.

Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937

A ragyogó, intenzív színekkel festett kép Picasso szeretőjét, múzsáját, Marie-Thérèse Waltert ábrázolja, aki 17 évesen hódította meg a férfit. A kép készültekor azonban már a következő múzsa, a fotográfus Dora Maar is jelen volt a festő életében.

Marie-Thérèse Walter kutyával, 1928

A két nő iránti érzelmeiről árulkodik a kép, véli a Sotheby’s szakértője, aki felveti annak a lehetőségét, hogy a festményen szereplő nő mögötti árnyék jelezheti az új szerető jelenlétét is. (Más vélemények szerint a háttérben felbukkanó sziluett önarckép is lehet.) Picasso Marie-Thérèse Walterről készített festményei élénk, vidám színekkel készült alkotások, gondoljunk például Az álom c. festményre, míg a Dora Maart ábrázoló képek sötétebbek, komorabbak.

Az 1937-es év több szempontból is fontos a művész életművében. Ekkor készítette el egyik főművét, a monumentális, monokróm Guernicát, amely a baszk kisváros bombázását dolgozza fel. A Tate tulajdonában álló 1937-es Síró nő c. alkotás, amely már Dora Maart ábrázolja, szintén a spanyol polgárháború során bekövetkezett tragédiára reflektál.

A Sotheby’s szerint Picasso nagyszerű festménye méltó kezdése a 2018-as aukciós szezonnak.

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Sotheby’s, The Art Newspaper

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr5613584015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása