Van Gogh élete szélesvásznon
2017. december 22. írta: andrea.szabo

Van Gogh élete szélesvásznon

Egyedi, stílusteremtő film készült a művészettörténet egyik legrejtélyesebb és egyben az egyik legfelkapottabb festőjéről, Vincent Van Gogh életéről és halálának tisztázatlan körülményeiről. A 65 000, több művész által egyedileg olajjal, vászonra készített, Van Gogh stílusát tökéletesen tükröző kép egy 95 perces animációs filmmé áll össze, hogy bővebb betekintést engedjen a művész életének meghatározó momentumaiba, hogy jobban megérthessük azokat. A filmet 2017. december 21-én mutatták be Magyarországon.

Trailer:

Az posztimpresszionista Van Gogh, kinek hol a teológia és a lelkipásztori hivatás, hol a festészet és a művészi kifejezésformák határozták meg mindennapjait, olyan, mára szinte mindenki számára ismert műveket tett le az asztalra, mint a Csillagos éj, vagy a Napraforgók sorozat. Ezen popularitás és művészétének valós kvalitása nagy hatással volt az elmúlt évszázad globális műtárgypiacának alakulására.

csillagosej.jpg

Vincent Van Gogh volt az első dollár-tízmilliókban mérhető festő: 1987 márciusában, akkori értéken 24,75 millió fontért / 83,6 millió dollárért kelt el a Váza, tizenöt napraforgóval című képe, mely új távlatokat nyitott a festészet értékelésében. A nemzetközi műtárgypiac nem sokkal később ezt honorálta, ugyanis a festő 1990-ben eladott képe, az Íriszek 1987 novemberében már 113,6 millió dollárért cserélt gazdát.

iriszek_1.jpg

A festő eladási eredményei itt nem értek véget, ugyanis az eladások alapján a jelenlegi Top20-as listára a Dr. Gachet portréja című képe jutotta 151,2 millió dolláral 1990-ben.

drgachet_1.jpg

A mai napig, a film hatására pedig talán még inkább közkedvelt alkotó sikere töretlen. A határ csak, mondhatnánk, a Csillagos éj...

Források:

Wikipedia

LovingVincent.com

Bloomberg Pursuits

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr7813518305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása