Leonardo da Vinci utolsó ismert alkotására licitálhatnak novemberben
2017. október 11. írta: Járfás Eszter

Leonardo da Vinci utolsó ismert alkotására licitálhatnak novemberben

November 15-ei háború utáni és kortárs művészeti aukcióján a Christie’s nagy dobásra készül: elárverezi ugyanis Leonardo da Vinci utolsó ismert művét, a Salvator Mundi-t. Ez óriási szenzáció, hiszen kevesebb, mint 20 festményt ismerünk, amelyet elfogadtak a mester saját kezétől származó alkotásnak.

Salvator Mundi

A Világ megváltója c. festményt 2011-ben leplezték le egy kiállításon a londoni National Gallery-ben, hangos média visszhang közepette. Ez volt az első Leonardo festmény, amely napvilágra került az 1909-ben megtalált Benois Madonna óta.

A Christie’s szerint az, hogy a festményt a háború utáni, illetve a kortárs művek között kínálják eladásra egy állásfoglalás a részükről: úgy gondolják, hogy Leonardo alkotása hiába készült 500 évvel ezelőtt, ugyanolyan hatásos, mintha napjainkban készült volna.

A kép provenienciájáról a kutatók szerint biztosra lehet tudni, hogya mű I. Károly (1600-1649) angol király birtokában volt, erről tanúskodik a kivégzése után készített királyi inventárium. Később a festmény eltűnt a nyilvánosság elől, majd úgy gondolták, hogy az alkotója Leonardo követője lehetett, így 1958-ban a Sotheby’s londoni aukcióján mindössze 43 fontért kelt el.

A képen azóta számos javítást végeztek el, de Krisztus kezei, haja, illetve a ruhájának jelentős része kifejezetten jó és közel az eredeti állapotában vannak. Az előző tulajdonos az orosz milliárdos, Dmitry Rybolovlev, aki 2013-ban állítólag 127,5 millió dollárért vette meg a művet. Ehhez a vételhez kapcsolódik a leghíresebb jogi csatározás is ami a képpel kapcsolatos: Yves Bouvier Rybolovlev művészeti tanácsadója és a milliárdos között, ugyanis Bouvier körülbelül 80 millió dollárért jutott hozzá a festményhez, majd jóval drágábban adta el az ügyfelének.

Az aukcióval kapcsolatban számos kritikát fogalmazott meg a nagyközönség. Sokan úgy gondolják, hogy amennyiben valóban egy eredeti Leonardo műről van szó, úgy illő lenne, hogy múzeumnál kössön ki az alkotás, erre viszont a magas ár miatt viszonylag kicsi az esély. Másokat zavar, hogy kortárs aukción hirdetik meg a festményt. Az aukció másik nagy szenzációjának egyébként Andy Warhol utolsó munkája, a hatvan táblából álló Utolsó vacsora ígérkezik, ami jól rímel a Salvator Mundi-ra.

 

Forrás: Christie’s, Artnet

Szerző: Műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr7412953751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása