Nagyágyúk albumborítói
2017. február 06. írta: Járfás Eszter

Nagyágyúk albumborítói

Kétség sem férhet hozzá, hogy bármit is vásárolunk, hatással van ránk a csomagolás. Nincs ez másként a könyveknél és a zenei albumoknál sem. A könyvek esetében évek óta döntés születik az adott év legjobb borítójának ügyében, a CD-k ilyen szempontból erőteljesen háttérbe szorultak, pláne, hogy az online zenehallgatás és a letöltés korában egyre kevésbé jellemző, hogy a maga fizikai valóságában vásárolnánk meg a lemezt.

Felmerül a kérdés: milyen az eszményi borító? Ideális esetben a külcsín és a belbecs rímelnek egymásra, a csomagolás elég csalogató ahhoz, hogy érdeklődni kezdjünk a tartalom iránt.

 

Hogy hogyan kapcsolódik mindehhez Andy Warhol, Keith Haring, Jeff Koons és Salvador Dalí? Hát úgy, hogy ez a négy képzőművész – sok más alkotóval egyetemben – eleget tett együttesek, zenészek kérésének, és megtervezte az albumborítóikat, méghozzá – amint ezt látni is fogjuk – nem feladva saját stílusjegyeiket.

 

A műtárgy.com válogatásában olyan albumborítókkal találkozhattok, amelyeket ismert és elismert képzőművészek terveztek. A kép teljesebbé tételének érdekében pedig, ha kedvetek tartja, belehallgathattok a kiválasztott albumok egy-egy számába.

 

Andy Warhol – The Velvet Underground and Nico (1967)

 

velvetunderground.jpg

Andy Warhol

 

A pop-art egyik leghíresebb alkotója által tervezett borító egyértelműen árulkodik a készítőjének kilétéről, a sárga banán figyelemfelkeltő, de egyszerű motívum. A The Velvet Underground, mielőtt világszerte híres lett, a művész műtermének, a The Factory-nek (A Gyár) gyakori fellépője volt. Warhol 1966-ban még filmet is készített róluk – ami megtekinthető itt.

Az együttes tagja, Lou Reed úgy nyilatkozott, hogy sokat köszönhetnek a művésznek, amiért „esernyőként felfogva a támadásokat” lehetővé tette, hogy önmaguk legyenek, és haladjanak előre, amikor még nem voltak olyan nagyok, hogy el tudták volna viselni az őket érő kritikákat.

 

Robert Mapplethorpe – Patti Smith: Horses (1975)

 

pattismithhorses.jpg

Robert Mapplethorpe

Az 1975-ös Horses című albumról (ami az énekesnő debütáló albuma) a kritikusok úgy gondolják, hogy az amerikai punk rock mozgalom legkiemelkedőss darabja, hovatovább: minden idők egyik legnagyszerűbb lemeze. A fekete-fehér borítón Smith hanyag eleganciával pózol, a póz saját állítása szerint „Baudelaire és Sinatra keveréke”. A fotót az énekesnő közeli barátja, Robert Mapplethorpe készítette, aki többek között homoerotikus hatású férfiaktjairól vált híressé.

A kiadócég több változtatást is eszközölt volna a borítón, de Smith nem egyezett bele.

 

 

Salvador Dalí – Jackie Gleason: Lonesome Echo (1955)

 

dali.jpg

Salvador Dalí és Jackie Gleason

 

Jackie Gleason neve sokak számára leginkább komikusként ismert, azonban tehetséges zenész is volt. Az előadónál azonban biztosan híresebb az albumot tervező művész, a szürrealista festményeiről – is – ismert katalán-spanyol alkotó, Salvador Dalí, aki barátságban állt Gleason-nal. Dalí nyilatkozata szerint a borítón látható pillangó megnyúlt árnyéka úgy verődik vissza a tájban, mint ahogyan a visszhang (azaz echo).

 

 

Keith Haring – David Bowie: Without You (1983)

 

bowie_withoutyou.jpg

Keith Haring

 

David Bowie Without You című számának illusztrációján dolgozott együtt a két művész. A Without You Bowie 1983-as Let's Dance albumán szerepel. Az énekes nagy rajongója volt a New York-i művész munkásságának. Haring képe az összetéveszthetetlenül rá jellemző formanyelven szólítja meg a nézőt.

 

 

Jeff Koons – Lady Gaga: Artpop (2013)

 

artpop-ladygaga.jpg

Jeff Koons

 

Jeff Koons borítójának hátterében a műkedvelők szemét rögtön magukra vonják Botticelli egyik legismertebb festményének, a Vénusz születésének részletei. A hátteret képező kollázs másik elemét pedig Gian Lorenzo Bernini Apollón és Daphné szobrának felvételei adják.

A borító középpontjában a meztelen énekesnő ülő szobrát láthatjuk, Koons Vénuszként jeleníti meg a kagylóhéjban. Széttárt lábai között Koons híres Gazing Ball-ja („Bámuló golyó”) jelenik meg, a szemérmességen túl a golyó Koons felfogásában egyfajta univerzális szimbólum. Jeff Koons egyébként az egyik legvitatottabb kortárs művész, sikerét azonban jól mutatja, hogy 2013-ban az egyik (narancssárga) lufikutyája 58,4 millió dollárért kelt el a Christie's árverésén.

 

 

Bansky – Blur: Think Tank (2003)

 

1722717.jpg

Banksy

 

A hihetetlen népszerűségnek örvendő, Banksy álnéven alkotó brit street art művész munkái politikai és társadalmi kritikát fogalmaznak meg. Egyesek tudni vélik, hogy az alkotó valódi neve Robert Gunnigham. A borítón egy ölelkező párt látunk, mindketten búvársisakot viselnek. Habár Banksy általában nem vállal ilyen megbízásokat, saját bevallása szerint azért tett kivételt a Blur esetében, mert nagyon kedveli a zenéjüket, valamint a munka jó pénzt hozott a konyhára.

Az eredeti alkotás 2007-ben kelt el egy aukción 75 ezer fontért.

 

 

 

A fenti lista korántsem teljes, viszont láthatjuk belőle, hogy a művészi alkotások nem csak a múzeum falain belül bukkanhatnak fel, és azzal, hogy egy felkapott művész borítótervezést vállal, színesíti a munkásságát. Abból pedig, ha egy tehetséges zenei előadó, valamint egy tehetséges képzőművész összedolgozik, általában valami jó sül ki.

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

Save

Save

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr3212189086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása