Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon
2016. május 05. írta: kristofkristofkristof

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

Ahogy tegnapi cikkünkben bemutattuk, a május igen erős hónap az aukciós piacon. Nehéz eligazodni a számos aukció többezres tétellistái között. Aki biztosra akar menni, a legismertebb magyar nevek közül válogasson, a műtárgy.com legfrissebb ajánlója most nyolc 'blue chip' festményt mutat be.


Ahogy elkezdődik a tavasz, úgy indulnak el Magyarországon és a nemzetközi színtéren is a legnagyobb aukciósházak tavaszi árverései, és ahogy mindig, idén is kiemelkedően izgalmas, kvalitásos alkotások kerülnek kalapács alá. Bár a tavaszi aukciókon több ezer műtárgyat is elárvereznek, ezek között akadnak kiemelkedő darabok olyan nagy művészektől, akiknek művészettörténeti jelentőségük vitathatatlan. Ezen túl érdemes odafigyelni olyan nagynevű külföldi művészek képeire is, mint a francia Constant Troyon, hiszen ismertebb külföldi művésztől ritkábban fordul elő festmény a magyar aukciós piacon.

A kiemelkedő alkotói minőség persze a kikiáltási árakon is meglátszik, ezek az alkotások több milliós árról kezdik meg a licitet, amit az aukció során sokszor dinamikusan meg is haladhatnak. Ennek következtében ezeket a műtárgyakat elsősorban nem kezdő műgyűjtőknek, hanem a rutinosabb, biztonságra törekvő, nagyobb tőkével bíró befektetőknek ajánljuk.

Az alábbiakban nyolc olyan, a 19. században és a 20. század első felében készült, stabil befektetésnek számító alkotást mutatunk be, melyek hamarosan licitálhatóak lesznek a hazai aukciós piacon.

Ifjabb Markó Károly, apjához hasonlóan ugyancsak jeleskedett a bukolikus itáliai tájak megfestésében.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

 

Ifj. Markó Károly: Itáliai táj kecskepásztorral. Olaj, vászon 79 × 102 cm Jelezve balra lent: C. Marko

Kikiáltási ár: 7.500.000 Ft



A nagynevű barbizoni iskolához tartozó Troyon festészetében az állatok, különösen a tehenek központi szerepet kapnak, ami ezen a védett képén is megmutatkozik.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

 

Troyon, Constant Sévres: Tehenek a vízparton. Olaj, vászon 64 × 84 cm Jelezve balra lent: C. Troyon Szerepelt korábban a BÁV 29. Képaukcióján (339. tétel, reprodukált) VÉDETT

Kikiáltási ár: 4.800.000 Ft



Ez a korábban már kétszer is elárverezett pasztell-kép egy kacéran a nézőre kitekintő nőalakot ábrázol.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

 

Rippl-Rónai József: Fiatal hölgy kártyával (Pasziánsz). Pasztell, papír 500 × 390 mm Jelezve balra lent: Rónai Szerepelt korábban a BÁV 31. (1973. szeptember) és 41. (1976. december, 263. tétel) Képaukcióján

Kikiáltási ár: 4.200.000 Ft



Pór Bertalannak ezen a képén a színek radikalizmusa is hozzájárul ahhoz, hogy a portré mélyen belevésődjön a néző emlékezetébe.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

 

Pór Bertalan: Kék inges fiú (Cigány fiú), 1910, Olaj, vászon, 77x62,5 cm, jelezve balra lent: Pór 910, Proveniencia: egykor Bernát György gyűjteményében

Kikiáltási ár: 15.000.000 Ft



Ikerváron volt a Batthyány család egyik kastélya, ezért viselheti a kép is a vas megyei település nevét.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

 

Batthyány Gyula: Ikervár. Olaj, vászon 74 × 61 cm Jelezve jobbra lent: Batthyány

Kikiáltási ár: 7.000.000 Ft



Scheiber Hugó képének dinamizmusa jól mutatja, hogy az alkotó hogyan építette be a futurista művészet egyes elemeit a saját, oldott hangú festészetébe.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

 

Scheiber Hugó: Körhinta, 1927 körül, Olaj, karton, 52x98 cm, Jelezve jobbra lent: Scheiber, Kiállítva: Scheiber Hugó. Festészet a jazz ritmusában. Kieselbach Galéria, Budapest, 2014. november., Reprodukálva: Molnos Péter: Scheiber Hugó. Festészet a jazz ritmusában. Budapest, 2014. 124.

Kikiáltási ár: 25.000.000 Ft



Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

 

Patkó Károly: Déli napsütés, 1932, Tempera, vászon, 80x100 cm, Jelezve balra lent: Patkó, Hátoldalon: Nemzeti Szalon címke árversi raglap

Kikiáltási ár: 6.000.000 Ft



Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

 

Vajda Lajos: Északi táj, 1938. Pasztell, szén, papír, 29x88 cm, Jelzés nélkül, Hátoldalon: Vajda Lajos 1938 Budapest, Proveniencia: a festő özvegyétől, Vajda Júliától az 1960-as évek végén dr. Rácz István vásárolta meg. A gyűjtő 2006-os halála után örököseihez került.

Kikiáltási ár: 35.000.000 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr248687702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása