A grafikák uralják a magyar aukciósházakat márciusban
2016. március 07. írta: műtárgy

A grafikák uralják a magyar aukciósházakat márciusban

Míg a nemzetközi árverőházak számára február az egyik legerősebb hónap, a hazai műtárgypiac csak márciusban ébredezik, igaz, van olyan ház is, amelyik már teljes fordulatszámon pörög - állapítja meg a műtárgy.com előrejelzése.



A tapasztalatok szerint az aukciósházak többsége ilyenkor "bemelegít", kisebb értékű műtárgyakat visz kalapács alá, jó lehetőséget kínálva a kezdő gyűjtők és azok számára, akik befektetőként túl nagy kockázatvállalás nélkül akarják megtenni első lépéseiket. A figyelem főként a grafikákra irányul; a BÁV és az Arte önálló aukciót szentel a műfajnak, de hangsúlyos szerephez jutnak az egyedi rajzok és a sokszorosított grafikák a Biksady Galéria és a Műgyűjtők Háza kínálatában is. Az utóbbi időben némi élénkülés tapasztalható a grafikák piacán, de a műfaj összességében továbbra is alulértékelt, azaz változatlanul kedvező áron lehet kvalitásos munkákhoz jutni. A gazdag márciusi kínálat ráadásul taktikázásra is lehetőséget nyújt, hiszen ugyanazon mesterek hasonló munkái gyakran 2-3 ház kínálatában is megjelennek, időnként egymástól lényegesen eltérő árakon.

A sort március 8-án a BÁV nyitja; úgy tűnik, a nagymúltú ház újra fantáziát lát a grafikára szakosodott aukciókban. A kínálat egyaránt erős klasszikus modern és kortárs munkákban és a hidegtűtől a rézkarcokon át a szitanyomatokig a különféle grafikai technikákban. Az árak 10-20 ezer forintról indulnak - ennyi pénzért szerencsés esetben akár Szőnyi István rézkarcot vagy Szalay Lajos szitanyomatot is lehet vásárolni. Néhány művész, így Czóbel Béla, Barcsay Jenő vagy Gross Arnold munkáiból kifejezetten gazdag a kínálat. Az árskála felső sávját a 200-250 ezer forint közötti áron induló tételek alkotják; ide tartozik többek között Bálint Endre kollázsa, Barcsay Jenő pasztellje és Kádár Béla gouache plakátterve. Az árverés tételeit itt lehet megnézni.

A grafikák uralják a magyar aukciósházakat márciusban

 

Victor Vasarely: ELBROUZ-U, 1956, olaj, fa, 56 x 39 cm



Egy nappal később ékszerekre is lehet licitálni a BÁV-nál; a 9-i kamaraaukció sztárja egy briliánsokkal ékített, melltűként is viselhető arany nyakék lehet, amire 520 ezer forintnál kezdődik a licit. Az ezüstkínálat legsúlyosabb tétele két, együtt közel két kilót nyomó historizáló tálalótál, 220 ezres kikiáltási árral. A műtárgykínálat zömét kitevő Zsolnay-kerámiákat kevés kivételtől eltekintve várhatóan már néhány tízezer forintért meg lehet szerezni. Az aukció anyaga itt tekinthető meg.

Az igazi gyűjtők számára nem jelenthet gondot, hogy a BÁV-val egyidejűleg lép színre a Biksady Galéria is, melynek kínálatában ugyancsak a grafikai anyag a legerősebb. Míg azonban a BÁV elsősorban hazai munkákat árverez, a Biksady választékában számos külföldi alkotás is van. Különösen erős a geometrikus irányzatok képviselete, olyan mesterek zömmel sokszorosított műveivel mint Maurer Dóra, Konok Tamás, Fajó János vagy Vera Molnár. A külföldi kortárs alkotások közül Carmelo Arden-Quin egyedi munkájáért legalább 6 millió forintot kell fizetni, de Günther Uecker "szög-képe" vagy Arnulf Rainer litográfiája akár 130 ezer forintért is megszerezhető lehet. A Biksadynál találjuk a márciusi aukciók legdrágább tételét, Victor Vasarely 1956-os olajképét a László Károly Gyűjteményből, amiért legalább 11 millió forintot várnak. A grafikák mellett erős a kortárs hazai festménykínálat is. Bak Imrétől három fontos, 15-20 éve született munka kerül kalapács alá egységesen 950 ezres induló áron, s három olajkép várja a liciteket Nádler Istvántól is, ezek kezdő ára 900 ezer és 1,2 millió forint között változik. Regős István nagyméretű 1989-es alkotását, a Déryné Ózdon-t 1,2 millióról, El Kazovszkij olajképét pedig 950 ezerről indítják. Az aukció anyaga itt nézhető meg.

A grafikák uralják a magyar aukciósházakat márciusban

 

Korniss Dezső: Kalligráfia, színes szitanyomat, 28,7 x 48,7 cm



Egy nappal később, 9-én árverez a Műgyűjtők Háza, az ő anyagukból Kmetty János, Borsos Miklós és Szőnyi István rézkarcait, Korniss Dezső, Bartl József, Bak Imre, efZámbó István, Haász István, Deim Pál és Nemes Judit szitanyomatait emeljük ki, az induló árak 8-32 ezer forint között váltakoznak. Az árverés teljes anyagaitt található.

Az Arte Galéria március 19-én grafikai és éremárverést tart. Az egyedi munkák kínálatából figyelmet érdemelnek Bálint Endre, Holló László, Kass János és Lakner László tusrajzai, Mednyánszky László és Ferenczy Béni ceruza- és Márffy Ödön szénrajza (indulóárak 8 és 75 ezer forint között), valamint Kernstok Károly, Kmetty János, Aba-Novák Vilmos, Derkovits Gyula, Dési Huber István és Kondor Béla rézkarcai, 11-28 ezres kezdőárakkal. Bortnyik Sándor linómetszete 75 ezer forintról indul.

A grafikák uralják a magyar aukciósházakat márciusban

 

Nyakék, 1930 körül, 14 K arany, különböző nagyságú régi csiszolású briliánsokkal



A Nagyházi Galéria március 22-én XIX-XX. századi festményeket és bútorokat, 23-án pedig néprajzi tárgyakat árverez. A festmények induló árai zömmel a néhány tízezertől 300 ezer forintig terjedő sávban vannak, a tételek közül indokolt kiemelni Kontuly Béla 260 ezer forintról induló 1960-as csendéletét. Ebben az anyagban is jónéhány grafika kapott helyett, köztük Dési Huber István, Szőnyi István, Gross-Bettelheim Jolán, Szabó Vladimir rézkarcai, Borsos Miklós tusrajza és Hincz Gyula litográfiája a 10-55 ezer forintos sávban. A bútorok között egy XIX. századi, 280 ezer forinton kezdő komódért várják a legmagasabb árat.

A grafikák uralják a magyar aukciósházakat márciusban

 

Thilo Maatsch: Kompozíció, 1971. olaj, farost 80,5*100 cm



Az ikonblokkal bővített néprajzi árverés ezúttal is igen gazdag választékot kínál az üvegektől kezdve a kupákon, tányérokon és bokályokon át egészen a kályhacsempékig és a népi bútorokig. Ritkaság az 1825-ös Veszprém megyei céhkancsó, amiért legalább 240 ezer forintot várnak és a XVIII. század végi sasvári Piéta, ami 40 ezer forinttal magasabbról indul. A bútorok között egy tekintélyes méretű tömör tölgyfa szekrény a XVIII. századból legkevesebb 300 ezer forintért vihető haza.

Az "élő" árverések mellett a Krisztina, a Pintér és a Darabanth Aukciósház online aukciókkal is várja a gyűjtőket és befektetőket.

A grafikák uralják a magyar aukciósházakat márciusban

 

Piéta, Sasvár, XVIII. század vége, festett, aranyozott faragott hársfa, 56 cm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr28451100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása