5 lopott műtárgy, ami hazatalált
2016. január 28. írta: kristofkristofkristof

5 lopott műtárgy, ami hazatalált

Gyakran hallani elveszett, ellopott, eltűnt műtárgyakról, de ritkábban esik szó azokról, amelyek szerencsésen visszakerülnek az eredeti helyükre. A műtárgy.com legfrissebb cikkében most az Art Newspaper nyomán néhány nemzetközi esetnek járt utána.

Az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt években jelentően megszaporodott a jogos helyükre visszakerült műtárgyak száma, és ez nem kis részben Preet Bhararának, New York Déli Kerületi szövetségi ügyészének köszönhető. Ő és a hivatala az elmúlt években legalább tizenöt nagy értékű műtárgyelkobzási ügyet felügyelt, melyek végén az alkotások visszakerültek a jogos tulajdonosaikhoz. Ezek közt olyan kiemelkedő alkotások is voltak, mint Jean-Michel Basquiat Hannibal című 1981-es képe, melyet Edemar Cid Ferreira, a brazil Banco Santos korábbi elnöke pénzmosásra használt, de most visszakerült Brazíliába, egy kambodzsai szobor hazaszállítása, amelyet 2011-ben a Sotheby's már majdnem eladott vagy a színész Nicolas Cage tulajdonában lévő dinoszaurusz-koponya visszajuttatása Mongóliába.

5 lopott műtárgy, ami hazatalált

 

Jean-Michel Basquiat: Hannibal, 1981. Fotó: artnet



A műtárgyakra fordított kiemelt figyelem már Bharara elődje, Mary Jo White alatt elkezdődött, akinek a munkájának köszönhetően tért vissza a nácik elől elmenekült Bondi családhoz Egon Schielének a Wally portréja című képének az ára. Ennek a képnek az ügyében az első lépések még 1998-ben történetek, de csak 2010 körül gyorsultak fel a dolgok. Innentől fogva a műtárgyak visszajuttatásának az ügyét az ügyészség a legfontosabb prioritásai közé emelte, összekötve a pénzmosás elleni nyomozásokkal. A pénzmosás elleni küzdelem következtében egyre inkább fókuszba kerül a műtárgypiac is, amely nagy értékű alkotásai és viszonylagos szabályozatlansága miatt jó terep az illegalitás elleni harchoz.

5 lopott műtárgy, ami hazatalált

 

Egon Schiele: Wally portréja, 1912. Fotó: Leopold Museum



Természetesen a sikerekben az is közrejátszik, hogy a New York Déli Kerületi szövetségi ügyészi munkakör egy befolyásos pozíció, mivel ez az ügyészség foglakozik a New Yorkban zajló gazdasági ügyekkel. Ezen túl ebből a pozícióból továbblépni sem lehetetlen, korábban töltötte már be ezt Rudy Giuliani is, aki aztán több mint tizenöt évig volt New York polgármestere.

Az ügyészség figyelme azért fordulhatott az elmúlt években a műtárgypiac ellenőrzése felé, mivel ez más piacokhoz képest viszonylag szabályozatlan. Az ügyészség legnagyobb sajtóvisszhangot keltett ügye egy dinoszaurusz-koponya visszajuttatása volt Mongóliába. A lelet illegálisan került be Amerikába egy már korábban is büntetett kövület-kereskedő által. Ez a kereskedő, Eric Prokopi egy aukción értékesítette a koponyát, amit a csempészésről nem tudó Nicholas Cage vásárolt meg, de ő már közreműködött a lehet visszajuttatásában.

TOP5 műtárgy, amely a közelmúltban visszakerült a jogos tulajdonosához



Ames Stradivarius

5 lopott műtárgy, ami hazatalált


Ezt az 1734-ben készült hegedűt 1980-ban lopták el. Azután került vissza a tulajdonosához, hogy egy becsüs felismerte és értesítette a rendőrséget.

Iraki-Asszír szoborfej

5 lopott műtárgy, ami hazatalált

 

A Szaddam Husszein rezsimének bukása alatt 2003-ben ellopott szoborfej nemrég került vissza Irakba.



Két antik könyv

5 lopott műtárgy, ami hazatalált

 

Ezeket a több mint 300 éves könyveket még az 1990-as években lopták el a Svéd Nemzeti Könyvtárból.



Camille Pissarro: Le Marché

5 lopott műtárgy, ami hazatalált

 

A franciaországi Faure Múzeumból 1981-ben ellopott kép 2003-ben bukkant fel, amikor letétbe helyezték a Sotheby's-nél, majd pedig 2010-ben került vissza a francia államhoz.



Egon Schiele: Wally Portréja

5 lopott műtárgy, ami hazatalált

 

A képet még 1939-ben vették el a nácik a zsidó műtárgykereskedőtől, Lea Bondi-tól, majd az osztrák államhoz került, 1953-ban pedig nem a tulajdonosa, hanem Rudolf Leopold szerezte meg a festményt. Végül 2000-ben oldódott meg az ügy azzal, hogy a Leopold Múzeum 19 millió dollárt fizetett Bondi örököseinek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr568327434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása