Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai
2016. január 12. írta: kristofkristofkristof

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai

A műtárgypiaci sajtóban év közben folyamatosan repkednek az újabb és újabb rekordárak, de az év lezárulta után érdemes összegyűjteni, hogy melyek voltak 2015-ben a legmagasabb áron elkelt műalkotások. A műtárgy.com legfrissebb cikke a tavalyi év 10 legdrágább műtárgyát mutatja be az Artsy gyűjtése nyomán.

2015 nem egy átlagos év volt a nemzetközi műtárgypiacon, hanem egy olyan, amikor sorra dőltek meg az eddigi rekordok, sőt, a 10 legdrágábban eladott műtárgy mindegyike 50 millió dollár felett kelt el. Úgy tűnik, hogy a vevők továbbra is elképesztő összegeket hajlandóak műalkotásokra költeni, persze elsősorban 19. század végi, 20. századi és a kortárs alkotásokra. Az, hogy a vezető aukciósházak egyre többször vállalnak kezességet egy (igen magas) minimum árra az eladó felé, csak könnyítette a rekordárak megszületését, mivel az aukciósházak is jobban rákényszerültek arra, hogy mindenképpen eladják az aukciók csúcsdarabjait. Az év nyertese a Christie's volt, ahol a 10 legdrágább alkotásból 8-at adtak el, míg a Sotheby's csak kettőt adott a listára. Érdekes megfigyelni, hogy egyre erősebb az a tendencia, hogy a rekordárak a New York-i árveréseken születnek, de fontos észben tartani, hogy a 10 legmagasabb ár messze nem írja le a műtárgypiac gazdasági és művészeti komplexitását.

Pablo Picasso Algír nők ('O' verzió), 179,4 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Picasso 1955-ös festménye egy Delacroix kép újragondolt változata. Ez a kép nem csak a 2015-ös év legdrágább műalkotása, hanem a valaha aukción eladott legdrágább műtárgy is lett, a közel 180 millió dolláros árával, amit 2015. május 11-én ért el.
(Kép: Christie's)

Amedeo Modigliani, Nu couché, 170,4 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Modigliani 1917-es alkotása novemberben kelt el, és a 2015-ös év aukcióin eladott második legdrágább műtárgy lett. Vevője a taxisofőrből lett milliárdos kínai Liu Yiqian, akinek kiemelkedő darabja lett a műgyűjteményében. (Kép: Christie's)

Alberto Giacometti, L'homme au doigt, 141,3 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Giacometti 1947-es műalkotása az egyetlen szobor, mely a TOP 10-es listán szerepel, és így a valaha aukciókon elkelt legdrágább szobor is egyben.
A szoborból hat öntvény készült, ebből négy már múzeumokban található.
(Kép: Christie's)

Roy Lichtenstein, Nurse, 95,4 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Bár erről a képről hiányzik a sok Lichtenstein képre jellemző szövegbuborék, mégis majdnem 40 millió dollárral ért többet, mint a művész eddig legdrágábban elkelt műve. Ez a festmény utoljára 1995-ben került kalapács alá, de akkor még csak 1,7 millió dollárt ért. (Kép: Christie's)

Mark Rothko, No.10, 81,9 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Hét licitáló szállt versenybe az 1958-ban készült festményért, amely így Rothko második legdrágább festményévé vált. Ez a festmény, amely egy igazi klasszikus Rothko kép, utoljára 1987-ben volt látható a szélesebb közönség számára.
(Kép: Christie's)

Cy Twombly, Untitled (New York City), 70,53 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Twomblynak ez a Sotheby's-nél leütött 1968-as alkotása, mely táblasorozatának egyik darabja, az aukciósház legdrágábban eladott képe lett 2015-ben. A kép kalligráfiái pedig annak az időszaknak a hatásaival is összefüggenek, amikor Twombly a Pentagonban dolgozott titkosírás-szakértőként. (Kép: Sotheby's)

Pablo Picasso, La Gommeuse, 67,5 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Az 1901-ben készült festmény a művész kék korszakából való, a képen pedig egy meztelen kabaréfellépő fáradt és meggyötört alakját láthatjuk. Picasso az egyetlen művész, aki három alkotásával is felkerült a TOP 10-es listára. (Kép: Sotheby's)


Pablo Picasso, Buste de Femme (Femme à la Résille), 67,4 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Picasso szerelmét, a fotográfus Dora Maart ábrázoló 1938-as kép, magasan meghaladta a becsértékének felső, 55 millió dolláros határát. Így az eladója, Steve Wynn kaszinómágnás biztos nem lehet elégedetlen. (Kép: Christie's)

Andy Warhol, Colored Mona Lisa, 56,2 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Warhol 1963-as szitanyomata, melyen egy brosúrából kivágott Mona Lisa képet poposít, még májusban talált gazdára. A kép elkészültét az inspirálta, hogy a Mona Lisa a Louvre-ból 1963-ban először került kiállításra az Amerikai Egyesült Államokban. (Kép: Christie's)

Lucian Freud, Benefits Supervisor Resting 56,2 millió dollár

Ezek voltak 2015 legdrágább műtárgyai


Az 1994-es festmény, amely a felső becsértékét jóval meghaladó áron kelt el, egyben Freud új aukciós rekordját is jelenti, több mint 20 millió dollárral haladva meg az eddigi árrekordot. A képet egy műkereskedő vette meg, egy meg nem nevezett vevő számára. (Kép: Christie's)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr508265430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása