Konszolidálódik a nemzetközi műtárgypiac
2015. december 04. írta: műtárgy

Konszolidálódik a nemzetközi műtárgypiac

Kiemelkedően magas leütési árak, különleges tételek és egy formálódó piaci egyensúly. Röviden így lehetne jellemezni a nagy novemberi aukciók eredményeit, melyekről most a műtárgy.com számol be.

November elején erősen indultak a nagy londoni és New York-i aukciók; Amadeo Modigliani egy aktképe 170 millió dollárért kelt el, de számos alkotást vásároltak meg 20 millió dollár feletti áron. Bár az összegek kimagaslóak, de a minden várakozást felülteljesítő tavaszi aukciók után a piac és a közvélemény ezeket az árveréseket inkább a műtárgypiac normalizálódásaként értékelte. Nem csak a festményekért adtak magas összegeket, Louise Bourgeois egy óriási pók-szobráért 28 millió dollárt adtak, Henry Moore-nak pedig egy kisebb műve is 1,8 millió fontot ért.

A világ két vezető aukciósháza közül a Christie's 145 millió dolláros forgalmat bonyolított le az impresszionista és modern műveket felvonultató idei aukcióján, ami 20 millió dollárral maradt el a tavalyi hasonló aukciójuk mögött. Mindemellett így sem értékelhető kudarcnak az aukció, mivel ez az összeg a teljes becsértéksáv felső részében helyezkedik el, és a kalapács alá került alkotásoknak a 83%-a el is kelt. Sokkal inkább arról van szó, hogy az idén őszi aukciókon a fent említett Modigliani képen túl kevesebb volt a sztárdarab, és inkább az 5-10-20 millió dollár körül elkelő Cézanne, Picasso, Monet vagy Matisse művek domináltak.

Konszolidálódik a nemzetközi műtárgypiac

 

Licit a Sotheby's árverésén New York-ban. Fotó: Sotheby's



Persze ez csak egy este kiemelkedő eredménye, az impresszionista és modern művek kilenc napon keresztül kerültek kalapács alá New York-ban. Az aukciók eredményeit elemző írások egytől egyig arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek fenyegetően növekvő műtárgypiaci buborékja után mintha idén ősszel a piac visszaszállt volna a földre. Lehet, hogy a józan ész diadalmaskodott a meggondolatlan licitálások felett, de a hét legfontosabb őszi, nemzetközi aukció összforgalma még így is 2,2 milliárd dollár volt. Ez a normalizálódás első ránézésre a ritkább leütési rekordokban jelenik meg, de nem lehetnek kétségeink afelől, hogy egy ilyen korrekció hosszabb távon jól segíti a piac organikus növekedését.

Az műtárgypiaci árak elszabadulása eddig végeérhetetlennek tetszett. A folyamat még 1995 körül indult, és a 2008-as gazdasági világválság is csak pillanatokra tudta ezt megakasztani. Jellemzően az impresszionista és a 20. századi művek árai nőttek radikálisan, a régi mesterek alkotásai egy sokkal visszafogottabb árszinten maradtak meg. Bár ezek a változások a nagy nemzetközi aukciósházakat érzékenyen érinthetik (a Sotheby's már be is lengetett egy fizetéscsökkentést az alkalmazottai felé), de a piac összességének és a vásárlóknak inkább jó hírt jelentenek. A visszafogottabb növekedés azt is jelenti, hogy a vásárlók már nem ész nélkül licitálnak, hanem művészeti és gazdasági szempontból is jobban mérlegelik, hogy meddig hajlandóak elmenni egy licitcsata során. Várhatóan a nagy aukciósházak is egyre nagyobb figyelmet fognak fordítani a megfizethető műalkotások piaci szegmenségre, mert sokszor inkább ez hozza a profitot, míg a sztártételek inkább csak médiafelhajtást generálnak.

Konszolidálódik a nemzetközi műtárgypiac

 

Lucio Fontana: Concetto spaziale, La fine di Dio, fotó: Christie's



Bár az idei kínai gazdasági visszaeséstől sokan féltették a műtárgypiacot, de úgy tűnik, a kínai vevők nem maradoztak el. A 170 millió dollárért elkelt Modigliani festményt vagy a majdnem 30 millió dollárt érő Lucio Fontana képet, a Concetto spaziale, La fine di Dio-t is kínai vevők vásárolták meg.

A további fejleményekért érdemes lesz követni a különlegességeket is kínáló decemberi aukciókat. December 8-9-én a Christie's tart nagy aukciót a régi mesterek munkáiból Londonban, míg a Sotheby's december 10-én New York-ban egy veteránautókból álló árverési anyaggal készül.

(műtárgy.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr358139880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása