Közel 50 milliárd forintért vitték el az aktképet
2015. november 16. írta: műtárgy

Közel 50 milliárd forintért vitték el az aktképet

Az elmúlt napokban a világ két legnagyobb aukciósháza, a Sotheby's és a Christie's is kiemelkedő aukciókat rendezett, de az eredményekből nem rajzolódik ki egyértelműen, hogy növekedés vagy konszolidálódás vár a nemzetközi műtárgypiacra - írja a műtá

Az elmúlt napokban a világ két legnagyobb aukciósháza, a Sotheby's és a Christie's is kiemelkedő aukciókat rendezett, de az eredményekből nem rajzolódik ki egyértelműen, hogy növekedés vagy konszolidálódás vár a nemzetközi műtárgypiacra - írja a műtárgy.com.

A Sotheby's november 4-én és 5-én a korábbi vezérigazgatójának, A. Alfred Taubmannak a gyűjteményét árverezte el, aki idén áprilisban hunyt el. Taubman műtárgypiaci karrierje nem volt botrányoktól mentes, az 1990-es évek végén a legfőbb riválisukkal, a Christie's-zel összejátszva ármanipulálási botrányba keveredett, és 2001-ben börtönbüntetésre is ítélték. Izgalmas módon épp a Christie's-zel versenyezve szerezte meg a Sotheby's annak a jogát, hogy kalapács alá vigye Taubman gyűjteményét. Bár ez az aukciósház számára nagy presztízst hozott, üzletileg nem biztos, hogy jó döntés volt. A Sotheby's piaci információk szerint 500 millió dollár körüli kezességet vállalt az aukciós anyagra, azonban a november eleji aukción messze nem sikerült ezt az értéket realizálni. A jelentősebb tételeket felvonultató november 5-i aukció előzetes becsértéke 374 és 526 millió dollár között mozgott, de ennek épp csak az alsó határát érte el a 377 millió dollárnyi bevétel, annak ellenére, hogy a kalapács alá kerülő műtárgyak 90%-a gazdára talált.

Bármilyen is volt Taubman szakmai híre, nem kétséges, hogy egy kiemelkedő kollekció került kalapács alá, melynek ötszáz alkotása az antikvitástól az impresszionistákon át a kortárs művészetig terjed, és amit sokan csak a világ legértékesebb magángyűjteményeként emlegettek.
Az aukció legdrágább darabja végül Amedeo Modigliani egy festménye lett, melyért 42 millió dollárt adtak, de 20 millió dollár felett keltek el olyan európai és amerikai művészek képei is, mint Mark Rothko, Willem de Kooning vagy Pablo Picasso.

A Sotheby's aukciója talán a túl magas kikiáltási árak miatt is, de a reméltnél visszafogottabb eredménnyel zárult. Az aukciósház a következő hónapokban tervezi értékesíteni az anyag további 400 műtárgyát, ami még sokat javíthat az önbecsülésükön és a pénzügyi eredményeken egyaránt.

Közel 50 milliárd forintért vitték el az aktképet

 

Amedeo Modigliani: Paulette Jourdain, 1919 körül, fotó: Sotheby's




Ugyancsak egy Modigliani festmény vitte a prímet a Christie's aukcióján is, melyre november 9-én került sor. Ez az árverés a “művészek múzsái" tematika jegyében zajlott, és így már a katalóguson is a később rekordáron elkelt Modigliani kép, a Nu couché című aktfestmény szerepelt. Az ilyen tematikus árverésen egyre inkább kezdenek divatba jönni az aukciós piacon, mivel egy újfajta, kurátori megközelítésmódot is kínálnak.

Közel 50 milliárd forintért vitték el az aktképet

 

Amedeo Modigliani: Nu couché, 1917-1918 körül, fotó: Christie's



Ezért a képért előzetesen legalább 100 millió dollárt várt az aukciósház, azonban végül 170 millió dollárért vette meg egy kínai gyűjtő. A kikiáltási ár 75 millió dollár volt, egy darabig ötmillió dolláronként nőtt, aztán egy telefonos vásárló hirtelen 152 millió dollárra tette a lécet, végül 170,4 millió dollárnál csapott le a kalapács. Ez az ár azonban csak megközelíteni tudta, Pablo Picasso Les femmes d'Alger című festményét, melyet májusban 179 millió dollárért adott el a Christie's.

Az aukció teljes forgalma 490 millió dollár volt, ami egyrészt kiemelkedő összeg, azonban nem sokkal haladja meg a művek összesített alsó becsértékeként megadott 440 millió dollárt. Az árverésen még Roy Lichtenstein, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Paul Cézanne és Alberto Giacometti művei keltek el 20 millió dollárnál többért.

Közel 50 milliárd forintért vitték el az aktképet

 

Roy Lichtenstein's Nurse, 1964, fotó: Christie's



A Sotheby's árverése enyhén az elvárások alatt, a Christie's-é pedig valamivel azok felett teljesített, de semmiképp sem beszélhetünk olyan piaci eufóriáról, mint ami tavasszal uralta a piacot, még a 170 millió dolláros Modigliani-kép ellenére sem. A piaci folyamatokat inkább a konszolidáció jellemzi, ami akadálya lehet a közeljövő rekordárainak, de segíthet elkerülni egy műtárgypiaci buborék kialakulását is.

(műtárgy.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr38084914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása