A magyar fotográfia legjobbjaira licitálhat!
2017. október 19. írta: Járfás Eszter

A magyar fotográfia legjobbjaira licitálhat!

A fotográfia, mint gyűjtésre érdemes műtárgy egyre népszerűbb befektetés mind a kezdő, mind pedig a már tapasztaltabb gyűjtők számára. A korábban még vegyes érzelmekkel fogadott fotó mára kivívta az őt megillető helyet a műtárgypiacon. Ez köszönhető annak is, hogy a művészek különös gondot fordítanak az eredetiség kérdésére, műveiket sorszámmal, szignóval vagy pecséttel látják el, a sorozat elkészülte után pedig a negatívról – ideális esetben – nem készítenek újabb nagyításokat. A vintage fotó a legértékesebb, ezalatt az eredeti negatívról készült másolatot értjük, amely a felvétellel nagyjából egy időben készült. A művész pecsétje vagy aláírása ez esetben is értéknövelő tényező. A magyar gyűjtők különösen jó helyzetben vannak, hiszen amíg egy-egy magyar származású, de külföldön híressé vált fotográfus munkája a kinti aukciókon tetemes összegért cserél gazdát, addig itthon az árak jócskán a külföldi árfekvés alatt maradnak.

Október végén most egy kizárólag fotográfiákból álló aukción licitálhatunk 83 művész több mint 200 alkotására. Lássuk az árverés legjobbjait a műtárgy.com válogatásában. 

5001219787_294_bav_fotokat_1600x1200_72dpi.jpgStalter György: Budapest (1987), 40 x 30 cm, vintage, zselatinos ezüst nagyítás, 3/5 példány  

Az aukciós kínálatában több olyan művész munkáival is találkozhatunk, akik külföldön is ismert, befutott alkotók. André Kertész mellett – akit a világ legjobb fotósai között tartanak számon – a nemrégiben, 104 éves korában elhunyt dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózásával ismertté váló Ata Kandó több, eredeti felvételére is szert tehetünk – a művésznő képei viszonylag ritkán szerepelnek árverésen. A „nagyágyúk” közül kiemelnénk még Lucien Hervé (Elkán László) 1952-es Breuer Marcell portréját, amely kifejezetten magas esztétikai értékén túl azért is kiemelkedő tétel, mert a világhírű építészről viszonylag kevés portré készült.

 breuer_m_korulvagott.jpg

Lucien Hervé: Breuer Marcell (1952),15,8 x 19 cm, vintage, zselatinos ezüst nagyítás, jelzés nélkül 

Olyan ikonikus képek is szerepelnek az aukciós kínálatban, mint amilyen az annak idején nagy port kavaró Család című mű, Török László alkotása vagy Bánkúti András nagyméretű fotója, az Alkony, amelyet a november 7-ei ünnepre készülő Moszkvában készített. A fotóval 1991-ben az Interpress fotópályázatán nagydíjat nyert.

5001219646_153_bav_fotokat_1600x1200_72dpi.jpgBánkúti András: Alkony (Moszkva, 1989/2017), 70 x 100 cm, digitális print, 7/25 példány

A felhozatal rendkívül változatos, a szociofotókon túl líraibb hangvételű természetfotókkal, erősen kontrasztos fekete-fehér felvételekkel, a művész szociális érzékenységéről tanúbizonyságot tevő művekkel – gondolunk itt többek között Bege Nóra Baltazár Színházas munkáira -, valamint a városok, főként New York, Budapest és Sanghaj arcait bemutató képekkel is találkozhatunk. Nincs hiány frappáns fotográfiákban sem. Példaként említenénk Fazekas Istvánnak, a HVG fotóriporterének munkáját, aki a neves etológust, Csányi Sándort kedvenc kutyája, Jeromos szemében örökítette meg.

5001219685_192_bav_fotokat_1600x1200_72dpi.jpgFazekas István: Vilmos és Jeromos (Csányi Vilmos etológus és kutyája), Budapest, 2002/2017, 30x45 cm, 1/3 példány

Az aukció szervezője kifejezetten figyelt arra, hogy az aukcióra kerülő művek alkalmasak legyenek az otthonaink vagy éppen az irodánk díszítésére is. Így aztán jelentős méretbeli eltérések is vannak az egyes alkotások között. Tóth István elképesztően hatásos Nehéz út volt című alkotása a nagyobb terek egyértelmű éke lehet.

tothistvan.jpg

Tóth István: Nehéz volt az út (1970 körül/2010),145 x 110 cm, zselatinos ezüst nagyítás, 3/3 példány

Az aukció teljes anyaga itt tekinthető meg.

Szerző: műtárgy.com

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr713017282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása