Négy nap szóljon  kortárs műgyűjtésről!
2017. október 09. írta: Járfás Eszter

Négy nap szóljon kortárs műgyűjtésről!

Október 12-én nyílik a Millenárison a nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, az Art Market Budapest, amely október 15-ig izgalmas kulturális programokkal vár minden érdeklődőt. A vásáron találkozhatnak egymással a kortárs művészet iránt érdeklődők, a gyűjtők, különböző országok kiállítói, galériái és művészei.

1_amb_enterior_herman_fanni.jpg

Fotó: Hermán Fanni

Október 12-én és 13-án a látogatók szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt, amely során Sípos Tünde művészettörténész, kurátor, a Ludwig Múzeum munkatársa segít eligazodni az Art Market Budapest legizgalmasabb kiállítói között. A vezetés során a „highlight” művek bemutatásán túl interaktív beszélgetésen keresztül kerülhetünk közelebb a kortárs képzőművészet lebilincselő világához. A program tehát egyaránt élvezetes és hasznos lehet azok számára is, akik még csak ismerkednek a vásár világával, illetve azoknak is, akik még jobban szeretnének elmélyülni benne. Bővebb információ az eseményről és a jegyvásárlásról itt és itt.

Csütörtöktől vasárnapig számos további érdekes program, esemény közül válogathatunk:

Október 12. csütörtök

17:00 Híd és szenvedély a befektetés között, INSIDE ART előadás (Millenáris D épület – Inside Art terem)

Az előadó Serge Tiroche Tel Avivból érkezik a vásárra, az Art Vantage befektetési alap alapítója és a Tiroche DeLeon gyűjtemény igazgatója, aki szívügyének tekinti a művészet, mint befektetés elérhetővé tételét a nagyközönség részére is.

18:00 A műgyűjtők új generációja – motivációk, hagyományok és tendenciák a műtárgypiacon (Millenáris D épület – Inside Art terem)

A beszélgetés a műgyűjtésben megjelenő új gyűjtői generáció kérdéskörét járja körül. Az új generáció tagjai más gondolkodásmóddal, digitális technikákkal érkeznek a műgyűjtés világába, vajon hogyan változtatják meg a piacot és hogyan reagálnak rájuk a piac szereplői?

A beszélgetés résztvevői: Isabel Bernheimer (Bernheimer Contemporary galéria tulajdonosa, Berlin), Rony More (az ART PLEASE alapító-igazgatója, New York), Tóth Csaba (AMC Networks Central Europe ügyvezető igazgató, Budapest), Robert Runtak (Robert Runtak Nemzetközi Gyűjtemény alapítója, Olomouc). A beszélgetést vezeti: Kollmann Szilvia (közgazdász-művészettörténész, a műtárgy.com ügyvezetője)

Október 13. péntek

15:00 Real Fake: The art, life & crimes of Elmyr De Hory, ART+ filmbemutató  (Millenáris D épület – Inside Art terem)

Elmyr De Hory a huszadik század egyik leghírhedtebb művészeti hamísítója, 40 évvel a halála után bűnügye még mindig bizonyítatlan, festményei a mai napig a világ nagy múzeumaiban és magánygyűjteményeiben lógnak. A dokumentumfilmet Jeff Oppenheim rendezte, a vetítés a film közép-európai premierje.

17:00 Művészeti szélhámosok tündöklése és bukása, INSIDE ART panelbeszélgetésA beszélgetés résztvevői: Bellák Gábor (a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, igazságügyi szakértő, Budapest), Jeff Oppenheim (dokumentumfilm-rendező, New York), Tobias Timm (művészeti újságíró, a Hamis képek, valódi pénz és a L’Affaire Beltracchi című könyvek szerzője, Berlin). A beszélgetést vezeti: dr. Emőd Péter (művészeti újságíró, a HENT Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoportjának tagja, Budapest).

Október 14. szombat

18:30 REDISCOVER – hogyan fedezte fel a globális művészeti piac a kelet-európai neoavantgárd festőművészetet? INSIDE ART panelbeszélgetés (Millenáris D épület – Inside Art terem)

Az 1960-as 70-es években betiltott, földalatti mozgalmakban tevékenykedő, kelet-európai neo-avantgárd művészek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Vajon mi az oka a mostani felfedezésüknek? Résztvevők: Maja & Reuben Fowkes (a Translocal Institute for Contemporary Art kurátorai, Budapest – London), Pőcze Attila (a Vintage Gallery tulajdonosa, Budapest), Darko Šimičić (a Tomislav Gotovac Intézet kurátora, Zágrán). A beszélgetést vezeti: Beke László (Munkácsy Mihály díjas művészettörténész, Budapest).

Október 15. vasárnap

17:00 State of the art? – a művészet helyzete Izraelben és Izrael helyzete a művészet világában, INSIDE ART panelbeszélgetés (Millenáris D épület – Inside Art terem)

Izraelt inkább a politikai vitákkal hozzuk kapcsolatba, mintsem a művészettel, holott a viszonylag kis méretű ország a kortárs művészet egyik központja. Résztvevők: Leah Abir (a RawArt Gallery művészeti vezetője és a TOHU Magazine főszerkesztője, Tel Aviv), ​Tamara Abramovitch (a jeruzsálemi Izrael Múzeum kurátora), Aya Lurie (a Herzliya Kortársművészeti Múzeum igazgatója és vezető kurátora, Herzliya), Nicole Loeser (kurátor, a berlini Whiteconcepts Galéria tulajdonosa). A beszélgetést vezeti: Vered Glickman ( az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója, Budapest).

 

A vásár október 12-én és 14-én 11.00-20.00-ig látogatható, október 13-án 11.00-22.00-ig, 15-én 11.00-19.00-ig látogatható.

Helyszín: Millenáris B-C-D épület

Bővebb információ itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr8812942407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása