Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence
2017. szeptember 13. írta: kristofkristofkristof

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence

A plakát az elmúlt években vált a műtárgypiac kedvelt és kelendő portékájává, ezért most a műtárgy.com is a művészi igénnyel megformált magyar plakátok közül szemezget. 

A hazai plakátaukciókon felbukkanó darabok jellemzően a műtárgypiac megfizethető szegmensébe tartoznak: gyakran már pár tízezer forintos kikiáltási árról indulnak, de a legdrágább daraboknál sem szokott egy-kétszázezer forintnál magasabb árról kezdődni a licit. Éppen ezért válhatott a plakát a kezdő műgyűjtők kedvelt célpontjává, mivel megfizethetősége mellett így jól bele lehet tanulni a piac és az aukciók működésébe. 

Ezen túl a plakát jól is mutat, így akár már az első aukciós szerzeményünket is el lehet helyezni otthonunk egy jól látható pontján. A plakát a lakberendezőknek is kedvelt eszköze egy-egy lakás izgalmassá és színessé varázsolásában, és a plakátaukciókon szinte azon az áron juthatunk poszterekhez, mintha egy nagy lakberendezési áruházban keresnénk valamit a falra. 

Emellett nem szabad szó nélkül elmenni a plakát művészi értékei mellett sem. A plakátokat gyakran a korszak legtehetségesebb grafikusai, festői készítették, akiknek személyes stílusjegyei jól megmutatkoznak ezeken a tömeggyártott darabokon is. A vasfüggöny keleti felén jellemzően az itt bemutatott nyugati filmekhez helyi plakátok készültek. Ez külön izgalmat adott a korszak hazai plakátművészetének, amely ha még nem is világhírű, mint a korabeli lengyel plakát, de művészi értéke elvitathatatlan, és sokszor megvillantja a kor legizgalmasabb művészeti trendjeit is. 

Az alábbiakban hat olyan plakátot mutatunk be, melyekre hamarosan licitálni lehet a hazai aukciós piacon. 

Fellininek az erotikus és önéletrajzi elemekben is bővelkedő titokzatos város-filmjéhez 1973-ban, nem sokkal németországi emigrációja előtt a korszak egyik legkiválóbb magyar művésze, Lakner László tervezett plakátot. 

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence



Az államszocializmus utolsó éveiben már bevettnek számított, hogy a külföldi filmek az eredeti plakátjukkal jelenhettek meg az országban. Így volt ezzel a kultikus proto-cyberpunk film, a Szárnyas fejvadász is, melynek folytatása éppen idén ősszel kerül a mozikba. 

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence



Az 1980-as évek talán legfontosabb generációs filmje volt Magyarországon a Megáll az idő, ami nem csak a fiatalság elveszettségét és reményvesztését fejezte ki jól, hanem olyan kultikus idézeteket, mint a "Le a csecsemőkkel, éljenek a csajok!", és karaktereket is adott, mint Szukics Magda figurája. 

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence

Megáll az idő, 1982 magyar, Gothár Péter (rend.) Veszely Ferenc (graf.) 594 x 420 mm Plakát, filmplakát 
Kikiáltási ár: 40.000 Ft



Az Illés-együttes az 1960-1970-es évek legnagyobb hatású magyar beatzenekara volt. Ez a dedikált plakát az együttes legendás éveiben, még az 1973-as feloszlásuk, illetve radikális személyi átalakulásuk előtt készült. 

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence



A ma már nem igazán tartott Világtakarékossági napra hívja fel a figyelmet ez a szellemes plakát, melynek alkotója, a plakátgrafikus Fekete György nem keverendő össze a Magyar Művészeti Akadémiát elnöklő belsőépítésszel. 

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence

Világtakarékossági nap, 1974, Fekete György (graf.) 680 x 470 mm 
Kikiáltási ár: 60.000 Ft



Ajánlónk legrégebbi darabja ez az 1959-es közérdekű plakát, amely népegészségügyi céllal készült, de árnyjátékos grafikai megoldásai is figyelemre méltók. 

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence

Zsebkendőbe köhögj, tüsszents 1959, 680 x 480 mm 
Kikiáltási ár: 33.000 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr6312825796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása