Öt kiállítás, amit ősszel mindenképp látnod kell!
2017. szeptember 07. írta: kristofkristofkristof

Öt kiállítás, amit ősszel mindenképp látnod kell!

A szeptember nem csak a diákoknak, hanem a múzeumoknak és galériáknak is mindig újrakezdést jelent. Ilyenkor számtalan új kiállítás nyílik, melyek közül sokszor nehéz választani, ezért a műtárgy.com most kiválogatott néhányat az idei ősz legígéretesebb kiállításai közül. A napsütötte őszi napokon a sétával egybekötött kiállítások nagyszerű kikapcsolódási lehetőségek, legyen a tárlat akár a Várban a Nemzeti Galériában, vagy épp Szentendrén. 


Ez az ősz különösen erős lesz a kortárs művészeti tárlatokban. A kortárs fotónak például olyan nagymesterei mutatkoznak meg Budapesten, mint Sebastiao Salgado és Korniss Péter. Emellett a fluxus művészet tendenciáiról is átfogó kiállítást rendez a Ludwig Múzeum, a kortárs művészeti trendek szélesebb áttekintésére pedig az Art Capital vállalkozik. A klasszikus művészetet ajánlónkban Borsos Miklós tárlata képviseli.

Korniss Péter Folyamatos emlékezet, Magyar Nemzeti Galéria, 2017. szeptember 29-től 2018. január 7-ig

Korniss Péter az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb magyar fotósa, akinek nyolcvanadik születésnapjára a Magyar Nemzeti Galéria életmű-kiállítással tiszteleg, ami élő művészek esetében kivételesnek számít. Kornissnak számtalan fotója dokumentálja művészi erővel az eltűnő népi, paraszti kultúrát, azonban képei, mint a Falusi iskolások annak a gyötrelmeit is felmutatják. A kiállításon azonban nem csak régi fotókat, hanem Kornissnak egy új, eddig még sosem látott sorozatát is meg lehet majd nézni. 

Öt kiállítás, amit ősszel mindenképp látnod kell!

Korniss Péter Falusi iskolások, 1973 Fotó: Korniss Péter



Sebastiao Salgado: Genesis, Műcsarnok, 2017. szeptember 6-tól november 12-ig 
Egy másik kiemelkedő fotós, a brazil Sebastiao Salgado munkásságát mutatja be idén ősszel a Műcsarnok. Salgado úgy lett világhírű fotós - akinek a munkásságát a két éve a magyar mozikban is vetített A Föld sója című film is bemutatta - hogy csak 26 éves korában fogott először a kezébe fényképezőgépet. Salgado munkái egyszerre dokumentálják a természet csodáit, de nem mellőzik azt sem, hogy az az emberiség egy része hogyan zsákmányolja ki és pusztítja nem csak a természet értékeit, hanem más emberek életét is. 

Öt kiállítás, amit ősszel mindenképp látnod kell!

Sebastiao Salgado - Aranybánya, Serra Pelada, 1986



Fluxus és barátai - Válogatás a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból, Ludwig Múzeum, 2017. szeptember 22-től 2017. november 26-ig

A fluxus a huszadik század második felének talán legizgalmasabb és legforradalmibb művészeti irányzata, mely sokat köszönhet a dadaizmus és a szürrealizmus örökségének, de mégis felrázta ezeket. Idén ősszel a neves, brémai fluxus-gyűjtő házaspár, Walter és Maria Schnepel kollekciója mutatkozik be az a Ludwig Múzeumban, amely már 2008-ban Fluxus East címmel is rendezett kiállítást a kelet-európai fluxusról. Nem véletlenül, hiszen nem csak a fluxus szellemi atyja, George Maciunas származott a régióból, hanem Magyarország is számos fluxus-művészt adott a világnak, például Erdély Miklóst, Szentjóby Tamást és Galántai Györgyöt. 

Öt kiállítás, amit ősszel mindenképp látnod kell!

George Maciunas, Dick Higgins, Wolf Vostell, Benjamin Patterson és Emmett Williams előadják Philip Corner Piano Activities című munkáját 1962-ben. Fotó: Hartmut Rekort



Art Capital 2017, Szentendre, 2017. szeptember 8-tól 24-ig

Idén rendezik meg másodszorra az Art Capital nevű kortárs művészeti fesztivált és kiállítás-sorozatot a szentendrei múzeumok, de számos kiállítás ennél jóval tovább is nyitva fog tartani, így Szentendre nagyszerű őszi célpont lehet egy délutáni vagy hétvégi kiállításnézésre. Az egyik húzóprogram a MIG 21 - A migráció a kortárs képzőművészetben című, szeptember 7-én nyíló kiállítás, de emellett sokak figyelmére tarthat számot Bukta Imre Mezőszemerei ikertornyok című installációja a Kovács Margit Múzeum udvarán. 

Öt kiállítás, amit ősszel mindenképp látnod kell!

Bukta Imre: Kovács Margit Múzeum udvara. Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum



Borsos Miklós gyűjteményes kiállítása, Várkert Bazár, 2017. július 14-től 2017. szeptember 24-ig

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány nyári tárlata Borsos Miklósra, a 20. századi magyar képzőművészet egyik fontos alakjára emlékezik. A kiállítás tematikus elrendezésben, legjelentősebb alkotásain keresztül mutatja be Borsos változatos életművét. Bár Borsos sok műfajban alkotott, de szobrászként a legismertebb, mások mellett a Várkertbazártól pár perc sétára lévő "0" kilométerkő szobor is az ő alkotása.  

Öt kiállítás, amit ősszel mindenképp látnod kell!

Borsos Miklós, Várkertbazár

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr3312809918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása