A klasszikus, a modern, a szokatlan - hozzád melyik ékszer passzol?
2016. november 28. írta: Sengaga

A klasszikus, a modern, a szokatlan - hozzád melyik ékszer passzol?

Habár a divat ciklikusan változik, még a ruhatárban is szerepelnek örök darabok, mint amilyen a “kis fekete”. Az ékszerek területén a gyöngysort tekinthetjük igazi klasszikusnak, amely csak jó választás lehet szépségéből fakadóan.gyongy.jpg

Barna verlauf barokk gyöngysor. Biksady Galéria, Ár: 130 000 Ft

Történelmi kutatásokból tudjuk, hogy már az ősember is viselt testét díszítő tárgyakat csontból és bőrből feltehetően vallási indíttatásból, amely hagyomány később az egyiptomi kultúrában is jelen volt. Az egyiptomiak már színes üveget is használtak ékszereikhez a fémek mellett. Míg az ókori kultúrában a merev és nyakhoz igazodó ékek voltak népszerűek, Görögországban a gyűrű, fülbevaló és melltű számított divatos kiegészítőnek. A görögök a fémek mellett kagylóból és drágakőből készítették ékszereiket, és a ruházat kiegészítőjeként hordták őket, ám mindenkinek meg volt szabva, hogy milyen ékszerrel díszíthette magát. Jellemzően minél nemesebb volt egy fém, annál előkelőbb réteg viselhette, így vált a középkorban az arany a legjelentősebb fémmé.

egyipt.jpg

Gyöngyház díszes karkötő. Biksady Galéria, Ár: 200 000 Ft

Az ékszerkészítés „aranykora“ a 16. század. Ekkorra válik ez a tevékenység mesterséggé, technikája mesterfokúvá. Az ékszerkészítést azóta uralják a drágakövek, melyek anno a földrajzi hódításokkal kerültek Európába. A rokokó időszakában alakult ki az ékszer ajándékozási hagyománya, és a melltű számított az egyik legkedveltebb darabnak a fülbevaló, nyaklánc, és gyűrű mellett.

bross.jpg

Rák kitűzős függő. Biksady Galéria, Ár: 42 000 Ft

A 19. századra, amikorra az ékszerkészítés technikája magasabb színvonalra fejlődött, az ékszerek luxuscikkeknek számítottak. Az új technikával azonban nem csak új megoldások születtek, hanem egyre kisebb réteg számára vált elérhetővé az ékszer. Újabb fordulópontot az 1900-as évek hoztak szintén a technikai vívmányoknak köszönhetően. Megjelent a tömegtermelés, amely által az ékszerek ismét széles körben elérhetővé váltak. Az iparosodással pedig a piacot ma is meghatározó tendencia alakult ki: az egyedi ékszerek értéke  jelentősen megnőtt, amely értéket a befoglalt drágakő és a felhasznált fém tovább növel.
gyuru.jpg

Karmazált gyűrű. Biksady Galéria, Ár: 750 000 Ft

Ahogy minden ékszernek megvan a sajátossága, úgy viselője is egyéni személy. Az ékszerész beleteszi saját magát az ékszerbe, a vásárló pedig azt választja, amiben megtalálja önmagát. A személyiséget visszatükrözi a forma, szín és az anyag egyaránt, még ha nem is gondolunk erre a vásárlás során. A bejegyzésben három szempont szerint válogattunk alkalmi ékszereket, gondoltunk a klasszikus, a modern és a szokatlan formák kedvelőire, hogy mindenki a saját személyiségéhez passzoló ékszert tudjon választani egy számára fontos alkalomra.

kovesfuggo.jpg

 

Fülbevaló pár. Biksady Galéria, Ár: 320 000 Ft

A klasszikus válogatás

klasszikus.jpg

  1. Nagyszemű fehér gyöngysor karkötővel. Biksady Galéria, Ár: 320 000 Ft
  2. Klasszikus fülbevaló pár. Biksady Galéria, Ár: 160 000 Ft
  3. Karmazált gyűrű. Biksady Galéria, Ár: 65 000 Ft
  4. Klasszikus ékszerszett. Biksady Galéria, Ár: 95 000 Ft

 

A modern válogatás

moderntabla.jpg

  1. Női karóra. Biksady Galéria, Ár: 150 000 Ft
  2. Áttört díszes gyűrű. Biksady Galéria, Ár: 65 000 Ft
  3. Alliance gyűrű. Biksady Galéria, Ár: 340 000 Ft
  4. Gyűrű. Biksady Galéria, Ár: 13 000 Ft

 

A szokatlan válogatás

vagans.jpg

  1. Platina ékszergarnitúra. Biksady Galéria, Ár: 480 000 Ft
  2. Giardinetto gyűrű. Biksady Galéria, Ár: 75 000 Ft
  3. Gekkó medál. Biksady Galéria, Ár: 32 000 Ft
  4. Tizenkétékes gyűrű. Biksady Galéria, Ár: 110 000 Ft

Szerző: sengaga

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr2711996980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása