Feketét forrón
2016. november 15. írta: Sengaga

Feketét forrón

A kávé a világ legnépszerűbb itala. Nem indul nélküle a reggel, és bármikor a nap folyamán, amint szemünk csukódna le a fáradságtól, elengedhetetlen ellenszerként nyúlunk érte. Érdekes tény, hogy a fogyasztásra szánt kávébab csupán két kávé faj terméséből származik: az arab kávéból (Coffea arabica) vagy a robuszta kávéból (Coffea canephora). Hogy csészénkben arab kávé van, arra szinte mérget vehetünk, ugyanis a kereskedelmi forgalomban lévő kávé 75% az arabica típusból készül. A kávészemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Ezután a termőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. A további eljárások éghajlattól függőek, de biztosan további tisztításra és válogatásra is sor kerül, mielőtt a feldolgozás utolsó fázisa, a pörkölés következne. A kávé íz- és illatanyag összetétele, valamint minősége csak a pörkölés után derül ki. Hogy mi pedig tejjel vagy anélkül, mézzel, esetleg fahéjjal megszórva fogyasztjuk, már saját ízlésünk kérdése.

A jó minőségű ital elkészítéshez azonban elengedhetetlen a megfelelő kávéfőző, valamint a főzési technika, ugyanis az eltérő főzési módszerek eltérő ízt hoznak ki a kávészemekből. Ebben a bejegyzésben igazi klasszikus mokkakészítőket mutatunk be design kiszerelésben, vagyis olyan „kotyogós” kávéfőzőket, amelyekkel kiváló minőségű feketét főzhetünk igényes kivitelezésben. Azt tudtad, hogy a „kotyogó” nevét arról a hangról kapta, amit a kávé főzése során a kifolyó cső végén található súly produkál?

A háromszemélyes La Conica-t Aldo Rossi tervezte, és az 1980-as évek design szimbólumának számít letisztult geometrikus formájával.

laconicadupla.jpg

La Conica, Palmetta Designés Textilművészeti Galéria, 75 000 Ft.

 

Richard Sapper 9090/3 modellje a legkedveltebb Alessi kávéfőző. A 9090/3-t nem csak a gyártó első kávéfőzőjeként, hanem az első olyan konyhai eszközeként tartanak számon,  amely kiváló formatervezésének köszönhetően habár konyhai használatra készült, a teríték részévé is válhatott.

9090.jpg

9090/3, Palmetta Designés Textilművészeti Galéria, 48 650 Ft.

 

Pulcina-t Michele De Lucchi a kávé szerelmeseinek készítette. A tökéletes ízélmény érdekében De Lucchi a formát a funkció szolgálatába állította ezzel kialakítva a lehető legjobb kombinációt, amit egy kávéfőző produkálhat. A Pulcina belső kialakításának köszönhetően a kávé leszűrését abban a pillanatban állítja meg, mielőtt a keserű utóízt kiváltó utószűrés megkezdődne, így biztosítja a legkiválóbb presszó elkészítését.

pulcsi.jpg

Pulcina, Palmetta Designés Textilművészeti Galéria, 21 000 Ft.

 

Mario Trimarchi Ossidiana modellje emlékek és a képzelet fragmentumaiból konstruált alkotás. Formavilága egyrészt megőrzi a klasszikus mokkakészítők vonásait, másrészt magában hordozza a vulkanikus kőzet, az obszidián tulajdonságait.

 6f1534ced585fab10f8f0b521cd4dc165aa2b295.jpeg

Ossidiana, Palmetta Designés Textilművészeti Galéria, 18 500 Ft.

 

Alessandro Mendini Moka Alessi kotyogós kávéfőzője az első presszó kávéfőzőnek állít emléket. Tagolt formavilága a tervező művészi filozófiájára utal, és nem véletlen, hogy a kávéfogyasztók széles körében is igen elterjedt népszerűségnek örvend ez a háromszemélyes kávéfőző.

download.jpg

Moka Alessi, Palmetta Designés Textilművészeti Galéria, 12 900 Ft.

Szerző: sengaga

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr7911961575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása