Szőnyeg, te csodálatos!
2016. október 24. írta: Sengaga

Szőnyeg, te csodálatos!

Szeretne otthonában kicsi változtatással nagy hatást elérni? Kedveli a jelenlegi bútorait, de valami újat is becsempészne a megszokott környezetébe? A tél közeledtével nappaliját szeretné még melegebbnek érezni, ahol egy tea mellett jót beszélget barátaival? Önnek egyszerű dolga van: válasszon szőnyeget! Habár banálisnak hangzik a megoldás, annál eredményesebb. Az elkövetkezőkben a nagy gonddal készített keleti szőnyegeké a főszerep, amelyek a legkülönfélébb enteriőrökben megállják a helyüket, legyen szó egy klasszikus komponálású hálószobáról vagy épp a legbohémabb nappaliról! Az itt szereplő ötletekhez Kótai József szőnyeggyűjteményéből válogattunk példákat, amelyeket a Biksady Galéria soron következő árverésén lehet megvásárolni.

Kezdjük a sort egy szolid nappalival. A  barna fa dohányzóasztal fehér kanapéval, illetve fehér fotelokkal van körülvéve. A barna visszaköszön a fotelok karfájában, valamint a kanapéra helyezett párnákon. A kis asztal szintén sötétbarna fa, rajta fehér burával lámpa. Ebbe a klasszikusnak mondható színpárosításba helyezték bele a piros szőnyeget bézs mintával. Egyértelműen a szőnyeg vonzza a tekintetünket, mégsem érezzük dominánsnak. Ez egyrészt azért van, mert a szőnyegben van valami visszafogott, a bézs minta, másrészt a kanapén elhelyezett piros párnákkal való párhuzam.

5d1541527ec059dc71aa5bc2a027af06.png

Fotó: Carla Choy Photography

Amennyiben Ön egy ehhez hasonló kialakítást szeretne létrehozni, ajánljuk ezt az Üzbég-Nurata-Hali szőnyeget, amely szintén könnyen és jól kombinálható fa- és fehér bútorokkal is.

2d8b55bd4a9b20c78e4bca625acc46a6.png

Üzbég-Nurata-Hali szőnyeg. Kikiáltási ár: 600 000 Ft

Amennyiben piros helyett inkább kéket hozna fehér-barna nappalijába, ez a Kaukázusi-Kuba szőnyeg lenne ideális. Habár aprólékosan kidolgozott mintázatú, a minta által a szőnyeg mégsem dominálná kihívóan a szolidan berendezett nappalit.

683b8578749210ed179ad3f6f3707e21.png

Kaukázusi-Kuba-szőnyeg. Kikiáltási ár: 220 000 Ft

 Egy kicsit merészebb összeállítást mutat meg nekünk Karen és Guy Vidal egy 1920-as lakás modernizálása során. A színekkel és formákkal való játék során minden elemnek szerepe van. Így van ez a szőnyeggel is, amelyet intenzív színe emel ki a bútorok halvány színe közül, hogy ne vesszen el a padlón, és a tekintet magával ragadja a szoba díszítettsége ellenére is.  A Biksady Galéria Kaukázusi-Kazak-szőnyege tökéletesen mutatna egy ilyen enteriőrben. Az Anatólia-Konya szőttes pedig mintázata miatt is illik egy játékos nappaliba.

 hoo.jpg

Forrás: Architectural Digest
jhimo.jpg

Kaukázusi-Kazak-szőnyeg. Kikiáltási ár: 220 000 Ft


500812552_96.jpg

Anatólia-Konya-szőttes. Kikiáltási ár: 200 000 Ft

 A bejárati ajtóval szemben elhelyezni, vagy akár egy folyosót is érdemes különleges szőnyeggel egyedivé varázsolni. Egy kis átjárót, amelyben nincsenek bútorok, a szőnyeg „öltöztet”, ezért legyünk igényesek, és válasszunk olyan darabot, ami még egy átjárót is a lakás meghatározó részévé tesz. A hall pedig az egész lakás „előszobája”, így itt is ügyeljük a szőnyeg megválasztására.

decorating-with-carpets-03.jpg

Forrás: Architectural Digest

Akár az előszobába választjuk ezt a Kaukázusi-Karachopf-imaszőnyeget, akár egy kis átjáróba a Tunéziai szőttest, egyedi darabokkal gazdagodunk.

500812557_101.jpg

Kaukázusi-Karachopf-imaszőnyeg. Kikiáltási ár: 300 000 Ft

 

500812584_128.jpg

Tunéziai szőttes. Kikiáltási ár: 60 000 Ft

 hgf.jpg

Forrás: Architectural Digest

A családi ebédek vidám hangulatát idézi a rózsaszín-narancssárga-zöld mintázatú ciklámen szőnyeg. Kissé meghökkentő az ebédlőasztal szőnyeggel való elszigetelése, akaratlanul is a nappali jut róla eszünkbe. Ha ragaszkodunk a megszokott ebédlő garnitúránkhoz, csak helyezzünk alá szőnyeget. Teljesen új ebédlőt kapunk, ahol azonban komfortosan mozgunk. Hasonló vidám hangulatot áraszt ez a Nyugat-Anatóliai-szőnyeg. 

500812539_83.jpg

Nyugat-Anatóliai-szőnyeg. Kikiáltási ár: 180 000 Ft

 carrie-fisher-los-angeles-home-7.jpg

Forrás: Architectural Digest

Végül, de nem utolsó sorban a bohém kedvelői figyelmébe ajánlom a sárkány-mintás Tibeti szőnyeget. Színvilágának köszönhetően nem csak fabútorok közé, hanem színes bőr bútorokkal is harmonizál. Narancssárga és kék bútorokkal berendezett szobába kifejezetten ajánlott!
500812590_134.jpg

Tibeti szőnyeg. Kikiáltási ár: 50 000 Ft

 

Szerző: sengaga, műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr911830827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása