Rippl-Rónai és az Andrássy-ebédlő
2016. szeptember 28. írta: műtárgy

Rippl-Rónai és az Andrássy-ebédlő

 

Október 8-án a Virág Judit Galéria aukcióján egy 1898-as, Rippl-Rónai József tervei alapján készült, stilizált virágmotívumos Zsolnay tányérra licitálhatnak a gyűjtők, érdeklődők. Az Andrássy-ebédlő készletéből származó tálak rendkívüli ritkaságnak számítanak a műtárgypiacon, ehhez mérten értékük is jelentős.

Rippl-Rónai József iparművészeti munkássága annak ellenére páratlanul fontos, hogy a gazdag életműnek csupán egy részét alkotja. A művész a 19. század végén egyike volt azon keveseknek, akik  részt vettek az art nouveau, azaz a szecesszió stíluskísérleteiben.

Andrássy Tivadar gróf megbízására tervezte meg a gróf budai palotája ebédlőjének bútorait és a funkcionálisan kapcsolódó további tárgyakat, így az ebédlő szervizét is.

zsolnay_tanyer.jpg

Zsolnay tányér az Andrássy-ebédlő készletéből, 1898. Virág Judit Galéria, 53-ik Őszi Aukció,

kikiáltási ár: 4 000 000 Ft

 Az alkotás mögött meghúzódó törekvés egy reprezentatív, azonban működő enteriőr kialakítása volt, amelyben a tárgyak ipari jellegét a művészi kialakítás és tervezés elensúlyozza. Az ebédlőtervek könnyedségről és meglehetős alkotói szabadságról tanúskodnak, a tálaló- és lámpatervek stilizált virágmotívumai mellőzik a szimmetriát.

Rippl-Rónai megjelenése a Zsolnay gyárban egybeesett annak újító törekvéseivel- a gyár már a közelgő 1900-as párizsi világkiállításra készült.

A művész festményei és grafikái motívumait ültette át a dekortervekbe, a megvalósult kerámiák magas minőségét pedig a Zsolnay gyár magastüzű máztechnikája biztosította. A tálak, tányérok dekorációit a korszakban jól ismert kínai-felhő motívum stilizált változatai, a szintén stilizált virágminták, valamint a tájképek alkotják.

A gyár 1913-ban újra gyártani kezdett Rippl-Rónai mintákat.

Az Andrássy-ebédlő tárgyegyüttese ugyan megsemmisült, azonban a kaposvári Róma Villa látogatóközpontjában 2013 óta megtekinthető az ebédlő rekonstrukciója, amely a fellelhető eredeti tervek alapján készült el.

 

Járfás Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr8111748437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása