10 dolog, amit a kortárs műgyűjtésről tudni kell
2016. szeptember 28. írta: kristofkristofkristof

10 dolog, amit a kortárs műgyűjtésről tudni kell

A műtárgypiac elsőre zártnak és csak a beavatottak számára megismerhetőnek tűnhet, azonban néhány tanáccsal ezen könnyen lehet változtatni. Ezért a műtárgy.comeheti cikkében 10 olyan ötletet gyűjtöttünk össze, ami jól jöhet mindenkinek, akik a kortárs művészet gyűjtésére adnák a fejét.


A műgyűjtés szerencsére ma már egyre kevésbé számít a kiváltságos kevesek hobbijának, mivel akár egész kis megtakarításokkal is bele lehet vágni a gyűjtésbe. Különösen igaz ez a kortárs művészetre, ahol a formálódó kánonok miatt sokszor nagyon kedvező áron lehet fiatal alkotóktól vásárolni. A kortárs gyűjtés nagy előnye lehet az is, hogy mivel a kortárs művészet története még alakulóban van, így a gyűjtők egyéni ízlése is nagyobb szerepet kap: könnyen lehet, hogy épp egy kezdő műgyűjtő lesz, aki felfedezi a következő évtizedek egyik nagy művészét.

A kortárs művészet gyűjtése legalább annyira izgalmas kihívás, mint amennyire befektetés. Lehet, hogy a megvásárolt alkotások csak évtizedek múltán hoznak hasznot, de nem csak a profit számít, hanem az is, hogy a gyűjtő örömét lelje a megvásárolt műtárgyakban.

Természetesen a kortárs művészet gyűjtésének, ahogy másik piacoknak, sincsenek olyan szabályai, amiket bemagolva valaki biztosan sikeres lesz, azonban vannak olyan tanácsok, amik jó szívvel lehet ajánlani minden kezdő műgyűjtő figyelmébe.

10 dolog, amit a kortárs műgyűjtésről tudni kell

Az Art Market Budapest. A vásárok és aukciók látogatása minden kezdő kortárs gyűjtő első lépései között ott van

 

  • Vásárok látogatása, aukciók: A művészeti vásárok nagy részét a kortárs művészet teszi ki, de az aukciókon is egyre gyakrabban bukkannak fel kortárs darabok. Ezek az alkalmak nem csak a piac felmérésére és az árak megismerésére jók, hanem ideális helyet kínálnak arra, hogy művészekkel, galériásokkal, más gyűjtőkkel, és természetesen a műalkotásokkal is közelről megismerkedjünk. Erre jó alkalom lesz az idén október 13-16 között megrendezésre kerülő Art Market Budapest.
  • Felismerni a trendeket: A műtárgypiaci trendek felismeréséhez nem kell feltétlenül jósnak lenni, sokszor azzal is versenyelőnybe tud kerülni egy gyűjtő, ha jól informált. Már csak ezért is érdemes olvasni a hazai és a nemzetközi művészeti- és műtárgypiaci lapokat és oldalakat, amik sokat segíthetnek az aktuális tendenciák megismerésében. A személyes kapcsolatok később sok mindenben segíthetik a gyűjtőket, és szerencsére idén ősszel vásárok és aukciók is bőven leszek Magyarországon.
  • Megismerni a művészeket: A kortárs művészet egyik előnye, hogy az alkotók legtöbbször még élnek, így a gyűjtőnek lehetősége van arra, hogy akár személyesen is megismerjék a művészeket. Ez a tájékozódáson túl akár ahhoz is hozzájárulhat, hogy egy elmélyült, akár évtizedeken át tartó művész-gyűjtő barátság is kiépüljön.
  • Olcsóbb művek, kisebb kockázat: Érdemes a kezdő kortárs műgyűjtőknek először a kedvezőbb árfekvésű alkotások között körülnézniük, így kisebb kockázattal, az adott összegből akár több alkotást is vásárolhatnak. A kedvezőbb árú kortárs alkotásoknak a legjellemzőbb műfajai a sokszorosított grafika és fotó, illetve a videóművészet.
  • Figyelni az árakat: A műtárgypiacra különösen igaz, hogy nincs teljes informáltság, és a hasonló művek néha egész különböző árszínvonalon cserélnek gazdát. Már csak ezért is különösen érdemes figyelni az árakat, ami ma már sokkal egyszerűbb, mint régebben: számos galéria és aukciósház kínálata és árai megtalálhatóak online a honlapjaikon és az online műtárgyhirdetési oldalakon, pl. műtárgy.com
  • Nem szabályok, hanem megállapodások vannak: A műtárgypiacnak nincsenek kőbevésett szabályai, hanem sokszor, sokkal inkább az informális megegyezések jellemzőek, különösen, hogy ez egy viszonylag alulszabályozott piac. Így sajnos előfordulhat bennfentes kereskedelem, ezért a kezdő gyűjtőknek ajánlott figyelni arra, hogy nehogy ezek áldozatául essenek.
  • Dokumentáció, eredetiség: A műtárgyhamisítás a kortárs piacon kevésbé jellemző, mint a régi mesterekén, de sajnos így is létező jelenség. Már csak ezért is, de a gyűjtői alaposság okán is érdemes mindig kiemelt figyelmet fordítani az alkotások eredetiségének dokumentációjára és a műtárgy provenienciájára, azaz arra, hogy az korábban ki birtokolta és hol volt kiállítva, reprodukálva.
  • Azt vedd, amit szeretsz is: Lehet a kortárs művészetre befektetésként is tekinteni, de nem éri meg elhanyagolni az esztétikai szempontokat sem. Érdemes inkább csak olyan műveket vásárolni, amiket magad is szeretsz, mert csak ezekben az alkotásokban fogja egy gyűjtő meglelni az igazi örömét.
  • Ne csak a mennyiségre figyelj: Nem érdemes csak a megvásárolt műtárgyak mennyiségére koncentrálni, legalább ilyen fontos a minőségük is. A világ leghíresebb magángyűjteményei közt számos akad, ami nem a darabok számával, hanem a válogatott minőségével is kiemelkedik a többi közül. Sőt, az is jól mutat, ha egy gyűjteménynek van egy belső logikája, amibe a műtárgyak illeszkednek.
  • Tanulni, tanulni, tanulni: Szerencsére ma már egyre több tere van annak, hogy egy kezdő gyűjtő ne a saját kárán tanulja meg a műgyűjtés fortélyait. A kortárs műgyűjtés tanulásának egy egyre közkedveltebb módját jelentik a képzések, melyek már itthon is jelen vannak pl. a Kortárs Műgyűjtő Akadémia jóvoltából.

 

10 dolog, amit a kortárs műgyűjtésről tudni kell

Vienna Contemporary vásár 2016

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr5711749937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása