7 KIÁLLÍTÁS, AMIT NEM HAGYHATSZ KI A NYÁR VÉGÉIG
2016. augusztus 26. írta: műtárgy

7 KIÁLLÍTÁS, AMIT NEM HAGYHATSZ KI A NYÁR VÉGÉIG

Hogyan zárjuk a nyarat és kezdjük az őszt úgy, hogy egy kicsit se legyen kétségünk afelől, hogy nincs miért bánkódnunk a strandok, fesztiválok után? Az ország több pontján rendkívül színes és izgalmas tárlatok várnak bennünket!

 

Modigliani - Magyar Nemzeti Galéria (október 2-ig)



Amadeo Modigliani (1884-1920) az európai modernizmus nagy mestere, aki valójában soha sem tért el a klasszikus formáktól, de első kézből értesült korának művészeti és művészetelméleti újdonságairól. 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol a montmartre-i, majd montparnass-i művész körök aktív részesévé vált. Élete körül sztereotíp legendák alakultak ki, de a kiállítás ezek erősítését tudatosan kerüli, és háttéranyagok segítségével ad lehetőséget arra, hogy máshogyan ismerhessük meg a festő, szobrász Modiglianit. Kortársaihoz fűződő kapcsolata a kiállítás lényeges és izgalmas eleme, a róluk alkotott portrékon túl, visszaemlékezésekkel és a modern művészet más jelentős alkotóinak munkáival (pl.: Pablo Picasso, Constantin Brâncuși, Henri Laurens, Jacques Lipchitz) is találkozhatunk. Az olasz származású festőt leginkább jellegzetes aktjairól és portréiról ismerjük meg, de pályáját szobrászként kezdte, így plasztikai munkái is helyet kapnak a tárlaton.

Ha tehetik, még augusztus 28-ig látogassanak el a Magyar Nemzeti Galériába, hiszen igen ritka, hogy a 20. század két nagy mestere (Picasso, Modigliani) egyszerre jelenik meg egy helyen, különálló retrospektív kiállítással.

7 kiállítás, amit nem hagyhatsz ki a nyár végéig

 

Amedeo Modigliani: Fekvő akt kibontott hajjal. 1917, olaj, vászon, 60 × 92,2 cm© Oszaka Város Modern Művészeti Múzeuma, Oszaka (mng.hu sajtóanyag)

 

100 éves a DADA - Vajda Lajos Stúdió, Szentendre (szeptember 11-ig)



A Vajda Lajos Stúdióban megjelenő tematikus csoportkiállítás alkalmával közel hatvan alkotó állít ki, így emlékezve elődeikre és a dadára.

A dada (1916-1921) nem egységes mozgalom vagy szabályos csoport, nem köthető egyértelműen egy művészeti ághoz sem. Alap attitűdje a tagadás, irónia, cinizmus, gyakran anarchista lázadás. A régi formák elutasításával újfajta művészetfelfogást alakított ki, ami a művészet tagadásából születő 'antiművészethez' vezetett. Megszűnése után nagy hatást gyakorolt a későbbi neoavantgárd törekvésekre.

Csupán az a tény, hogy a kiállításon bárki megjelenhetett egy alkotással, jól képviseli azt a lázadó örökséget, amit az itt megjelenő neoavantgárd, neodadaista csoportosulás képvisel.

7 kiállítás, amit nem hagyhatsz ki a nyár végéig

 

100 éves a dadaizmus kiállítás megnyitó, Fotó: Krizbai Gergely

 

Chicharu Shiota - Emlékeső - Szentendrei Képtár, Kmetty Múzeum, Szentendre (október 16-ig)



A kortárs nemzetközi képzőművészet meghatározó alakjának, Chicharu Shiota japán művésznőnek az installációjával találkozhatunk Szentendrén. Közép-Európában elsőként látható ilyen nagyszabású munkája, méghozzá a 2015-ös Velencei Biennálé japán pavilonjának (Kulcs a kézben) újragondolása. A kulcsokkal és vörös pamutfonalakkal megtöltött tér hihetetlen atmoszféráján túl, egy igazán elgondolkodtató alkotással van dolgunk, amelynek értelmezéséhez a művésznővel készített videó áll rendelkezésünkre a helyszínen.

7 kiállítás, amit nem hagyhatsz ki a nyár végéig

 

A kiállítás egy részlete, muzeumcentrum.hu

 

Fajó János - Szabad forma/Free form - Művészetek Háza/Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény, Veszprém (október 1-ig)



Fajó János Kassák Lajost tartja szellemi mesterének, így nem meglepő módon jellegzetes geometrikus formavilága és képeinek kompozíciós alapelve a redukción, forma felszabadításon alapszik. A veszprémi Művészetek Házában nyíló kiállítás ezt a geometrikus, de nem rideg festészetet tárja fel előttünk. A művészről és művészetéről többet tudhatunk meg a műtárgy.com egy korábban megjelent interjújából.

7 kiállítás, amit nem hagyhatsz ki a nyár végéig

 

Fajó János: Kinyitott formák. 2009, olaj, fa, 122 x 122 cm. - mutargy.com

 

A Ludwig Múzeum két kiállítása (szeptember 11-ig)



A Ludwig múzeum két időszaki kiállításának témája merőben eltér, de közös vonás bennük, hogy elképesztően jók.

 

 

A bálna, amely tengeralattjáró volt. Kortárs pozíciók Albániából és Koszovóból



Albániában és Koszovóban közös vonás az, hogy az ott élő lakosságnak a közelmúltban az egész társadalomra kiható problémákkal kellet szembenéznie. A kiállítás tematizálva mutatja be, hangsúlyosan az elmúlt 10-15 évből válogatott munkákkal (25 művésztől) az erre irányuló reflexiókat. Az élmény, amit kapunk pedig intenzív és gondolatébresztő.

7 kiállítás, amit nem hagyhatsz ki a nyár végéig

 

A kiállítás egy részlete, Adrian Paci: Sue proprie mani című installációjának részletével. Fotó: Végel Dániel - Ludwig Múzeum/ Kortárs Művészeti Múzeum adattára, ludwigmuseum.hu

 

Peter Farago & Ingela Klemetz Farago: Nők Chanelben



A divatfotók a vizuális kultúránk szerves részeivé váltak, szinte mindennap találkozunk velük, na de nem ilyen színvonalon, ahogyan a szekszárdi születésű Peter Farago és a svéd Ingela Klemetz-Farago valósítja meg a víziókat. Kompozícióik és esztétikájuk, ami az érzékenységen és a tökéletes időzítésen alapszik, egyszerűen gyönyörűek. A divatfotózás legkreatívabb csapatai között merül fel a nevük és nem is hiába. A kiállítás anyagát a művészpáros és a CHANEL divatcég között létrejövő együttműködés "termékei" képezik.

 

7 kiállítás, amit nem hagyhatsz ki a nyár végéig

Peter Farago & Ingela Klemetz Farago:Magdalena Frackowiak, faragofarago.com

 

Lemezborítók: Fotográfia és Zene - Total Records -Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (szeptember 19-ig)



A Total Records című kiállítás lemezborítókat sorakoztat fel előttünk (több, mint 400 darabot), de olyan izgalmas és ikonikus anyagot állítottak össze, hogy egy percig sem unatkozunk. A szívünknek kedves zenekarokon és albumokon túl megjelennek a legnagyobb művészek, elég, ha Andy Warhol, Damien Hirst vagy akár Helmut Newton nevét említjük.

7 kiállítás, amit nem hagyhatsz ki a nyár végéig

 

Andy Warhol & Irwin Rosenhouse: This is Jhon Wallowitch!. USA 1964, Collection of Antonie de Beupré, Párizs



(Szerző: Bárdi Sára, műtárgy.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr911654112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása