Szürrealizmus, az örök - újra felfedezett Dalí, vibráló Magritte
2018. február 12. írta: hoffer.zoltan

Szürrealizmus, az örök - újra felfedezett Dalí, vibráló Magritte

A XX. század fordulatai olykor az emberiség addig rejtett arcát tárták fel. Mint mindig, ezekben az évtizedekben is a legjobb, leghitelesebb és legkülönfélébb eszköze a művészeteknek volt: olyan stílusteremtő, konvenciókkal szemben álló, új látásmóddal bíró művészeket ismerhetett meg a világ, akiket azelőtt talán még a legvadabb fantáziájában sem tudott volna elképzelni senki. Váltakozó eszmék, stílusok, trendek és különféle szemléletváltozások közepette alakult ki a szürrealizmus irányzata  az irodalomban és a képzőművészetben egyaránt.  A törekvés célja a valóságnál is valódibb dolgok ábrázolása, lelkünk mélyebb rétegeinek, a tudatalattinknak a feltárása volt.

ke_pernyo_foto_2018-02-09_12_06_57.png

Salvador Dalí: Maison pour érotomane, 1,2 - 1,8 millió Font

A képzőművészet ezen irányzatának több neves alakja közül a két leghíresebb talán a katalán-spanyol Salvador Dalí és a belga René Magritte. Az ő képeik is szerepelni fognak a Sotheby’s aukciósház február 28-án Londonban megrendezésre kerülő árverésén, amelyet kifejezetten a szürrealizmus témakörének szentelnek.

l18003_dali_gradiva_new.jpg

Salvador Dalí: Gravida, 1,2 - 1,8 millió Font

Az est különlegessége az a két újra felfedezett Dalí kép, melyet a művész az 1930-as évek kezdetén festett, majd eladásra bocsájtott egy prominens argentin család számára. A proveniencia és a művek kvalitása, valamint megismételhetetlen, egyedi stílus a műtárgyakat igen értékessé teszi: mindkét Dalí művet 1,2 és 1,8 millió font közötti árra becsülik.

l18003_500_8.jpg

René Magritte: L'Arc de Triomphe, 500 000 - 700 000 Font

René Magritte több csodálatos műve közül olyanok is gazdára találhatnak, mint a Le jockey perdu című képének egy változata, vagy a gyönyörű, zöld színekkel tarkított L’Arc de Triomphe. Előbbi becsértékét egy és másfél millió font, utóbbiét 500 000 és 700 000 Font közé teszi az aukciósház.

le_jockey_perdu.jpg

 René Magritte: Le jokey perdu, 1-1,5 millió Font

Az est folyamán a már említett művészek munkáin kívül más jelentős alkotások is kalapács alá kerülnek, olyan, szintén nagy nevektől, mint Joan Miró vagy Max Ernst. A lapozható katalógus itt található.

Szerző: Hoffer Zoltán, Műtárgy.com

Forrás: Sotheby's

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr6913649150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása