Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban
2016. november 16. írta: kristofkristofkristof

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Dübörög az aukciós piac itthon és a nagyvilágban is. A műtárgy.com eheti cikkében annak járt utána, hogy a londoni képzőművészeti aukciókon milyen magyar műalkotások jelennek meg. Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy ebben az évben jóval több magyar művész alkotása kerül kalapács alá a brit fővárosban, mint a korábbi években.


Ez pedig nem semmi. Mert bár a műtárgypiac mára globálissá vált, a nemzetközi műtárgypiacot döntően olyan cégek uralják, melyeknek a székhelye Londonban van már a 18. század óta. Így ezeknek a nemzetközi aukciósházaknak a londoni árveréseire bekerülni sok művésznek komoly kereskedelmi sikert és ismertséget jelenthet. Természetesen azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy ezek a magyar művek nem az aukciósházak legnagyobb sztáraukcióin kerülnek kalapács alá, ahol millió, tízmillió dollárokért kelnek el Manet, Picasso vagy Jasper Johns művek; hanem jórészt a 20th Century Art: A Different Perspective című Sotheby's aukción november 30-án.

Ez a tematikus árverés a 20. századi modern művészet perifériáira, Iránra, a Közel-Keletre, Észak-Afrikára és Kelet-Európára, és a belső perifériákra, a nem elégé elismert nyugati művészekre fókuszál. A döntően modernista műveket kínáló aukció célja a Sotheby's szerint az, hogy friss nézőpontokat vigyen be a 20. század művészetének történetébe, mivel úgy érzik, hogy manapság a gyűjtők is egyre érdeklődőbbek ezek iránt az eddig kevésbé fókuszban lévő tendenciák iránt.

Az aukció legdrágább műve, Reigl Judit Tömbírás című munkája, amely a becsértéke 120.000-180.000 font (43-65 millió forint), amely képet a magyar közönség 2006-ban a Műcsarnokban, 2010-ben a Modemben, 2014-ben pedig a Ludwig Múzeumban láthatta.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Reigl Judit: Tömbírás, 1957. a Sotheby's jóvoltából


El Kazovszkij, akinek a munkásságát tavaly a Nemzeti Galériában rendezett kiállítással kezdték jobban megismerni, az Angyal című festményével lesz reprezentálva az aukción, melynek becsértéke 6000-8000 font.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

El Kazovszkij: Angyal. a Sotheby's jóvoltából


Természetesen nemcsak a kortárs tendenciák, hanem a korai magyar avantgárd is jelen van az aukción, többek közt Kassák Lajos, Galimberti Sándor és Mattis-Teutsch János képeivel. Mattis-Teutsch 1919 körül festett, 10.000-15.000 fontra becsült műve egy meg nem nevezett magángyűjteményből kerül kalapács alá.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Mattis-Teutsch János: Kompozíció, 1919 körül. a Sotheby's jóvoltából


A kortárs magyar művészet sem maradt ki az aukcióból. Az idősebb generációból Maurer Dóra konceptuális fotósorozataira lehet licitálni, míg a középgenerációból Szűcs Attila van jelen a 7.000-10.000 fontos becsértékű Hóbagoly című festményével, amely a Szentendrén november 20-án záró, Elvesztegetett idő című tárlaton látható.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Szűcs Attila: Hóbagoly, 2015. a Sotheby's jóvoltából


A legfiatalabb magyar művészek közül az 1990-ben született Nagy Boglárka van jelen az aukción a 4.000-6.000 font becsértékű Summer love-val. Az ő élénk, figuratív képei itthon a BÁV, a Pintér és a Blitz aukciósházakból lehetnek ismerősek.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Nagy Boglárka: Summer love, 2016. a Sotheby's jóvoltából


A november 30-i londoni árverés teljes katalógusa itt érhető el.

Természetesen kisebb koncentrációban, de más aukciósházaknál is felbukkannak magyar műalkotások, igaz más korszakokból. A mások nagy londoni árverezőház, a Christie's december 13-i londoni aukcióján fog kalapács alá kerülni a Benczúr-tanítvány Spányik Kornélnak a Szépségek című, a 19. századi akadémikus művészet legjobb darabjai közé tartozó műve, 25.000-35.000 fontos becsértéken.

Magyar tehetségek képeit árverezik el Londonban

Spányik Kornél: Szépségek, 1897. a Christie's jóvoltából

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr7711965965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása