Itt a kis képek reneszánsza?
2016. március 31. írta: kristofkristofkristof

Itt a kis képek reneszánsza?

Úgy tűnik, hogy Európa legnagyobb művészeti vásárán, az idén megújult TEFAF-on a kisméretű műalkotások aratták a legnagyobb sikert - számol be a műtárgy.com az Art Newspaper nyomán.



Bár az eladások egyenetlenek voltak, de a nyüzsgő VIP megnyitó és a Régi Mesterek kínálatot övező lelkesedés már az első nap garantálta, hogy a TEFAF 29-ik alkalma is sikeres legyen.

A legnagyobb izgalmat egy nemrég felfedezett Rembrandt kép, Az eszméletlen beteg (A szaglás érzéke) keltette. A kép egy, az öt érzéket bemutató sorozathoz tartozott és most egy leideni gyűjteménybe került 3-4 millió euróért. A holland vásárlók kitettek magunkért: Roelant Savery egy 1615-ös csendéletét például 6,5 millió euróért vette meg egy hágai múzeum.

Itt a kis képek reneszánsza?

Rembrandt Az eszméletlen beteg című képének installálása, Fotó: Harry Heuts photography



Ezeknek a képeknek az eladása a vásár számára is kulcsfontosságú volt, mivel több, jellemzően régi mesterek képeivel foglalkozó kereskedő az elmúlt években piaci visszaesést, de legalábbis a növekedés csökkenését tapasztalta.
Az idei vásár egyik legfontosabb tanulásága azt volt, hogy a legmagasabb minőségű alkotások a kisebb méretű alkotások közül kerültek ki. Ennek az oka az is lehet, hogy különösen a régi mesterek piacán kevés olyan nagyméretű és jó minőségű kép van, amely még szabadon mozog a piacon, így az apróbb alkotások is felértékelődnek.
A kisméretű, de kiemelkedően kvalitásos művek piacán a Rembrandt mű mellett olyan képeket kínáltak a TEFAF-on eladásra, mint El Greco Krisztus a kereszten képe (olajkép rézlemezen, 4,2 millió eurós áron); Nicholas Hilliard III. Henrik portréja (280.000 euróra árazva) vagy Georg Petel Krisztus és a két lator szobrai, melyeket 800.000 euróért adtak el egy amerikai gyűjtőnek. A kisméretű műtárgyak közül a megfizethető áru alkotások is népszerűek voltak. A Hemmerle ékszerészet alumínium ékszereit például már 25.000 euróért is meg lehetett vásárolni.

Itt a kis képek reneszánsza?

Georg Petel Krisztus és a két lator szobra, Fotó: Colnaghi



Az idei TEFAF építészetileg és designban is egy ráncfelvarráson ment keresztül. Ezt a változást nagyszerűen egészítette ki az új és jó helyre kerülő Papírmunkák szekció, ahol húsz műkereskedő kínált eladásra papíralapú műtárgyakat. A TEFAF-on idén jól mentek a 17. századi grafikák, melyeket jellemzően a pár ezer és sok tízezer euró közti árkategóriában lehetett megvásárolni. Természetesen nem csak 17. századi holland munkák keltek el ebben a szekcióban, hanem például Oskar Kokoschkának egy kréta-vízfesték képe is, melyért 100.000 euró körüli összeget adtak.

Azonban a TEFAF nem csak olyan dolgokban tervez változtatni idén, mint a belső terek újrarendezése, hanem két kisebb, New York-i kiadást is tervez alapítani a vásárnak, melyek közül az októberben megrendezendő a régebbi alkotásokra fog fókuszálni. Ezek a vásárok kisebbek lesznek (a maastrichti TEFAF 270 kiállítójához képest 80-90-nel számolnak), és inkább az észak- és latin-amerikai közönségre fognak fókuszálni.

Természetesen a TEFAF-t, hasonlóan a műkereskedelem egészéhez, mindig kísérti a hamisított műalkotások veszélye. Nem sokkal a vásár megnyitása előtt derült ki, hogy egy 2013-ben eladott idősebb Lucas Cranach kép esetében a francia rendőrség vizsgálja az alkotás eredetiséget, és hasonló gyanú merült fel egy Orazio Gentileschi kép kapcsán is. Azonban az eladásokból úgy tűnik, hogy ez nem ingatta meg a piacba vetett bizalmat. Természetesen mindig is voltak csalók a műtárgypiacon, sőt amióta a gyűjtők egyre magasabb összegeket fizetnek ki egy-egy műért, az ő figyelmességük és körültekintésük is egyre emelkedik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr668548328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása