Díszítsük otthonunk selyemszőnyeggel
2016. február 22. írta: műtárgy

Díszítsük otthonunk selyemszőnyeggel

szonyeg_selyemszonyeges_cikkhez3.jpg

 

Csak a legdrágább és legfinomabb szőnyegek anyagában található selyem. Mivel igen vékony szálak sodorhatók ebből az anyagból - lehetővé teszi a nagyon sűrű csomózást, így az aprólékos mintázat kialakítását. Előfordul, hogy a szőnyeg teljes egészében selyemből áll – ilyen esetekben különleges fényű és nagyon finom mintázatú darabokról van szó, melyeken az anyag lágysága miatt kellemesen esik a járás.

A régi Perzsia (ma Irán) területén a XX. századot megelőzően a legfinomabb minőségű szőnyegeket az Iszfahánban található műhelyekben készítették. Ezek alapszövedéke (a felvető- és vetülékszálak) – a minél aprólékosabb minta kialakításának érdekében – gyakran selyem volt, melyre ugyanezzel az anyaggal vagy gyapjúval csomóztak. Díszítésükre a florális elemek voltak a jellemzőek, melyek között gyakran szerepeltek madarak és kisebb állatok. Bár a mai iszfaháni szőnyegek már főként gyapjúcsomózásúak – igényességük miatt még mindig a luxuskategóriájú textíliák közé sorolhatók.

picture1.jpg

A XX. század eleje óta a legtöbb iráni selyemszőnyeg Kum városában készül. Az itt előállított darabok négyzetméterenkénti csomószáma általában 900 000 és 1200 000 közé tehető. Az alapmező színe gyakran csontfehér vagy pezsgőszínű, a mintákhoz jellemzően a vörös árnyalatait, a kéket, zöldet és a rózsaszínt használják fel. Az itt készült szőnyegek mintái között a medalionok, az ún. Abbász sah palmetták, valamint a vázamotívumok gyakran megtalálhatók. Kedveltek a paradicsomi kertet ábrázoló, illetve a vadászjelenetekkel díszítettek is. A leghíresebb Kumban készült szőnyegek a Rashtriade műhelyből származnak.

picture2.jpg

Másik selyemszőnyegeiről híres iráni város Kásán, mely évszázadok óta a kimagasló minőségű termékeiről ismert. Főként ívelt vonalas stílus jellemző az itt készült szőnyegekre – számtalan medalion, palmetta és florális elem alkotja a díszítést. Az élénk színek használata a jellemző. A kásáni selyemszőnyegek csomószáma általában nem haladja meg négyzetméterenként az egymilliót, vagyis a Kum típusúak finomságát nem érik el. Ennek ellenére mértéktartó eleganciájuk és igényes kidolgozottságuk miatt kedveltek a gyűjtők körében.

picture3.jpg

 

Anatólia területén évszázadokig Kajszeri számított a selyemszőnyeg-készítés központjának. Itt a XIX. században elterjedt a mercerezett pamuttal való csomózás, melynek segítségével nagyon puha felületet tudtak létrehozni, mely azonban évtizedek elteltével törékennyé vált, és a csomók „kitöredeztek” - így ma felvetőszálakig visszakopottnak látszik ezeknek a szőnyegek a felülete. A XIX. századtól kezdve az anatóliai Hereke városában készített selyemszőnyegek a leghíresebbek. A világ legaprólékosabb csomózású képes textiljei ma itt készülnek. Stílusuk gyakran antik oszmán, perzsiai vagy éppen francia hatást tükröz, a selyemfonalhoz keverhetnek finom gyapjú- vagy fémszálakat is. A Herekében készült szőnyegek jellemző színei közé tartoznak a vörös és a sötétkék árnyalatai, az aranyszín, az okker és a palackzöld. A legfinomabb darabokat az Ozopak műhely állítja elő.

picture4.jpg

A szőnyegek közül a selyemből készültek jó befektetésnek számítanak: különösen a finomabb minőségűek értéke növekedhet jelentősen a jövőben. Legtöbbjük nemcsak iparművészeti, hanem szinte képzőművészeti alkotás, és mint ilyen, minden otthonnak éke és büszkesége lehet.

További csodás szőnyegeket itt böngészhettek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr788411056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása